Hoe stel ik mijn verrekijker in?

Je gebruikt je verrekijker maar het beeld wil niet echt scherp worden. Misschien heb je de verrekijker niet goed ingesteld. Instellen van de verrekijker helpt om het beeld perfect scherp te krijgen en te zorgen dat je het maximale uit je kijker haalt. Hoe werkt scherpstellen van een verrekijker precies?

Scherpstellen met of zonder bril

Een verrekijker is gemaakt met rubberen oogschelpen aan de zijde waar je deze tegen je hoofd plaatst. Bij het instellen van je verrekijker doet het ertoe of je wel of niet brildragend bent:

  • Brildragers stellen de oogschelpen van de verrekijker in door deze in te schuiven of in te draaien.
  • Als er rubbers aan de oogzijde zitten, klap je deze naar binnen zodat je de kijker over je bril kunt zetten.
  • Draag je geen bril? Dan draai je de oogschelpen juist uit.
  • Het kan ook zijn dat je de oogschelpen over je ogen zet door ze uit te klappen (naar buiten).

De verrekijker instellen qua scherpte en beeld

Naast de oogschelpen instellen, is het ook belangrijk het beeld van de verrekijker zelf in te stellen. Dat doe je door de volgende stappen te volgen:

  • Stel eerste de breedte van de verrekijker in door het mechanisme in het midden van de kijker af te stellen op de wijdte van jouw ogen. Je moet het beeld draaien tot je geen zwarte randen meer ziet.
  • Je stelt vervolgens de dioptrie in. Dat is een moeilijk woord, maar betekent eigenlijk dat je per oog scherpstelt door naar een beeld object te kijken. Sluit hiervoor steeds één oog en stel de verrekijker in met de daarvoor bestemde draaiknop.
  • Als beide zijden scherp zijn gesteld zou je eventueel nog het complete beeld dat je hebt scherp kunnen stellen met de draaiknop aan de oogzijde.

Waarom zie je verder weg met een verrekijker?

Een verrekijker werkt als een bril of vergrootglas maar heeft in plaats van één lens, twee lenzen achter elkaar die eerst het licht opvangen en vervolgens het beeld vergroten. Prisma’s die achter de lenzen zijn geplaatst kantelen het beeld. Omdat een verrekijker beeld kruislings binnen laat komen via twee ‘kijkers’ wordt het beeld normaliter namelijk op z’n kop weergegeven.