Waarom zou ik een verrekijker kopen?

Een verrekijker is een accessoire dat iedere reiziger eigenlijk bij zich zou moeten hebben. Toch heeft de verrekijker een nogal oubollig imago. Het zou misschien horen bij vogelliefhebbers, een boswachter of, in het meest tot de verbeelding sprekende geval, een kapitein of generaal in het leger. Toch kun je meer met een verrekijker doen op je vakantie dan je denk.

Waar je een verrekijker allemaal voor kunt gebruiken

Verrekijkers kunnen beelden die ver van ons weg zijn dichterbij halen. Het zijn eigenlijk een soort vergrootglazen of extreme brillen. Omdat je hiermee beelden die ver weg zijn scherper kunt zien, alsof ze echt dichtbij zijn, kun je er van alles mee doen. Ook zaken waar je misschien niet meteen aan hebt gedacht:

  • Verrekijkers zijn natuurlijk onmisbaar op safari’s maar zelfs een wandeling op de Hoge Veluwe wordt leuker als je een hert van heel dichtbij kunt zien zonder het dier te storen of laten schrikken.
  • Gebruik een verrekijker ook eens om in een groot gebouw, zoals een kerk, beelden, schilderingen en andere kunstwerken dichterbij te halen en goed te kunnen bewonderen.
  • Gebruik een verrekijker tijdens een citytrip op uitzichtpunten. Grote steden hebben vaak leuke uitzichtpunten. Vanaf een gebouw of op een heuvel. Met een verrekijker zie je veel meer als je bijvoorbeeld op de Eiffeltoren staat. Zo haal je alles uit je kaartje voor een attractie.
  • Gebruik een verrekijker voor een concert en zie de artiest ook met minder goede kaartjes van veel dichterbij.

Let op de vergrotingsfactor

Afhankelijk van waar je de verrekijker voor gaat gebruiken, kun je kiezen voor een bepaalde vergrotingsfactor. Zo zijn er bijvoorbeeld verrekijkers met vergrotingsfactor 4x6 voor afstanden die niet zo groot zijn, tot zelfs 10x25 voor enorme afstanden, waarmee je bijvoorbeeld dieren of vogels kunt spotten in de wilde natuur of vliegtuigen kunt spotten.