Wie heeft de ventilator ontdekt?

Door: Jasper
Laatste update: 29 juni 2022

We staan er lang niet altijd bij stil, maar ook de ventilator is ooit uitgevonden. Dit apparaat dat ons koel houdt in de zomer gat zelfs helemaal terug naar de negentiende eeuw en werd bedacht in de Verenigde Staten. Lees snel verder hoe de ventilator bedacht werd.

Hoe de ventilator werd uitgevonden

Voor de uitvinding van de ventilator moeten, zoals gezegd, helemaal terug naar de negentiende eeuw. In de Verenigde Staten stonden eigenlijk twee mannen aan de wieg van de ventilator een uitvinden met de naam Schuyler Skaats Wheeler en Philip H. Diehl. Wheeler vond aanvankelijk de ventilator uit in 1882. Diehl, een Duitse uitvinder en ingenieur die in Amerika woonde ontwikkelde de ideeën van Wheeler uit en zette de bladen van de ventilator op een motor van een naaimachine. Hij zette dit apparaat aan het plafond en vroeg octrooi aan voor zijn uitvinding.

Pas vanaf de jaren 20 werd het mogelijk om rotorbladen goedkoop te produceren en werden er verschillende soorten ventilatoren op de markt gezet. Tegenwoordig hebben we bijvoorbeeld staande ventilatoren, vloerventilatoren tafelventilatoren.

Voor- en nadelen van een ventilator

Ventilatoren zijn bij uitstek onze steun en toeverlaat op warme zomerdagen. Een ventilator kan namelijk de gevoelstemperatuur zo’n drie graden laten dalen. Toch kleven er enkele nadelen of zelfs ‘gevaren’ aan een ventilator om rekening mee te houden:

● De ventilator maakt veel herrie

● Het kost veel energie om een ventilator te laten draaien

● De wind van de rotorbladen kan spierpijn of uitdroging veroorzaken

● Pollen en stof kunnen door de kamer worden geblazen

    Gelukkig zijn veel problemen te verhelpen. Bijvoorbeeld door de ventilator ‘s nachts automatisch uit te schakelen, een speciale ventilator te kiezen die stil is of de ventilator andersom neer te zetten in de deuropening en zo warme lucht uit de kamer te blazen.

    Over de auteur

    Jasper

    Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer