Wat betekent 10×25 bij een verrekijker?

Door: Jasper
Laatste update: 8 november 2022

Je wilt een verrekijker kopen en ontdek dat er verschillende vergrotingsfactoren zijn. Waar staan die getallen precies voor en wat betekent het bijvoorbeeld dat een verrekijker 10×25 is? We onderzochten hoe het zit en wat je met de verschillende vergrotingsfactoren kunt doen.

Wat is de vergrotingsfactor en waar staan die getallen voor?

Iedere vergrotingsfactor verwijst naar een bepaalde waarde. De eerste factor is hoeveel keer groter je iets ziet. In het geval van 10X25 is dat dus 10 keer zo groot. De andere waarde verwijst naar de objectiefdiameter. Dat is de grootte van de lenzen aan de voorzijde. Dit zegt iets over het licht dat de verrekijker ‘binnenlaat’’. Hoe groter het getal, hoe helderder het beeld dus zal zijn.

Is iedere grootte geschikt voor mij?

Grote verschillen tussen vergrotingsfactoren betekent ook dat je niet zomaar elke vergrotingsfactor voor elke gelegenheid kunt gebruiken. Over het algemeen kun je de volgende vuistregels aanhouden voor het kopen van je verrekijker:

  • Verrekijkers met een lage vergrotingsfactor tot 6x kun je gebruiken om bijvoorbeeld kathedralen van binnen te bekijken of concerten en sportwedstrijden beter te volgen.
  • Gemiddeld vergrotende verrekijkers tot een factor van 10x zijn praktisch voor bijvoorbeeld trips in de natuur of het spotten van dieren.
  • Een hoge vergrotingsfactor van 10x of meer vereist al een statief en lijkt al meer op een telescoop. Bijvoorbeeld praktisch voor het spotten van vliegtuigen hoog in de lucht.

Hoe verder hoe belangrijker beeldstabilisatie

Omdat een verrekijker met een grote vergrotingsfactor een nogal wiebelig beeld kan geven, bouwen makers van verrekijkers vaak een beeldstabilisatie in. Dat betekent dat een bepaalde techniek in de verrekijker ervoor zorgt dat beeld ver weg minder beweegt. Dit brengt natuurlijk ook kosten met zich mee en is daarom minder geschikt voor mensen die een instapmodel verrekijker zoeken.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer