Beste videokaart 2022

Laatste ge-update in door Stijn

De afgelopen jaren groeit de gamesector nog steeds enorm hard. In Nederland groeide de markt voor bedrijven zelfs met 18%, meer dan het gemiddelde in de wereldwijde markt. Voor een ultieme game ervaring op een pc heb je niet alleen een krachtige processor nodig, maar ook een uitstekende monitor, gaming muis, toetsenbord en een goede videokaart.

Daarom hebben we hier de beste videokaarten van 2022 voor je op een rij gezet, waarbij we onder meer gekeken hebben naar de hdmi aansluiting, de snelheid, ondersteuning voor Windows 10, het geheugen en natuurlijk de prijs. Daar is de MSI GeForce RTX 3060 Gaming X 12G als beste videokaart van 2022 naar boven gekomen in de categorie onder de €500. Benieuwd naar andere goede videokaarten? Wij vertellen er je alles over!

MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12G Bekijk bij Coolblue
HDMI aansluiting: Ja
Snelheid: 15 GHz
Windows 10: Ja
Geheugen: 12 GB
Hierom zijn we fan:
Opslagruimte
Geheugensnelheid
HDMI aansluiting
VR-ready
Let hierop:
Voeding
Standaard overgeklokt

Geschikt voor: Games die zware games spelen en veel opslagruimte nodig hebben

Laten we beginnen met de beste videokaart onder de €500, de MSI GeForce RTX 3060 Gaming X 12G. Een van de grote voordelen is de opslagruimte van 12 gigabyte, waardoor je in de hoogste resolutie kunt gamen zonder vertraging.

Daarnaast zorgt de hoge opslagruimte ervoor dat deze videokaart ook VR-ready is. Hiermee is de dedicated videokaart ook direct erg toekomstgericht en kun je de komende jaren prima vooruit.

Snelheid staat centraal

Bij deze videokaart staat de snelheid centraal. De overkloksnelheid is met 1837 MHz zeer hoog, waardoor je gemakkelijk in Full HD kunt gamen, zowel op je desktop PC als wanneer je deze als externe videokaart gebruikt.

Doordat er een HDMI-aansluiting op zit, kun je de videokaart op verschillende manieren aansluiten. De videokaart past in desktop PC's met Linux en Windows 7 tot en met 10.

Door de hoge prestaties van de videokaart, moet je wel een voeding van minimaal 550 Watt nodig hebben. Dit is erg belangrijk, aangezien te weinig voeding ervoor kan zorgen dat de videokaart niet goed presteert.

Graphics processing unit overklokken

Helaas zien we dat de grafische kaart niet standaard overgeklokt is. Hiermee worden de prestaties verbetert en kun je de volgende dingen beter afspelen:

 • Video's
 • Multimedia
 • Games

Wil je precies weten wat overklokken is én hoe dit moet, dan lees je dat hier!

De beste videokaart met een goede prijs kwaliteitverhouding, veel opslagruimte en die VR-ready is.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC Bekijk bij Bol.com
HDMI aansluiting: Ja
Snelheid: 14 GHz
Windows 10: Ja
Geheugen: 10 GB
Hierom zijn we fan:
4K gaming
TUF metalen frame
Ventilatoren
Werkgeheugen
Let hierop:
Verlichting
Voeding

Geschikt voor: Gamers die de beste prestaties eisen en een dedicated videokaart nodig hebben om de zwaarste games te spelen.

Speelt geld geen rol en ben je op zoek naar de beste videokaart van 2022, dan moet je de ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC hebben. De belangrijkste reden is de stevigheid van de videokaart.

De videokaart beschikt namelijk over een TUF metalen frame en maar liefst 3 ventilatoren. Hierdoor gaat deze minder snel kapot én gaat deze dus langer mee!

Krachtige videokaart

Daarnaast heeft de videokaart ook een hoog werkgeheugen. Dit maakt het een krachtige videokaart, waarmee je bijvoorbeeld ook verschillende zware taken naast elkaar kunt uitvoeren. Denk daarbij aan:

 • Foto's bewerken
 • Video's bewerken
 • Zware games

Al deze kenmerken zorgen ervoor dat je zelfs op 4K kunt gamen. De videokaart is namelijk al overgeklokt tot maar liefst 1740 MHz, waardoor je de beste game prestaties met deze videokaart kunt bereiken.

De verbeterpunten

Er zijn een tweetal verbeterpunten of punten waar je rekening mee moet houden. Het eerste punt is dat er standaard geen RGB verlichting op de videokaart zit. Dit wordt vaak gebruikt door desktop gamers om deze van geweldige kleuren te voorzien.

Daarnaast heeft deze maar liefst 750 Watt nodig om goed te kunnen functioneren. Hoewel de zwaardere gaming pc's hier geen problemen mee zullen hebben, kan te weinig wattage de prestaties van de videokaart beperken.

De beste videokaart van 2022 vanwege het hoge werkgeheugen, het robuuste frame en de mogelijkheid om in 4K te gamen.

INNO3D GeForce GT1030 Bekijk bij Bol.com
HDMI aansluiting: Ja
Snelheid: 6 GHz
Windows 10: Ja
Geheugen: 2 GB
Hierom zijn we fan:
Prijs
Minimale voeding
Windows 10
Multi monitor ondersteuning
Let hierop:
Zware games
Geheugen

Geschikt voor: Gamers die voor een scherpe prijs de standaard games willen spelen

Speel je geen zware games als Call of Duty, Assassin's Creed of Battlefield, dan is deze videokaart aan te raden. De INNO3D GeForce GT1030 is namelijk qua prijs zeer voordelig, waardoor de prestaties natuurlijk ook wat minder zijn. Zo heeft deze:

 • 2GB geheugen
 • Klokfrequentie van 1227 MHz
 • Geheugensnelheid van 6 GHz

Toch heeft de videokaart een GDDR, ook wel bekend als graphics double data rate. Dit wil zeggen dat er data opgehaald kan worden, zowel tijdens de 'up' als 'down' cyclus van de kloktikken.

Een goedkope grafische kaart

Deze goedkope grafische kaart is een stuk goedkoper dan andere videokaarten in deze review. Vergelijken we deze bijvoorbeeld met de hierboven genoemde videokaart, dan is deze maar liefst 10 keer goedkoper!

Ondanks dat de videokaart goedkoop is, ondersteund deze wel multi monitor, waardoor je op twee verschillende monitoren video's of foto's kunt bewerken.

Daarbij is de videokaart te gebruiken voor onder meer Windows 7, 8 en 10. Hierdoor is de videokaart helemaal up-to-date en kun je deze op de laatste modellen gaming pc's toepassen.

De zware games

Een logisch gevolg van de lagere prijs en de mindere specificaties, is deze dus ook minder geschikt voor de zware games. Wil je in de toekomst nog zwaardere games gaan spelen, dan is het wellicht verstandig om een zwaardere videokaart aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld de MSI GeForce RTX.

Daarnaast is het geheugen van de videokaart ook een stuk minder et aar 2 gigabyte. De meeste videokaarten hebben een hoger geheugen en kunnen dus meer taken tegelijkertijd uitvoeren. Is dat niet van belang, dan hoef je je hier ook niet druk om te maken.

De beste grafische kaart voor gamers die de eenvoudige en simpele games willen spelen voor een scherpe prijs!

Verkrijgbaar bij:
GIGABYTE Radeon RX 6600 EAGLE 8G Bekijk bij Bol.com
HDMI aansluiting: Ja
Snelheid: 14 GHz
Windows 10: Ja
Geheugen: 8 GB
Hierom zijn we fan:
Geheugen
Stil
Overklokbaar
Free-Sync-technologie
Let hierop:
Wattage
Prijs

Geschikt voor: Spelers die moderne grafische kaarten zoeken om te gamen op het hoogste niveau!

Wil je profiteren van de AMD FreeSync-technologie, dan moet je de Gigabyte Radeon RX 6600 Eagle 8G hebben. Deze FreeSync-technologie zorgt voor:

 • Vloeiende beelden
 • Uitstekende prestaties bij vrijwel elke framerate
 • Geen broken frames

Verschil met andere grafische kaarten

Een van de belangrijkste verschillen ten opzichte van de andere grafische kaarten, is dat deze enorm stil is. Dit komt mede door de twee ventilatoren die in tegenovergestelde richting draaien. Dit is iets wat opvalt ten opzichte van bijvoorbeeld de zware ASUS TUF Gaming videokaart.

Het geheugen is met 8 GB meer dan prima, waarmee je verschillende taken gewoon naast elkaar uit kunt voeren. Je kunt de videokaart daarom ook gebruiken voor het bewerken van video's en foto's bijvoorbeeld.

Een laatste voordeel is dat je de daadwerkelijke processor nog verder kunt finetunen door deze te overklokken. Hierdoor kun je games in hoge resolutie spelen, nóg zwaardere games draaien of grote video's tegelijkertijd bewerken.

De systeemvereisten

Een van de belangrijkste systeemvereisten is dat je desktop PC minimaal 500 Watt naar de videokaart kan overbrengen. Is dat namelijk niet het geval, dan krijg je een trage processor en heb je geen geschikte grafische kaart.

Ondanks dat we de beste prijs automatisch geselecteerd hebben, moet je online oppassen voor sterk uiteenlopende prijzen. Bij Alternate vind je de beste prijs van 2022, maar let er dus wel op dat je bij concurrenten vaak een hogere prijs betaald én dat je hier niet intrapt!

De beste videokaart van 2022 van AMD met belangrijke specifieke AMD voordelen, waaronder AMD FreeSync.

Verkrijgbaar bij:
GIGABYTE GeForce RTX 3070 GAMING OC 8G Bekijk bij Bol.com
HDMI aansluiting: Ja
Snelheid: 14 GHz
Windows 10: Ja
Geheugen: 8 GB
Hierom zijn we fan:
Geheugen
Snelheid
VR-Ready
DLSS ondersteuning
Let hierop:
Voeding
Windows

Geschikt voor: Gamers met een grafische studie óf die zware games willen spelen!

En tot slot hebben we nog de Gigabyte GeForce met NVIDIA GeForce RTX 3070 grafische chip. Het grote voordeel is dat deze beschikt over zogenaamde DLSS ondersteuning. Dat wil zeggen dat frames op een lagere resolutie worden gerenderd.

Speel je de games in 4K, dan worden de beelden bijvoorbeeld vanuit Full HD omgezet in 4K. Hierdoor profiteer je van een hoger aantal frames per seconde en zeer scherp beeld. Games die deze technologie ondersteunen zijn bijvoorbeeld:

 • Minecraft
 • Call of Duty: Warzone
 • Cyberpunk 2077
 • Red Dead Redemption 2

Snellere videokaart

Met maar liefst 14 GHz is het een zeer snelle videokaart die ook nog eens VR-ready is. Hierdoor kun je in de toekomst ook de VR-games gewoon spelen op je laptop of desktop PC.

Dat gecombineerd met het 8GB geheugen zorgt ervoor dat je zware games kan spelen, maar dat je de videokaart ook kunt gebruiken voor je studie. De videokaart is namelijk geschikt voor grafische projecten of het draaien van zware programma's.

De minpunten

Helaas zijn er ook hier weer twee minpunten die we willen benoemen. Allereerst heb je 650 Watt nodig om de videokaart van genoeg energie te kunnen voorzien.

Daarnaast werkt deze videokaart alleen met Windows 10. Heb je dus een oudere laptop en wil je deze upgraden, bekijk dan eerst of deze wel over Windows 10 beschikt. Is dat niet het geval, dan is het niet mogelijk om de videokaart te gebruiken.

De beste NVIDIA GeForce videokaart met DLSS technologie, 8GB werkgeheugen en VR-readiness.

Verkrijgbaar bij:
Product HDMI aansluiting Snelheid Windows 10 Geheugen
MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12G MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12G
Beste videokaart onder de 500 euro
15 GHz 12 GB
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC
Beste videokaart voor gamen
14 GHz 10 GB
INNO3D GeForce GT1030 INNO3D GeForce GT1030
Beste videokaart onder de 200 euro / budget videokaart
6 GHz 2 GB
GIGABYTE Radeon RX 6600 EAGLE 8G GIGABYTE Radeon RX 6600 EAGLE 8G
Beste AMD videokaart
14 GHz 8 GB
GIGABYTE GeForce RTX 3070 GAMING OC 8G GIGABYTE GeForce RTX 3070 GAMING OC 8G
Beste nvidia videokaart
14 GHz 8 GB
Laatste prijs-update: vrijdag 3 februari 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.