Zijn ventilatoren gevaarlijk?

In de hitte kan een ventilator een welkom apparaat zijn om af te koelen. Sommige mensen zijn echter bang dat ventilatoren voor met name kinderen gevaarlijk zijn. De bladen van de ventilator gaan met enorme snelheid rond en vormen daarmee een gevaar voor kleine vingers. Of toch niet?Veilige ventilatoren

In principe is geen enkele ventilator gevaarlijk voor je vingers. De ‘kooi’ die om de bladen is gezet is nooit groot genoeg om vingers doorheen te steken, zelfs niet die van kleine kinderen. Toch zou je eventueel nog wel zorgen kunnen hebben om lange haren die in de roterende bladen terecht komen. Maar ook daar is aan gedacht. Sommige ventilatoren, zoals de Dyson AM07 hebben geen bladen meer en zijn dus helemaal veilig om te gebruiken. Deze ventilatoren hebben als voordeel dat ze doorgaans ook wat minder lawaai maken en daarmee ideaal zijn om voor het slapengaan verkoeling te zoeken in je slaapkamer.

Andere gevaren van een ventilator

Hoewel de rotorbladen het enige gevaar lijken van een onschuldig apparaat als de ventilator, zijn er ook enkele andere ‘gevaren’ voor de gezondheid die de ventilator kan veroorzaken, vooral als deze in de nacht aanstaat. Laten we kijken naar enkele van deze gevaren voor je gezondheid:

● Stof, pollen en andere allergische stoffen die door de kamer worden verstuif

● Te lang in de wind van een ventilator slapen kan spierpijn veroorzaken

● Je huid kan uitdrogen door de wind van een ventilator

    Om te voorkomen dat de ventilator je huid uitdroogt of allergische reacties veroorzaakt kun je de ventilator andersom neerzetten in je deuropening en het raam openzetten. Op die manier blaast het niet in je gezicht maar kan de wind uit het raam wel door je raam komen terwijl de warme lucht uit je kamer geblazen wordt. Daarnaast kun je ook veel ellende voorkomen door de ventilator automatisch uit te laten schakelen na bijvoorbeeld een uur.