Hoe werkt een ventilator?

Door: Jasper
Laatste update: 24 augustus 2023

Als het kwik stijgt halen we vaak de ventilator uit de kast. Dit apparaat is uitgevonden door Philip H. Diehl en Schuyler Skaats Wheeler als plafondventilator. In Nederland maken vaker gebruik van andere soorten ventilatoren, zoals de tafelventilator.

Hoe werkt een ventilator?

De werking van een ventilator is vrij simpel De ventilator bestaat uit een soort motorblokje dat stroom krijgt van het stroomnetwerk via een stopcontact en daarmee roterende bladen in werking zet. Deze bladen kunnen zorgen voor een daling van de gevoelstemperatuur in de ruimte tot zo’n 3 graden. Er zijn ook moderne ventilatoren zoals de Dyson AM07 die werken zonder roterende bladen. In plaats daarvan gebruikt dit apparaat Air Multiplier™ technologie die een gelijkmatige luchtstroom genereert in de kamer.

Airconditioner of ventilator?

De ventilator van Dyson, is net zoals de roterende ventilatoren geen airconditioner. Dat betekent dat het de kamer niet koelt, maar alleen wind verspreidt. Het voordeel van een ventilator ten opzichte van een airco is dat je deze niet hoeft te installeren in de kamer. Een nadeel is natuurlijk wel dat je alleen de gevoelstemperatuur kunt laten dalen en niet de echte temperatuur.

Welke soorten ventilatoren zijn er allemaal?

Hoewel bijna alle ventilatoren allemaal hetzelfde werken, zijn er toch verschillende soorten ventilatoren op de markt verkrijgbaar. We zetten de soorte modellen hieronder op een rijtje:

  • Een plafondventilator, die geen kooi bevat en de oudste soort ventilator is
  • Een tafelventilator, de meest gangbare ronde ventilator met een voet
  • Een bureauventilator, die vaak ook warmte af kan geven in de winter
  • Statief- en torenventilator: hoge ventilatoren voor een groter bereik
  • Een vloerventilator met een steviger statief en grotere omvang dan tafelventilator
  • Een moderne ventilator zonder rotorbladen
  • USB-ventilatoren voor op je bureau die stroom krijgen via de usb-poort en vaak klein van stuk zijn

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer