Beste verrekijker 2023. 5x goede verrekijker kopen

Laatste ge-update in door Jasper

Of je nu een verrekijker gaat kopen voor die ene speciale reis die je gaat maken of elk weekend lekker de natuur in trekt om vogels en andere dieren te spotten, een goede verrekijker is daarbij essentieel. Volgens ons is de Vortex Crossfire HD 10x50 de beste verrekijker van dit jaar!

We hebben de verschillende verrekijkers vergeleken op basis van de maximale vergrotingsfactor, het type verrekijker, de diameter van de lens en natuurlijk de prijs. Ben je benieuwd welke andere verrekijkers we hebben vergeleken? In deze review hebben we er vijf voor je op een rij gezet!

Vortex Crossfire HD Bekijk prijzen
Maximale vergrotingsfactor: 10 keer
Type verrekijker: Dakkant verrekijker
Diameter van de lens: 50 mm
Hierom zijn we fan:
Helder beeld - 10x vergroting - Schemergetal - Dioptriecorrectie
Let hierop:
Nachtkijker - Afstandsmeter

Bijna unaniem is deze Vortex Crossfire HD verrekijker benoemd tot de beste. De belangrijkste reden hiervoor is dat je object maar liefst 10 keer dichterbij lijkt door de vergroting die gebruikt is. Dit zorgt ervoor dat je ook van veraf de dieren mooi in beeld kunt krijgen. En dat is natuurlijk waar we het allemaal voor doen!

Helder beeld

We zien daarnaast dat er sprake is van zeer helder en scherp beeld. Dit komt vooral door het HD optische systeem dat gebruikt is. Daarnaast zijn de lenzen voorzien van een speciale coating, die ervoor zorgt dat je haarscherp beeld hebt. Je kunt de focus van het object scherpstellen door middel van de centrale focus. Dit wil zeggen dat je de focus dus niet per oog kunt afstemmen.

Bij het kijken door de verrekijker is er gebruik gemaakt van dioptriecorrectie, wat wil zeggen dat je de scherpte van de viewfinder aan kunt passen aan een eventuele oogafwijking. Dit maakt de bril dus ook geschikt voor brildragers. Helaas missen we daarbij wel een afstandsmeter, zodat je niet kunt inschatten wat de afstand tot een object is. Dit kan handig zijn bij:

 • Het inschatten van te wandelen afstanden
 • De afstand tot een dier
 • Het meten van afstanden bij de jacht

Schemergetal

Het schemergetal van de Vortex Crossfire HD is maar liefst 22,4, wat wil zeggen dat je de verrekijker ook uitstekend is als het buiten donkerder is. Toch moeten we wel vermelden dat het hierbij niet gaat om een nachtkijker. Dit komt doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een restlichtversterker. Dit is nodig om ook 's nachts voldoende licht te krijgen en door de verrekijker te blijven kijken.

De beste van dit momentvanwege de 10 keer vergroting en de haarscherpe beelden die je krijgt!

Vortex Diamondback Bekijk prijzen
Maximale vergrotingsfactor: 10 keer
Type verrekijker: Dakkant verrekijker
Diameter van de lens: 42 mm
Hierom zijn we fan:
HD lenselement - Close-focus - Anti reflectieve coating - Accessoires
Let hierop:
Uittredepupil - Beeldstabilisatie

De verrekijker die het beste uit de test is gekomen, is de Vortex Diamondback HD 10x42. Hier hebben we gezien dat er gebruik is gemaakt van een HD lenselement, waardoor je scherp beeld krijgt op alle afstanden. Met een lensdiameter van 42 heb je een brede lensdiameter, zodat er voldoende licht in de lens valt. Door de anti-reflectieve coating heb je ook geen last van reflecties.

Helaas is de uittredepupil wel te klein om te gebruiken in de schemering. Er komt in dat geval te weinig licht binnen. Dit is wel een nadeel en groot verschil ten opzichte van de hierboven genoemde Vortex Crossfire HD verrekijker. Deze kun je namelijk wel beter in de schemering gebruiken.

Close focus

In tegenstelling tot veel andere verrekijkers, kun je deze al scherpstellen op 1,5 meter. Dit is zeer dichtbij, waardoor je op korte afstand bijvoorbeeld ook kleinere insecten of zoogdieren kunt weergeven. Ideaal als je bijvoorbeeld op vakantie bent in een exotisch land en kleinere dieren ziet die je in Nederland niet zo snel zou zien.

Toch kun je deze ook gebruiken voor langere afstanden, aangezien je een breed gezichtsveld van 110 meter op 1000 meter. Hierdoor krijg je enorm veel in beeld en kun je ook grotere vogels prima volgen. Let er daarbij wel op dat er geen gebruik is gemaakt van beeldstabilisatie. Ga je bijvoorbeeld op safari, dan is een dergelijke functie wel essentieel.

Accessoires

De verrekijker beschikt ook over de mogelijkheid om een statief aan te sluiten. Hierdoor hoef je niet continu de verrekijker vast te houden als je langdurig aan het wachten bent op die unieke vogel die voorbij komt vliegen. Daarnaast zien we ook dat er voldoende meegeleverde accessoires zijn, waaronder:

 • Nekriem
 • Oculairbescherming
 • Opbergtasje
 • Lensdoppen

De best geteste verrekijker voor je nieuwe hobby met HD lenzen en de mogelijkheid om gebruik te maken van close focus.

Vortex Solo Bekijk prijzen
Maximale vergrotingsfactor: 8 keer
Type verrekijker: Monoculair verrekijker
Diameter van de lens: 36 mm
Hierom zijn we fan:
Kleine verrekijker - Tactical scope - Fully multi-coatings - Stof- en spatwaterdicht
Let hierop:
ArmorTek - Statiefaansluiting

Ben je op zoek naar een verrekijker waar je maar door één objectief kijkt, dan heb je met de Vortex Solo Tactical R/T 8x36 een monoculair te pakken! Door de goede prijs kwaliteit verhouding en het lichte gewicht van deze verrekijker, valt deze bij enorm veel hobbyisten en natuurfanaten in de smaak.

Unieke eigenschappen

Kijken we naar de features van deze verrekijker, dan willen we er een aantal behadelen:

 • Fully Multi-coatings
 • Tactical Scope
 • ArmorTek

Laten we beginnen met de Fully Multi-coatings. Dit wil zeggen dat de lenzen voorzien zijn van deze coating, die zorgt voor scherpe, contrastrijke beelden. Daarnaast is het ook nog eens een tactical scope. Dat wil zeggen dat je de afstand tot je onderwerp kunt berekenen met deze verrekijker. Hiermee onderscheidt deze zich duidelijk van de concurrenten.

Helaas zien we ook dat er een belangrijke feature ontbreekt. Dat is namelijk de ArmorTek feature, die speciaal gebruikt wordt om de lenzen van de verrekijker te beschermen. Kijken we naar andere Vortex kijkers, dan is het een belangrijke feature die niet van toepassing is.

Je moet er daarmee ook direct voor opletten dat deze niet valbestendig is. Laat je deze van een hoogte vallen, dan is de kans dat de lenzen stukgaan dik aanwezig. Daarentegen is er wel sprake van een stof- en waterdicht design. Hierdoor hoef je je tijdens het kamperen niet druk te maken dat de verrekijker vochtaanslag krijgt.

Statiefaansluiting

Een belangrijk fysiek aspect dat ontbreekt is de statiefaansluiting. Waar je de andere Vortex verrekijkers gewoon op een statief kunt plaatsen, kan dat bij deze verrekijker niet. Hoewel deze licht van gewicht is, kan het alsnog voorkomen dat je last krijgt van je schouders en armen wanneer je de verrekijker te lang omhoog houdt.

De beste mono verrekijker vanwege de uitstekende lenzen en de mogelijkheid om de afstand tot je object te meten!

MacGyver Bekijk prijzen
Maximale vergrotingsfactor: 10 keer
Type verrekijker: Binoculair
Diameter van de lens: 22 mm
Hierom zijn we fan:
Vergroting - Lichtsterke kijker - Lichtgewicht - Prijs
Let hierop:
Diameter lens - Close-focus

Laten we beginnen met de prijs van de MacGyver verrekijker. We zijn namelijk zeer te spreken over de goede prijs kwaliteitsverhouding, wat ons mede heeft doen beslissen om deze op te nemen in de review van allerbeste verrekijkers van dit moment. Het is namelijk veruit de goedkoopste verrekijker uit deze review.

Lichtgewicht (255 gram)

Het gaat hier om een lichte verrekijker, waardoor je deze gemakkelijk mee kunt nemen op de langere tochten. Doordat het ook nog eens een waterdichte verrekijker is, kun je deze ook aan je tas laten hangen. De verrekijker heeft de volgende fysieke kenmerken:

 • Gewicht: 255 gram
 • Breedte: 7 centimeter
 • Hoogte: 6,5 centimeter
 • Lengte: 11 centimeter

Natuurlijk is ook de vergroting van de verrekijker belangrijk. Het gaat in dit geval om een verrekijker die je object maar liefst tien keer dichterbij haalt. Ondanks de prijs van dit model, is het zeer indrukwekkend en kunnen we deze ook met recht rekenen tot de beste kijker met een compact formaat.

Instapmodel, ideaal voor beginners

Doordat het hier gaat om een verrekijker voor beginners, missen we ook een aantal elementen. Allereerst is dit de diameter van de lens. Met een diameter van 25 mm is dit een zeer smalle lens, waardoor er ook een stuk minder licht binnen komt. Voor wandelaars is er niets mis met deze verrekijker, maar ga je in de schemering lopen, dan is het een stuk lastiger om dieren te spotten.

Daarnaast is de close-focus ook een nadeel van deze verrekijker. Dit komt omdat je niet kunt focussen op objecten die dichterbij zijn dan 50 meter. Dit maakt de verrekijker echt alleen geschikt voor de langere afstanden. Voor de korte afstanden zouden we adviseren om te kiezen tussen de andere goede verrekijkers.

De beste kleine verrekijker van 2022 vanwege het lichte gewicht en de zeer scherpe prijs!

Verkrijgbaar bij:
Vortex Viper Bekijk prijzen
Maximale vergrotingsfactor: 8 keer
Type verrekijker: Dakkant verrekijker
Diameter van de lens: 42 mm
Hierom zijn we fan:
Rubberen beschermlaag - Gasvulling - HD lens - Reislustige types
Let hierop:
Prijs - Schemering

Ben je op zoek naar een verrekijker die vergelijkbaar is met de Swarovski NL Pure, maar met een veel voordeliger prijskaartje? Hier hebben we de Vortex Viper HD 8x42 voor je! Hoewel deze nog steeds een stuk duurder is dan de andere verrekijkers in deze review, is het de perfecte verrekijker voor als je vogels gaat spotten.

Gasvulling

Vortex heeft deze verrekijker voorzien van gasvulling. Dit zorgt er namelijk voor dat de lens niet kan beslaan als het vochtig is. Daarnaast zijn de vrijwel onzichtbare randen zijn voorzien van O-ringen, waardoor de verrekijker volledig waterdicht is en is afgedicht tegen:

 • Vocht
 • Stof
 • Vuil

De HD lenselementen zorgen er daarnaast voor dat je profiteer van zeer scherp beeld. Zelfs voor brildragers is dit een verrekijker die uitstekend te gebruiken is. Ook voor de reislustige types onder ons is de verrekijker zeer geschikt. Door het heldere zicht kun je vogels en andere dieren bekijken als je bijvoorbeeld op safari in Afrika bent of door de jungles van Zuid-Amerika loopt!

Goede verrekijker

Ondanks dat het een zeer goede verrekijker is, hebben we toch een tweetal elementen die wat ons betreft minder in de smaak zijn gevallen. Allereerst is dit natuurlijk de prijs, aangezien deze een stuk hoger ligt dan de concurrenten. Dit komt vooral doordat het een grote verrekijker is die gebruik maakt van luxe elementen.

Helaas kun je de verrekijker ook niet tijdens de schemering gebruiken. Dit komt omdat de uittredepupil aan de kleine kant is. Daarentegen kun je wel profiteren van:

 • Extreem breed beeld van 135,8 meter
 • Heldere beelden
 • Natuurgetrouwe kleuren

Aangezien de verrekijker al duur genoeg is, adviseren we om deze goed te onderhouden. Om je hier een handje bij de helpen, hebben we hier een tiental tips van de Vogelbescherming over hoe je je verrekijker het beste kunt onderhouden en kunt voorkomen dat deze beschadigd raakt. Besteedt daarom ook extra aandacht aan de lenzen van de verrekijker.

De beste voor het spotten van vogels vanwege helder zicht en de optische elementen!

Product Maximale vergrotingsfactor Type verrekijker Diameter van de lens
Vortex Crossfire HD Vortex Crossfire HD
Beste koop verrekijker
10 keer Dakkant verrekijker 50 mm Bekijk prijzen
Vortex Diamondback Vortex Diamondback
Best geteste verrekijker
10 keer Dakkant verrekijker 42 mm Bekijk prijzen
Vortex Solo Vortex Solo
Beste mono verrekijker
8 keer Monoculair verrekijker 36 mm Bekijk prijzen
MacGyver MacGyver
Beste compacte verrekijker
10 keer Binoculair 22 mm Bekijk prijzen
Vortex Viper Vortex Viper
Beste verrekijker voor vogels
8 keer Dakkant verrekijker 42 mm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit