Beste verticuteermachine van 2022

Laatste ge-update in door Stijn Lammers

Het verticuteren van het gras is een belangrijke stap om oude maairesten en mos uit het gras te verwijderen. Door dit te doen, geef je het gras niet alleen nieuwe voedingsstoffen, maar heb je in de zomer ook een mooi groen gazon liggen. Om je hier een handje bij te helpen, hebben we hieronder de beste verticuteermachines van 2022 op een rij gezet.

Daarbij hebben we gelet op de maaibreedte, het volume van de opvangzak, het vermogen van de verticuteermachine en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is de Powerplus POWXG7513 daarbij als beste verticuteermachine naar voren gekomen. Benieuwd naar een aantal andere goede verticuteermachines? Hier hebben we ze voor je op een rij gezet!

# Product Maaibreedte Volume opvangzak Vermogen Prijs v.a.
1 Powerplus POWXG7513
Beste koop verticuteermachine
32 centimeter 45 liter 1400 Watt € 92,99
2 Einhell Verticuteerder
Best geteste verticuteermachine
40 centimeter 48 liter 1600 Watt € 169,00
3 WOLF-Garten
Beste verticuteermachine benzine
35 centimeter 50 liter 3500 Watt € 692,07
4 BLACK+DECKER
Beste elektrische verticuteermachine
30 centimeter 30 liter 600 Watt € 79,98
5 Powerplus Dual Power
Beste accu verticuteermachine
36 centimeter 45 liter 40 Volt € 199,95
Laatste prijs-update: woensdag 10 augustus 2022
Powerplus POWXG7513 Bekijk prijzen
Maaibreedte: 32 centimeter
Volume opvangzak: 45 liter
Vermogen: 1400 Watt

Laten we deze review maar beginnen met de beste verticuteermachine van 2022, de Powerplus POWXG7513. Dit komt allereerst door de opvangbak van maar liefst 40 liter, waardoor je genoeg ruimte hebt om ook de grotere gazons te kunnen maaien. Natuurlijk helpt de prijs en de demonteerbare duwboom hier ook bij!

Beste verticuteermachines

Met deze verticuteermachine heb je de mogelijkheid om gazons tot wel 300 vierkante meter te verticuteren. Hierdoor heb je genoeg aan de middelgrote gazons. Heb je een groter gazon, dan zijn er een tweetal nadelen die om de hoek komen kijken. Allereerst is daar namelijk de opvangbak iets te klein voor, waardoor je waarschijnlijk verschillende keren terug moet om de bak te legen.

Daarnaast hebben we ook ervaren dat de snoerlengte aan de korte kant is. Je moet daarom over verschillende stroompunten in de tuin beschikken of ervoor kiezen om een langere verlengsnoer te kopen. Dit zijn twee vereisten als je met deze verticuteermachine de tuin in gaat.

Het gebruik

Bij het gebruiken van de verticuteermachine zijn we tegen een belangrijk voordeel aangelopen. Dit is namelijk de werkhoogte die je op 4 verschillende standen in kunt stellen. Zo kun je de werkdiepte van de verticuteermachine aanpassen tussen:

 • -10 millimeter
 • -5 millimeter
 • 0 millimeter
 • 5 millimeter

Deze goedkope verticuteermachine maakt daarnaast gebruik van een veiligheidsvergrendeling. Hierdoor weet je zeker dat de machine niet ongewild start, erg handig als je dus kinderen in de tuin rond hebt lopen.

Helaas hebben we tijdens het gebruik van de verticuteermachine nog wel ervaren dat het kunststof maaidek op sommige vlakken wat fragiel aanvoelt. Dit komt omdat deze gemaakt is van kunststof, waar sommige andere verticuteermachines gebruik maken van een harder materiaal.

De beste verticuteermachine van 2022 vanwege de prijs, de grote opvangbak en de veiligheidsvergrendeling.

Plus- en minpunten

Opvangbak - Gazon tot 300 m2 - Werkhoogte instellen - Veiligheidsvergrendeling

Korte snoer - Kunststof maaidek

Verkrijgbaar bij:
Einhell Verticuteerder Bekijk prijzen
Maaibreedte: 40 centimeter
Volume opvangzak: 48 liter
Vermogen: 1600 Watt

De Einhell verticuteerder komt uit onze tests als beste verticuteermachine naar voren. Deze goede verticuteermachine heeft een opvangbak van maar liefst 48 liter, wat deze enorm geschikt maakt voor de grote gazons. Deze kun je daarnaast ook gemakkelijk

Goede verticuteermachine

De verticuteermachine kun je niet alleen gebruiken om het gazon te verticuteren, maar je kunt deze ook gebruiken om het gazon te beluchten. Wil je weten wat het verschil is tussen verticuteren en beluchten? Dat lees je hier!

Het beluchten van het gazon heeft een aantal belangrijke redenen:

 • Toevoer van voldoende lucht
 • Toevoer van voldoende licht
 • Wortels zijn in staat meer voedingsstoffen en water op te nemen

Wat we tijdens het gebruik als groot voordeel hebben ervaren, is dat je het stuur in verschillende hoogtes kunt verstellen. Hierdoor maakt het dus niet uit of je wat groter of juist wat kleiner bent. Dit maakt de verticuteermachine voor verschillende personen geschikt.

De nadelen

Bij het testen zijn we ook tegen twee nadelen aangelopen die we je niet willen onthouden. Dat is ten eerste namelijk de kunststof kap die gebruikt is. Hierdoor ziet de verticuteermachine er wel wat fragieler uit en moet je oppassen met opbergen van de machine.

Daarnaast zien we dat het snoer van de verticuteermachine aan de korte kant is. Hierdoor heb je in alle gevallen een verlengsnoer nodig om de complete tuin te kunnen doen. Een groot voordeel is wel dat je de elektriciteitskabel aan de duwboom kunt ophangen, waardoor deze niet onder de machine kan komen. Deze functionaliteit zien we ook bij een grasmaaier bijvoorbeeld.

De Einhell GE-SA 1640 is de best geteste verticuteermachine die er momenteel verkrijgbaar is.

Plus- en minpunten

Opvangbak - Beluchtingsrol - Verstelbaar stuur - Grote gazons

Kunststof - Snoerlengte

Verkrijgbaar bij:
WOLF-Garten Bekijk prijzen
Maaibreedte: 35 centimeter
Volume opvangzak: 50 liter
Vermogen: 3500 Watt

Laten we maar beginnen met het grote pluspunt van de Wolf Garten VA389. We zijn namelijk enorm fan van deze krachtige verticuteermachine, die beschikt over maar liefst 3500 Watt. Dit komt natuurlijk omdat het een benzine verticuteermachine is. Dit maakt het zeer geschikt voor een groot gazon. Ondanks de krachtige verticuteermachine, moet je er wel rekening mee houden dat deze ook wat meer onderhoud nodig heeft.

De functionaliteiten

Qua functionaliteiten is het de prijs dubbel en dwars waard. Dit komt omdat er gebruik is gemaakt van maar liefst 16 massieve messen en een werkbreedte van 38 centimeter. Ook de werkdiepte is een groot voordeel:

 • Op zes verschillende hoogte in te stellen
 • Centrale hoogteverstelling
 • Zonder gereedschap wisselen tussen beluchter en verticuteermachine

De beluchtigingsfunctie is daarnaast een van de grote voordelen. Op die manier kun je het gras namelijk meer lucht, licht en water laten opnemen. Doordat je zonder gereedschap kunt wisselen tussen deze functionaliteiten, hoeft dit ook niet lang te duren.

De opvangbak is met een inhoud van maar liefst 50 liter vergelijkbaar met een opvangbak van een grasmaaier of bosmaaier. Combineren we de krachtige motor van het apparaat met de grote opvangbak, dan hoef je deze dus niet vaak te wisselen en kun je een groot gazon verticuteren.

De minpunten

De twee grootste minpunten van deze verticuteermachine kwamen eigenlijk al aan het licht voordat we de verticuteermachine gingen testen. Het eerste nadeel is namelijk de prijs. Vergelijken we deze met de andere verticuteermachines in deze review, dan ligt deze aan stuk hoger.

Het tweede nadeel kwam naar voren toen we het apparaat uit de doos haalde. Met een gewicht van maar liefst 37 kilogram was deze een stuk zwaarder dan de andere machines. Hoewel je hier veel voordelen voor terug krijgt, waaronder bijvoorbeeld stevigheid, is het apparaat wel zwaar.

De beste benzine verticuteermachine van 2022 vanwege de in te stellen hoogtes en de krachtige motor.

Plus- en minpunten

Krachtige motor - Beluchtingsfunctie - Opvangbak - In diepte verstelbaar

Prijs - Gewicht

Verkrijgbaar bij:
BLACK+DECKER Bekijk prijzen
Maaibreedte: 30 centimeter
Volume opvangzak: 30 liter
Vermogen: 600 Watt

Ben je op zoek naar een goede elektrische verticuteermachine, dan hebben we hier de Black+Decker GD300-QS voor je. De metalen holle messen die gebruikt zijn snijden moeiteloos door de grond, waardoor je genoeg gaten maakt om je gazon van meer dan voldoende lucht en licht te voorzien.

Je kunt daarbij de werkdiepte instellen op drie verschillende niveaus. Op die manier kun je eenvoudig dood gras, mos en onkruid met de stalen naalden uit de tuin verwijderen. De drie hoogtes zijn:

 • 2 millimeter
 • 5 millimeter
 • 8 millimeter

Let er bij het maaien van het gazon wel goed op dat het snoer aan de korte kant is. Hierdoor heb je eigenlijk altijd een verlengsnoer nodig, die je overigens niet aan het apparaat kunt ophangen.

Middelgrote gazons

Heb je thuis een middelgroot gazon, dan is dit eigenlijk de ideale verticuteermachine voor jouw tuin. Je hebt namelijk een kleinere opvangbak dan bij de meeste verticuteermachines, terwijl deze qua gewicht wel een stuk lichter is. Dit zorgt voor moeiteloze bewegingen door de tuin en een uitstekende prijs kwaliteitverhouding.

Met een gewicht van maar 7 kilogram kun je deze verticuteermachine moeiteloos bewegen en heb je ook een stuk minder ruimte nodig met opbergen. Zelfs als je een kleinere schuur hebt en de verticuteermachine niet op de grond wil opbergen, kun je deze eenvoudig optillen.

Dat deze geschikt is voor de kleinere gazons, komt mede ook door de maaibreedte. Vergelijken we deze namelijk met de andere verticuteermachines in deze review, dan is dit de machine met de smalste maaibreedte. Heb je een groter gazon, dan moet je met dit toestel behoorlijk vaak op en neer lopen om het hele gazon gehad te hebben.

Het opbergen

Een laatste groot voordeel van deze verticuteermachine is het feit dat je deze eenvoudig kunt opbergen. Dit komt door het compacte formaat, wat het een van de beste handmatige verticuteermachines van dit moment maakt.

Een van de beste elektrische verticuteermachines van 2022 voor de middelgrote gazons.

Plus- en minpunten

Compacte opberging - Kleine gazons - 30 liter opvangbak - Gewicht

Snoer - Maaibreedte

Verkrijgbaar bij:
Powerplus Dual Power Bekijk prijzen
Maaibreedte: 36 centimeter
Volume opvangzak: 45 liter
Vermogen: 40 Volt

Een van de grote voordelen van deze Powerplus Dual Power POWDPG8020 is natuurlijk dat er sprake is van een veiligheidsvergrendeling. Hierdoor hoef je je dus ook geen zorgen te maken dat het ding onverwacht aan gaat of dat de kinderen gevaar lopen als ze toevallig in de schuur bezig zijn.

Draaghandvat

Ondanks dat andere soorten verticuteermachines er niet voor gekozen hebben om een handvat te gebruiken, heeft Powerplus daar wel voor gekozen. Hierdoor kun je de verticuteermachine een stuk gemakkelijker verplaatsen, zeker als je langere afstanden moet afleggen. Tijdens de werkzaamheden kun je daarnaast gebruik maken van een zachte handgreep, die enorm prettig aanvoelt en waardoor je langer door kunt werken.

Hier sluit de grootte van de opvangzak ook perfect bij aan. Er is namelijk gebruik gemaakt van een opvangzak van maar liefst 45 liter, waardoor je de meeste ongewenste begroeiing gewoon mee kunt nemen in de opvangzak. Deze kun je ook eenvoudig afkoppelen en legen, wat het gebruik van deze verticuteermachine erg makkelijk maakt.

Accu en lader

Het feit dat de verticuteermachine op accu werkt, heeft zowel voor- als nadelen. Vergelijken we het bijvoorbeeld met een elektrische gardena verticuteermachine, dan heb je het voordeel dat je deze door de hele tuin kunt gebruiken, zonder dat je afhankelijk bent van stroomtoevoer of en verlengsnoer die je continu mee moet nemen.

Helaas zijn er ook twee nadelen die we hierbij moeten vermelden. Allereerst wordt er namelijk standaard geen batterij en oplader meegeleverd. Heb je deze wel, dan moet je er ook nog rekening mee houden dat je deze regelmatig moet opladen om te voorkomen dat je met een lege accu komt te staan. Dit maakt het wel direct een goedkope verticuteermachine.

Hoewel de accu ervoor zorgt dat je misschien minder lang kunt werken, zorgt de werkbreedte er juist weer voor dat je een groot deel van het gazon eenvoudig mee kunt nemen. Dit kan met de volgende eigenschappen:

 • Werkbreedte van 36 centimeter
 • Werkdiepte verluchten van 0 tot 5 mm
 • Werkdiepte verticuteren van -3 tot -12 mm

De beste verticuteermachine op accu van 2022 vanwege de verschillende standen, het draaghandvat en de goede veiligheidsvergrendeling!

Plus- en minpunten

Veiligheidsvergrendeling - Draaghandvat - Zacht handgreep - Opvangzak

Accu opladen - Batterij niet inbegrepen

Verkrijgbaar bij:
Door: Stijn Lammers

Hi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Stijn Lamers en ik ben al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Ik houd van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Bij dit soort producten denk ik altijd, ‘kwaliteit boven kwantiteit’ en daarom wil ik jullie als lezer ook informeren over de beste producten die er momenteel op de markt zijn. Ben je benieuwd? Lees dan vooral de verschillende reviews op de website en zeg maar dag tegen een miskoop!

Socials Stijn:

LinkedIn - E-mail