Beste vitamine D 2023. Beste koop voor o.a. ouderen

Laatste ge-update in door Agnes

In ons regenachtige kikkerlandje laat de zon zich maar weinig zien. Warme zonnestralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel mensen met een vitamine D tekort kampen.

Het Voedingscentrum adviseert niet voor niets bijna de hele Nederlandse bevolking om te zorgen voor voldoende aanvulling van vitamine D. Enorm veel mensen hebben namelijk meer vitamine D nodig dan eten, drinken en zonlicht kunnen leveren.

Dikke kans dat jij (of je kind) daar ook bij hoort. Hoog tijd om het aanbod van supplementen eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Wij hebben voor jou een top 5 samengesteld en willen alvast verklappen dat Lucovitaal Vitamine D3 op de nummer 1 van Beste vitamine D 2023 is geëindigd.

Lucovitaal Vitamine D3 Bekijk prijzen
Dosering per dag: 1
Soort: softgel capsule
Hoeveelheid werkende stof: 75 mcg per capsule
Hierom zijn we fan:
makkelijk in te nemen, geen toegevoegde suikers of andere toevoegingen
Let hierop:
Hoge dosering

Als je het lastig vindt om tabletten door te slikken, dan kunnen we je geruststellen. De kleine, zachte capsules zijn bijzonder makkelijk om in te nemen. Wij vinden het bijzonder hoe ze er in geslaagd zijn zo’n hoge dosering in een tabletje van slechts 0,5 cm in doorsnede te stoppen.

Alsof dat niet genoeg was, heeft lucovitaal tijdelijk geen 60, maar 70 tabletten in de verpakking gestopt. Je hebt door de aanschaf van 1 potje meteen genoeg voorraad voor 2 maanden en 10 dagen, want je hoeft er maar eentje per dag in te nemen.

De extra sterke dosering maakt dit supplement geschikt voor volwassen mannen. Dat is jammer, want er zitten bijna geen toevoegingen in en dat maakt het voor veel doelgroepen interessant. Ook als je diabetes hebt, gluten- of lactose intolerantie, dan zou je dit tabletje kunnen gebruiken. Maar dan alleen als je een man bent.

Eigenschappen van het supplement:

 • extra sterk (75 mcg per tablet);
 •  soft capsule met 0,5 cm doorsnee;
 • geschikt voor volwassen mannen;
 • 1 per dag;
 • verpakt per 70 stuks.

Bewaartemperatuur

Eenmaal aangeschaft, moet je het potje wel op de juiste manier bewaren om de werking te kunnen blijven garanderen. Je kunt het het beste goed sluiten en vervolgens in een kast (donkere omgeving) zetten, waarbij de fabrikant aanraadt om het niet warmer dan 20°C  te bewaren.

Eén keer per dag een capsule is voldoende. Voor een optimale werking kun je de tablet het best bij een maaltijd innemen. Als je daarvoor steeds een vaste maaltijd kiest, dan wordt het innemen al snel onderdeel van je dagelijkse routine.

Alleen maar lof voor dit supplement, dus Lucovitaal Vitamine D3 is door ons als team van De Beste unaniem gekozen als Beste koop Vitamine D 2022.

VitaKruid Vitamine D3 Bekijk prijzen
Dosering per dag: 1-2
Soort: druppels
Hoeveelheid werkende stof: 62,50 µg per 2 druppels
Hierom zijn we fan:
met vitamine K2, druppels nagenoeg smaakloos
Let hierop:
niet vegan, prijzig

Als je weinig zon ziet en veel westerse voeding eet, dan is de combinatie in dit supplement ideaal voor jou. Wetenschappelijk onderzoek (2018, P. Evenepoel) wijst uit, dat K2 gebrek bestaat onder ongeveer 90% van de westerse bevolking. Onze voeding bevat namelijk te weinig K2 om aan de behoefte te kunnen voorzien.

We strooien nog meer onderzoek rond je oren, want volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken is een belangrijk effect van vitamine D gecombineerd met vitamine K, dat het helpt om sterke botten en schone vaten te krijgen of te behouden. Als jij ook niet zit te wachten op botbreuken of dichtgeslibde aderen, dan kan dit supplement je eind op weg helpen.

Natuurlijk blijft het na het nemen van deze vitaminedruppels, belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Geen enkel supplement kan een gezonde levensstijl vervangen. Je kunt K2 voornamelijk (in lage doseringen) vinden in vlees, eigeel, boter, yoghurt, kippenlevertjes, salami, kippenborst en orgaanvlees. Jammer genoeg zijn de doseringen die daarin terug te vinden zijn erg laag en moet je er behoorlijk wat van wegstouwen voordat je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zit.

Eigenschappen van het voedingssupplement:

 • druppels;
 • bevat vitamine D3 en K2;
 • 2 druppels per dag;
 • 62,50 µg vitamine D3 per 2 druppels;
 • 45,00 µg vitamine K2 per 2 druppels;
 • geschikt voor volwassen mannen en vrouwen;
 • 10 ml per verpakking.

Smaakloos

Als je het zou zeggen van het avondeten, dan zou je partner je boos aankijken. Maar in het geval van vitaminedruppels is smaakloos juist een groot voordeel. 2 Druppels per dag lijkt misschien niet zo heel veel, maar als je de smaak vreselijk vindt, dan is het alsnog moeilijk weg te krijgen.

Deze nagenoeg smaakloze druppels met dubbele werking hebben ons, samen met het indrukwekkend aantal onderzoeken dat de werking onderschrijft, overtuigd om ze te kronen tot Best geteste vitamine D van 2022.

Wist je trouwens dat vitamine D voldoende magnesium nodig heeft om omgezet te worden in een lichaamseigen, actieve variant? Wanneer je een magnesiumtekort hebt, kan een vitamine D supplement minder effectief zijn.

Verkrijgbaar bij:
Orthica D-25 Bekijk prijzen
Dosering per dag: 1
Soort: tablet
Hoeveelheid werkende stof: 25 mcg per tablet
Hierom zijn we fan:
verpakking met 120 stuks, geschikt voor vegetariërs
Let hierop:
medium formaat tablet, bevat suiker en zoetstof

Wanneer je geen probleem hebt met het doorslikken van pillen, dan is dit voedingssupplement een uitstekende keuze. Waarschijnlijk heb je in je volwassen leven al vaker tabletten moeten slikken, dus voor de meeste onder ons zal het geen probleem opleveren.

De dosering van dit supplement is speciaal toegespitst op volwassenen en senioren. Want ja, ook al ben je geen kind meer, vitamine D blijft essentieel. Jammer genoeg zit er in ons eten vaak een te kleine hoeveelheid van deze vitamine en zijn we niet altijd in de gelegenheid om lang genoeg van de zon te profiteren om onze voorraad genoeg aan te vullen.

Het is formaat van de ronde tabletten is medium (0,7 cm) en er zitten er maarliefst 120 in een potje. Je hoeft maar 1 tabletje per dag te nemen, dus zo’n pot gaat lekker lang mee. Daar houden wij, als prototype zuinige hollanders wel van. Bovendien is het natuurlijk fijn om te weten dat je met 1 tablet meteen de aanbevolen hoeveelheid vitamine D3 binnen hebt.

Eigenschappen van het voedingssupplement:

 • tabletten;
 • bevat vitamine D3;
 • 1 tablet per dag;
 • 25 mcg vitamine D3 per tablet;
 • geschikt voor volwassenen, zwangeren en senioren 65+;
 • 120 stuks per verpakking.

Toegevoegde suiker

Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen, dat het wel toegevoegde suiker en zoetstoffen bevat. En als we dan nog eerlijker zijn dan moeten we ook zeggen, dat de hoeveelheid per tablet niet schrikbarend hoog is.

Het klinkt dus als enorm nadeel, maar je zult er geen kilo’s van aankomen. Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten, voor het geval je er overgevoelig voor bent. Dan kan elke hoeveelheid (als is die nog zo klein) al te veel blijken.

En zoals de fabrikant het zo netjes meldt: overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben. Gelukkig geldt dat niet wanneer je je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid houdt.

Verkrijgbaar bij:
Orthica Dino D Druppels Bekijk prijzen
Dosering per dag: 4
Soort: druppels
Hoeveelheid werkende stof: 10 mcg per 4 druppels
Hierom zijn we fan:
geen toegevoegde suiker, eenvoudige dosering, neutrale smaak
Let hierop:
4 druppels per keer

Speciaal voor jouw kleine uk zijn deze druppels ontwikkeld. Baby’s en peuters kunnen namelijk zelf nog niet genoeg vitamine D aanmaken, terwijl ze dat wel nodig hebben. Vitamine D is net als calcium nodig, zodat jouw kindje sterke botten krijgt.

Vitamine D en calcium kunnen niet zonder elkaar, want vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit voeding van je kind wordt opgenomen. Samen bouwen ze aan gezonde botten. 4 Dino D druppels per dag geven je telg precies de juiste hoeveelheid.

Wat ons meteen brengt op een kritische noot. Wij vragen ons namelijk af waarom Orthica gekozen heeft voor een dagelijks dosering van 4 druppels. Het lijkt ons een stuk gebruiksvriendelijker om 1 druppel of desnoods 2 druppels per dag te hanteren.

Gelukkig zijn de druppels bijna smaakloos, zodat het voor jou als ouder makkelijk is om het stiekem in de babymelk of peuterprak te stoppen. Jouw kleintje zal er weinig van merken en toch de benodigde dosis binnen krijgen.

Eigenschappen van het supplement:

 • druppels;
 • 4 druppels per dag;
 • bevat vitamine D3;
 • 10 mcg vitamine D3 per 4 druppels;
 • geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar;
 • nagenoeg smaakloos;
 • 25 ml per verpakking.

Leuke verpakking

Misschien interesseert het je weinig, maar ons viel de vrolijke verpakking op. Een dino in vrolijke kleuren, daar worden veel kinderen blij van en als ze jou wel eens met dat flesje bezig zien, dan vinden ze het vast leuk wanneer er zo’n kleurrijke dino op staat. Je wil namelijk voorkomen, dat het nemen van de druppels tegen gaat staan.

De verpakking werkt ook goed voor de herkenbaarheid. Wanneer je kind ouder is dan 4, kan het overstappen naar de kauwtabletten van het hetzelfde merk. Die bevatten een iets hogere dosering, maar hebben dezelfde dino op de verpakking. Wedden dat je kindje dat leuk vindt?

Dat zijn alles bij elkaar veel voordelen op een rij. Wij komen bij deze druppels dan ook volautomatisch uit als zijnde de Beste vitamine D voor kinderen van 2022.

Verkrijgbaar bij:
OstroVit Bekijk prijzen
Dosering per dag: 1 tot 75 jaar 2 vanaf 75 jaar
Soort: druppels
Hoeveelheid werkende stof: 50 µg per druppel
Hierom zijn we fan:
grote verpakking, met vitamine E, eenvoudig innemen
Let hierop:
kan ingrediënten bevatten die allergie veroorzaken

Kun je net dat beetje extra weerstand wel gebruiken en wil je tegelijkertijd ook je vitamine D gehalte op peil houden? Dan zijn deze druppels perfect voor jou. OstroVit heeft namelijk vitamine E toegevoegd aan het voedingssupplement.

Vitamine E werkt als antioxidant in je lichaam en beschermt cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E helpt ook bij het regelen van de cel-stofwisseling. Dat is mooi, want zo geeft het je weerstand net dat extra duwtje dat je soms nodig hebt.

Het door ons geteste flesje bevatte 30 ml en dat is volgens de fabrikant zelf genoeg voor 570 doseringen. Wauw, wij zijn onder de indruk. Eerlijk is eerlijk, we hebben het niet uitgeprobeerd. Dus of het echt precies 570 druppels zijn, dat antwoord moeten we je schuldig blijven.

Hoeveel het er exact zijn, maakt niet eens heel veel uit. Het flesje gaat lang mee, zoveel is duidelijk. Voordelig, eenvoudig in gebruik en extra toegevoegde vitamine E. Voor ons zijn dat genoeg redenen om OstroVit uit te roepen tot de nummer 5 als Beste vitamine D voor ouderen 2022.

Eigenschappen van het supplement:

 • druppels;
 • bevat vitamine D en E;
 • 1 druppel per dag tot 75 jaar;
 • 2 druppels per dag vanaf 75 jaar;
 • 100 µg vitamine D3 per druppel;
 • 3,6 mg vitamine E per druppel;
 • geschikt voor volwassenen en senioren 65+;
 • 30 ml per verpakking.

Dubbele dosering

Ben je ouder dan 75 jaar? Dan raadt OstroVit aan om een dubbele dosering te gebruiken. Dat komt ongeveer overeen met het advies van het Voedingscentrum. Zij bevelen een extra dosering vitamine D (van 20 mcg per dag) aan voor iedereen vanaf 70 jaar.

Op de website van het Voedingscentrum kun je nalezen hoe groot de extra inname van vitamine D wordt aanbevolen voor jou. 

Verkrijgbaar bij:
Product Dosering per dag Soort Hoeveelheid werkende stof
Lucovitaal Vitamine D3 Lucovitaal Vitamine D3
Beste koop vitamine D
1 softgel capsule 75 mcg per capsule Bekijk prijzen
VitaKruid Vitamine D3 VitaKruid Vitamine D3
Best geteste vitamine D
1-2 druppels 62,50 µg per 2 druppels Bekijk prijzen
Orthica D-25 Orthica D-25
Beste vitamine D voor ouderen
1 tablet 25 mcg per tablet Bekijk prijzen
Orthica Dino D Druppels Orthica Dino D Druppels
Beste vitamine D voor kinderen
4 druppels 10 mcg per 4 druppels Bekijk prijzen
OstroVit OstroVit
Beste vitamine D druppels
1 tot 75 jaar 2 vanaf 75 jaar druppels 50 µg per druppel Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen.  Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en is ze dol op paardrijden.