Beste verrekijker 2023. 5x goede verrekijker kopen

Door: Jasper
Laatste update: 1 februari 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Of je nu een verrekijker gaat kopen voor die ene speciale reis die je gaat maken of elk weekend lekker de natuur in trekt om vogels en andere dieren te spotten, een goede verrekijker is daarbij essentieel. Volgens ons is de Vortex Crossfire HD 10×50 de beste verrekijker van dit jaar!

We hebben de verschillende verrekijkers vergeleken op basis van de maximale vergrotingsfactor, het type verrekijker, de diameter van de lens en natuurlijk de prijs. Ben je benieuwd welke andere verrekijkers we hebben vergeleken? In deze review hebben we er vijf voor je op een rij gezet!

Verrekijker

 1. Beste koop: Vortex Crossfire HD
 2. Best geteste: Vortex Diamondback
 3. Monokijker: Vortex Solo
 4. Compact formaat: MacGyver
 5. Speciaal voor vogels: Vortex Viper

Verrekijkers top 5

Product Maximale vergrotingsfactor Type verrekijker Diameter van de lens
10 keer Dakkant verrekijker 50 mm Bekijk prijzen
10 keer Dakkant verrekijker 42 mm Bekijk prijzen
Vortex Solo Monokijker
8 keer Monoculair verrekijker 36 mm Bekijk prijzen
MacGyver Compact formaat
10 keer Binoculair 22 mm Bekijk prijzen
Vortex Viper Speciaal voor vogels
8 keer Dakkant verrekijker 42 mm Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop Vortex Crossfire HD

Hierom zijn we fan:
 • Helder beeld
 • 10x vergroting
 • Schemergetal
 • Dioptriecorrectie
Let hierop:
 • Nachtkijker
 • Afstandsmeter
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 199,00
Maximale vergrotingsfactor: 10 keer
Type verrekijker: Dakkant verrekijker
Diameter van de lens: 50 mm
Merk: Vortex

Bijna unaniem is deze Vortex Crossfire HD verrekijker benoemd tot de beste. De belangrijkste reden hiervoor is dat je object maar liefst 10 keer dichterbij lijkt door de vergroting die gebruikt is. Dit zorgt ervoor dat je ook van veraf de dieren mooi in beeld kunt krijgen. En dat is natuurlijk waar we het allemaal voor doen!

Helder beeld

We zien daarnaast dat er sprake is van zeer helder en scherp beeld. Dit komt vooral door het HD optische systeem dat gebruikt is. Daarnaast zijn de lenzen voorzien van een speciale coating, die ervoor zorgt dat je haarscherp beeld hebt. Je kunt de focus van het object scherpstellen door middel van de centrale focus. Dit wil zeggen dat je de focus dus niet per oog kunt afstemmen.

Bij het kijken door de verrekijker is er gebruik gemaakt van dioptriecorrectie, wat wil zeggen dat je de scherpte van de viewfinder aan kunt passen aan een eventuele oogafwijking. Dit maakt de bril dus ook geschikt voor brildragers. Helaas missen we daarbij wel een afstandsmeter, zodat je niet kunt inschatten wat de afstand tot een object is. Dit kan handig zijn bij:

 • Het inschatten van te wandelen afstanden
 • De afstand tot een dier
 • Het meten van afstanden bij de jacht

Schemergetal

Het schemergetal van de Vortex Crossfire HD is maar liefst 22,4, wat wil zeggen dat je de verrekijker ook uitstekend is als het buiten donkerder is. Toch moeten we wel vermelden dat het hierbij niet gaat om een nachtkijker. Dit komt doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een restlichtversterker. Dit is nodig om ook ’s nachts voldoende licht te krijgen en door de verrekijker te blijven kijken.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste Vortex Diamondback

Hierom zijn we fan:
 • HD lenselement
 • Close-focus
 • Anti reflectieve coating
 • Accessoires
Let hierop:
 • Uittredepupil
 • Beeldstabilisatie
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 269,00
Maximale vergrotingsfactor: 10 keer
Type verrekijker: Dakkant verrekijker
Diameter van de lens: 42 mm
Merk: Vortex

De verrekijker die het beste uit de test is gekomen, is de Vortex Diamondback HD 10×42. Hier hebben we gezien dat er gebruik is gemaakt van een HD lenselement, waardoor je scherp beeld krijgt op alle afstanden. Met een lensdiameter van 42 heb je een brede lensdiameter, zodat er voldoende licht in de lens valt. Door de anti-reflectieve coating heb je ook geen last van reflecties.

Helaas is de uittredepupil wel te klein om te gebruiken in de schemering. Er komt in dat geval te weinig licht binnen. Dit is wel een nadeel en groot verschil ten opzichte van de hierboven genoemde Vortex Crossfire HD verrekijker. Deze kun je namelijk wel beter in de schemering gebruiken.

Close focus

In tegenstelling tot veel andere verrekijkers, kun je deze al scherpstellen op 1,5 meter. Dit is zeer dichtbij, waardoor je op korte afstand bijvoorbeeld ook kleinere insecten of zoogdieren kunt weergeven. Ideaal als je bijvoorbeeld op vakantie bent in een exotisch land en kleinere dieren ziet die je in Nederland niet zo snel zou zien.

Toch kun je deze ook gebruiken voor langere afstanden, aangezien je een breed gezichtsveld van 110 meter op 1000 meter. Hierdoor krijg je enorm veel in beeld en kun je ook grotere vogels prima volgen. Let er daarbij wel op dat er geen gebruik is gemaakt van beeldstabilisatie. Ga je bijvoorbeeld op safari, dan is een dergelijke functie wel essentieel.

Accessoires

De verrekijker beschikt ook over de mogelijkheid om een statief aan te sluiten. Hierdoor hoef je niet continu de verrekijker vast te houden als je langdurig aan het wachten bent op die unieke vogel die voorbij komt vliegen. Daarnaast zien we ook dat er voldoende meegeleverde accessoires zijn, waaronder:

 • Nekriem
 • Oculairbescherming
 • Opbergtasje
 • Lensdoppen
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Monokijker Vortex Solo

Hierom zijn we fan:
 • Kleine verrekijker
 • Tactical scope
 • Fully multi-coatings
 • Stof- en spatwaterdicht
Let hierop:
 • ArmorTek
 • Statiefaansluiting
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 129,00
Maximale vergrotingsfactor: 8 keer
Type verrekijker: Monoculair verrekijker
Diameter van de lens: 36 mm
Merk: Vortex

Ben je op zoek naar een verrekijker waar je maar door één objectief kijkt, dan heb je met de Vortex Solo Tactical R/T 8×36 een monoculair te pakken! Door de goede prijs kwaliteit verhouding en het lichte gewicht van deze verrekijker, valt deze bij enorm veel hobbyisten en natuurfanaten in de smaak.

Unieke eigenschappen

Kijken we naar de features van deze verrekijker, dan willen we er een aantal behadelen:

 • Fully Multi-coatings
 • Tactical Scope
 • ArmorTek

Laten we beginnen met de Fully Multi-coatings. Dit wil zeggen dat de lenzen voorzien zijn van deze coating, die zorgt voor scherpe, contrastrijke beelden. Daarnaast is het ook nog eens een tactical scope. Dat wil zeggen dat je de afstand tot je onderwerp kunt berekenen met deze verrekijker. Hiermee onderscheidt deze zich duidelijk van de concurrenten.

Helaas zien we ook dat er een belangrijke feature ontbreekt. Dat is namelijk de ArmorTek feature, die speciaal gebruikt wordt om de lenzen van de verrekijker te beschermen. Kijken we naar andere Vortex kijkers, dan is het een belangrijke feature die niet van toepassing is.

Je moet er daarmee ook direct voor opletten dat deze niet valbestendig is. Laat je deze van een hoogte vallen, dan is de kans dat de lenzen stukgaan dik aanwezig. Daarentegen is er wel sprake van een stof- en waterdicht design. Hierdoor hoef je je tijdens het kamperen niet druk te maken dat de verrekijker vochtaanslag krijgt.

Statiefaansluiting

Een belangrijk fysiek aspect dat ontbreekt is de statiefaansluiting. Waar je de andere Vortex verrekijkers gewoon op een statief kunt plaatsen, kan dat bij deze verrekijker niet. Hoewel deze licht van gewicht is, kan het alsnog voorkomen dat je last krijgt van je schouders en armen wanneer je de verrekijker te lang omhoog houdt.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

Compact formaat MacGyver

Hierom zijn we fan:
 • Vergroting
 • Lichtsterke kijker
 • Lichtgewicht
 • Prijs
Let hierop:
 • Diameter lens
 • Close-focus
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 24,95
Maximale vergrotingsfactor: 10 keer
Type verrekijker: Binoculair
Diameter van de lens: 22 mm
Merk: Macgyver

Laten we beginnen met de prijs van de MacGyver verrekijker. We zijn namelijk zeer te spreken over de goede prijs kwaliteitsverhouding, wat ons mede heeft doen beslissen om deze op te nemen in de review van allerbeste verrekijkers van dit moment. Het is namelijk veruit de goedkoopste verrekijker uit deze review.

Lichtgewicht (255 gram)

Het gaat hier om een lichte verrekijker, waardoor je deze gemakkelijk mee kunt nemen op de langere tochten. Doordat het ook nog eens een waterdichte verrekijker is, kun je deze ook aan je tas laten hangen. De verrekijker heeft de volgende fysieke kenmerken:

 • Gewicht: 255 gram
 • Breedte: 7 centimeter
 • Hoogte: 6,5 centimeter
 • Lengte: 11 centimeter

Natuurlijk is ook de vergroting van de verrekijker belangrijk. Het gaat in dit geval om een verrekijker die je object maar liefst tien keer dichterbij haalt. Ondanks de prijs van dit model, is het zeer indrukwekkend en kunnen we deze ook met recht rekenen tot de beste kijker met een compact formaat.

Instapmodel, ideaal voor beginners

Doordat het hier gaat om een verrekijker voor beginners, missen we ook een aantal elementen. Allereerst is dit de diameter van de lens. Met een diameter van 25 mm is dit een zeer smalle lens, waardoor er ook een stuk minder licht binnen komt. Voor wandelaars is er niets mis met deze verrekijker, maar ga je in de schemering lopen, dan is het een stuk lastiger om dieren te spotten.

Daarnaast is de close-focus ook een nadeel van deze verrekijker. Dit komt omdat je niet kunt focussen op objecten die dichterbij zijn dan 50 meter. Dit maakt de verrekijker echt alleen geschikt voor de langere afstanden. Voor de korte afstanden zouden we adviseren om te kiezen tussen de andere goede verrekijkers.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Speciaal voor vogels Vortex Viper

Hierom zijn we fan:
 • Rubberen beschermlaag
 • Gasvulling
 • HD lens
 • Reislustige types
Let hierop:
 • Prijs
 • Schemering
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 479,00
Maximale vergrotingsfactor: 8 keer
Type verrekijker: Dakkant verrekijker
Diameter van de lens: 42 mm
Merk: Vortex

Ben je op zoek naar een verrekijker die vergelijkbaar is met de Swarovski NL Pure, maar met een veel voordeliger prijskaartje? Hier hebben we de Vortex Viper HD 8×42 voor je! Hoewel deze nog steeds een stuk duurder is dan de andere verrekijkers in deze review, is het de perfecte verrekijker voor als je vogels gaat spotten.

Gasvulling

Vortex heeft deze verrekijker voorzien van gasvulling. Dit zorgt er namelijk voor dat de lens niet kan beslaan als het vochtig is. Daarnaast zijn de vrijwel onzichtbare randen zijn voorzien van O-ringen, waardoor de verrekijker volledig waterdicht is en is afgedicht tegen:

 • Vocht
 • Stof
 • Vuil

De HD lenselementen zorgen er daarnaast voor dat je profiteer van zeer scherp beeld. Zelfs voor brildragers is dit een verrekijker die uitstekend te gebruiken is. Ook voor de reislustige types onder ons is de verrekijker zeer geschikt. Door het heldere zicht kun je vogels en andere dieren bekijken als je bijvoorbeeld op safari in Afrika bent of door de jungles van Zuid-Amerika loopt!

Goede verrekijker

Ondanks dat het een zeer goede verrekijker is, hebben we toch een tweetal elementen die wat ons betreft minder in de smaak zijn gevallen. Allereerst is dit natuurlijk de prijs, aangezien deze een stuk hoger ligt dan de concurrenten. Dit komt vooral doordat het een grote verrekijker is die gebruik maakt van luxe elementen.

Helaas kun je de verrekijker ook niet tijdens de schemering gebruiken. Dit komt omdat de uittredepupil aan de kleine kant is. Daarentegen kun je wel profiteren van:

 • Extreem breed beeld van 135,8 meter
 • Heldere beelden
 • Natuurgetrouwe kleuren

Aangezien de verrekijker al duur genoeg is, adviseren we om deze goed te onderhouden. Om je hier een handje bij de helpen, hebben we hier een tiental tips van de Vogelbescherming over hoe je je verrekijker het beste kunt onderhouden en kunt voorkomen dat deze beschadigd raakt. Besteedt daarom ook extra aandacht aan de lenzen van de verrekijker.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe hebben wij de verrekijkers vergeleken?

Bij het vergelijken van de verrekijkers is het natuurlijk niet te doen om alle verrekijkers op de markt te vergelijken. Daarom hebben we eerst een aantal criteria opgesteld waaraan de verrekijker moest voldoen, voordat we deze in onze test hebben opgenomen. Laten we eens kijken naar de criteria die we genomen hebben:

 • Diameter lens: Allereerst hebben we de diameter van de lens als criteria genomen, waarbij we 25 millimeter hebben genomen. Dit is de doorsnede van de lens. Hierdoor valt er genoeg licht door de lens om deze overdag te gebruiken. Hoe kleiner de diameter, hoe makkelijker je de verrekijker tijdens het wandelen meeneemt.
 • Geschikt voor brildragers: Daarnaast hebben we alleen gekeken naar verrekijkers die geschikt zijn voor brildragers. Hierdoor kan deze door een breed publiek gebruikt worden, zonder dat je je bril af hoeft te zetten. In sommige gevallen is er sprake van dioptriecorrectie, waardoor je de lens kunt afstemmen als je een eventuele oogafwijking hebt.
 • Waterbestendig: En een laatste belangrijke criteria is het feit dat de verrekijker waterbestendig moet zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om ook als het mistig is of als het miezert naar vogels of andere dieren te gaan kijken. In sommige gevallen is de verrekijker zelfs waterdicht, wat wil zeggen dat je deze zelfs onder water kunt gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een verrekijker? – 2023 verrekijkers koopgids

De echte fanatieke vogelspotters en professionals weten precies waar ze op moeten letten bij het kopen van een nieuwe verrekijker. Heb je deze nieuwe hobby pas recent opgepakt of ben je helemaal nieuw in het vak, dan hebben we hier een aantal aspecten op een rij gezet waar je op moet letten als je een verrekijker gaat kopen:

 • Vergrotingsfactor: Laten we beginnen met de vergrotingsfactor, dit is het eerste getal dat je ziet, bijvoorbeeld 10×42. Het eerste getal zegt iets over hoeveel keer de verrekijker het beeld dichterbij kunt halen. Dit is vergelijkbaar met het inzoomen op een Iphone of Android telefoon. Let er wel op dat hoe verder je kunt inzoomen, hoe onstabieler het beeld wordt.
 • Objectdiameter: Het tweede getal in het hierboven genoemde voorbeeld staat voor de objectdiameter. Dit is de hoeveelheid licht die er door de lens komt. Kies je voor een wandeling in het bos overdag, dan is een kleine diameter voldoende. Hoe minder licht er is, hoe groter de objectdiameter moet zijn om voldoende licht door de lens te krijgen.
 • Field of View: Ook het gezichtsveld, ook wel bekend als field of view, is belangrijk. Dit is de breedte van het beeld op een afstand van 1 kilometer aan. Wil je graag vogels kijken, dan is een breder gezichtsveld aan te raden.
 • Type verrekijker: En tot slot hebben we nog het type verrekijker. Over het algemeen kunnen er twee verschillende verrekijkers onderscheiden worden, een porro verrekijker en dakkant verrekijker. Bij een porro verrekijker profiteer je van meer diepte, terwijl een dakkant verrekijker over het algemeen een stuk compacter is.

Veelgestelde vragen

Wat is een goede betaalbare verrekijker?

Een goede betaalbare verrekijker is de MacGyver verrekijker. Deze is goedkoop, maar beschikt toch over een goede kwaliteit. Dit komt door het lichte gewicht en de vergroting van maar liefst 10 keer.

Wat is beter, 8×42 of 10×42?

Dit is deels afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Een 10×42 brengt de beelden dichterbij, maar dat maakt het ook moeilijker om het beeld stabiel te houden. Let hier dus goed op.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *