Beste Volautomatische koffiemachine 2023 – Top 5

Door: Eva
Laatste update: 7 november 2022

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

De koffieplant werd ergens in de 10e of 11e eeuw ontdekt in Ethiopië en sindsdien werd er ook koffie gedronken. Gemiddeld drinken Nederlanders zo’n 1.84 kopjes koffie per dag. Naast dat we veel koffie buiten de deur drinken (zo’n 29%) of op het werk (zo’n 55%), willen we ook genieten van heerlijke koffie thuis. En dat is ook precies de reden dat we in deze review gaan kijken naar de beste volautomatische koffiemachine van 2022.

Deze machines hebben we vergeleken op basis van het aantal koffiespecialiteiten, de instelbare koffiesterkte, de melkopschuimer, het geluidsniveau en prijs. Daar is de De’Longhi Nespresso Lattissima Touch als beste volautomatische koffiemachine van 2022 uit naar voren gekomen. Toch vind je hier nog een aantal andere goede volautomatische koffiemachines terug! Laten we daar eens naar gaan kijken.

Beste volautomatische koffiemachine

 1. Beste Nespresso volautomaat: De’Longhi Nespresso Lattissima Touch EN560.B Zwart
 2. Best volautomaat met melkreservoir: Philips 3200 EP3246/70
 3. Beste volautomaat voor (klein) kantoor: JURA WE8 Dark Inox
 4. Beste automaat voor thuis: JURA D4 Piano Black
 5. Beste automaat met app: Siemens EQ.700 Integral TQ705R03

Volautomatische koffiemachines vergelijken

Product Melkopschuimer Geluidsniveau Koffiespecialiteiten Koffiesterkte instellen
Melkreservoir Onbekend 5 Ja Bekijk prijzen
Philips 3200 EP3246/70 Best volautomaat met melkreservoir
Melkreservoir 74 dB 5 Ja Bekijk prijzen
JURA WE8 Dark Inox Beste volautomaat voor (klein) kantoor
Melkslang 71 dB 10 Ja Bekijk prijzen
JURA D4 Piano Black Beste automaat voor thuis
Geen 71 dB 3 Ja Bekijk prijzen
Siemens EQ.700 Integral TQ705R03 Beste automaat met app
Melkreservoir 64,5 dB 16 Ja Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste Nespresso volautomaat De’Longhi Nespresso Lattissima Touch EN560.B Zwart

Hierom zijn we fan:
 • Groot melkreservoir
 • Touch bediening
 • Instelbaar koffievolume
 • Schoonmaakindicator
Let hierop:
 • Melkreservoir doorspoelen
 • Klein waterreservoir
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 307,00
Melkopschuimer: Melkreservoir
Geluidsniveau: Onbekend
Koffiespecialiteiten: 5
Koffiesterkte instellen: Ja
Merk: De’Longhi

Geschikt voor: Mensen die eenvoudig en snel willen genieten van een heerlijke cappuccino of latte macchiato!

We trappen deze review af met de beste volautomatische koffiemachine van 2022, de De’Longhi Nespresso Lattissima Touch. Deze heeft een geïntegreerde melkopschuimer, waardoor je enorm snel een heerlijke cappuccino kunt klaarmaken. Deze beschikt over de volgende kenmerken:

 • 350 milliliter melkreservoir
 • Instelbaar melkvolume
 • Doorspoelen na gebruik

Vooral dit laatste puntje is iets waar je rekening mee moet houden, aangezien het dus wel wat langer duurt voordat je een volgende cappuccino kunt zetten. Toch geeft het melkreservoir je de mogelijkheid om tot wel 8 koffiespecialiteiten te zetten zónder dat je het reservoir hoeft bij te vullen.

Schoonmaken van de koffiemachine

Met betrekking tot het schoonmaken van de koffiemachine hebben we twee grote voordelen. Allereerst maakt de koffiemachine namelijk gebruik van een schoonmaakindicator, waardoor je precies weet wanneer het apparaat moet worden schoongemaakt. Hierdoor hoef je dit dus ook niet zelf bij te houden.

Daarnaast beschikt deze volautomatische koffiemachine ook over Touch bediening. Niet alleen ziet dit er enorm goed uit, ook zorgt dit ervoor dat je gemakkelijk met een vochtige doek de buitenkant van het apparaat kunt reinigen. Handig als je met een grote schoonmaak van de keuken bezig bent!

Het waterreservoir

Het waterreservoir heeft een inhoud van 0,9 liter, waarmee je in totaal zo’n 8 kopjes koffie (Lungo) kunt zetten. Als we dit vergelijken met andere merken volautomatische koffiemachines, dan zien we dat dit aan de lage kant is. De andere koffiemachines hebben namelijk allemaal een waterreservoir dat minimaal 200% groter is.

Door het instelbare koffievolume is het zelfs mogelijk dat je nog minder koffie kunt zetten. Daarbij is het instellen van de hoeveelheid koffie natuurlijk wel een groot voordeel, zeker als je zowel koffie in een klein kopje als cappuccino in een grotere mok wilt zetten. Dit is dan wel weer een voordeel.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best volautomaat met melkreservoir Philips 3200 EP3246/70

Hierom zijn we fan:
 • Melkreservoir
 • Ontkalken
 • 2 kopjes
 • Instelbare watertemperatuur
Let hierop:
 • Klein melkreservoir
 • Warmhoudplaat
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 580,00
Melkopschuimer: Melkreservoir
Geluidsniveau: 74 dB
Koffiespecialiteiten: 5
Koffiesterkte instellen: Ja
Merk: Philips

Geschikt voor: Mensen die twee kopjes tegelijkertijd willen zetten en veel gebruiksgemak willen

Lekker met z’n tweetjes genieten van heerlijke koffie? Met deze Philips 3200 EP3246/70 kan het! Doordat je tegelijkertijd twee kopjes koffie van versgemalen bonen kunt zetten, geniet je nooit alleen! Neem er een heerlijk plakje zelfgemaakte warme cake uit de oven bij en genieten maar!

Het personaliseren

Een groot voordeel van deze koffiemachine is dat je jouw kopje koffie volledig kunt personaliseren. Zo kun je namelijk het volgende instellen:

 • Instelbare koffiesterkte
 • Instelbaar koffievolume
 • Instelbare watertemperatuur
 • Extra shot espresso

Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een lekkere americano, cappuccino, espresso of latte macchiato te zetten. Door het melkreservoir heb je dat ook snel gedaan, aangezien er met één druk op de knop verschillende koffievarianten gezet kunnen worden. Let er wel op dat het melkreservoir aan de kleine kant is, waardoor je deze regelmatig moet bijvullen.

Ondanks dat je allerlei manieren kunt gebruiken om de koffie te personaliseren, heeft het apparaat helaas geen warmhoudplaat om de kopjes voor te verwarmen. Een oplossing kan zijn om even kort voor te verwarmen in een combimagnetron. Hierdoor blijft de koffie ook wat langer warm.

Onderhoud aan een van de beste volautomatische koffiemachines

Het onderhoud aan deze koffiemachine is zowel een voor- als nadeel. Het grote voordeel is dat je de machine maar één keer per 1,5 jaar hoeft te ontkalken wanneer je kiest voor de AquaClean waterfilter. Daarentegen staat deze machine wel bekend als een machine met veel onderhoud. Zo moet je wel regelmatig de zetgroep reinigen en moet het melksysteem regelmatig schoongemaakt worden.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste volautomaat voor (klein) kantoor JURA WE8 Dark Inox

Hierom zijn we fan:
 • Onderhoud
 • Waterreservoir
 • Melkslang
 • Koffiespecialiteiten
Let hierop:
 • Geluidsniveau
 • Warmhoudplaat
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,999,00
Melkopschuimer: Melkslang
Geluidsniveau: 71 dB
Koffiespecialiteiten: 10
Koffiesterkte instellen: Ja
Merk: JURA

Geschikt voor: Kleine kantoren die weinig onderhoud willen plegen aan een koffiemachine.

Bij grotere kantoren is er vaak sprake van een derde partij die onderhoud pleegt, waaronder het bijvullen van de koffiemachine. Bij kleine kantoren moet dat vaak zelf gedaan worden, waardoor een machine met weinig onderhoud gewenst is. In dat geval zijn JURA koffiemachines vaak een goede keuze! Deze JURA WE8 is daar een voorbeeld van!

Grote koffiemachine

Het grote voordeel van deze koffiemachine is dat je er enorm veel koffie mee kunt zetten. Zo is er ruimte in het bonenreservoir voor 30 koppen gemalen koffie, is het waterreservoir maar liefst 3 liter en kun je maar liefst 16 verschillende koffiespecialiteiten zetten, waaronder:

 • Flat White
 • Espresso macchiato
 • Ristretto
 • Doppio

Bij het bereiden van deze specialiteiten kun je gebruik maken van een melkslang. Dit zien we als een groot voordeel, aangezien je hierdoor gewoon een pak melk kunt gebruiken en deze na gebruik gewoon weer lekker in de koeling kunt zetten. Dit voorkomt veel onderhoud aan de machine.

Minpunten van deze volautomatische espressomachine

Er zijn een tweetal minpunten die we je niet willen onthouden. Allereerst is dat het geluidsniveau. Worden er namelijk bonen gemalen, dan produceert de machine maar liefst 71 dB. Hierdoor is deze minder geschikt om in de leefkeuken te plaatsen. Het kan namelijk gesprekken verstoren en kan irritant zijn als je bijvoorbeeld aan het bellen bent.

Helaas is het ook niet mogelijk om een kop koffie van tevoren op te warmen. Hierdoor koelt de koffie wel wat sneller af dan wellicht gewenst. Je kunt er daarom ook voor kiezen om de kopjes vooraf op te warmen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste automaat voor thuis JURA D4 Piano Black

Hierom zijn we fan:
 • Onderhoud
 • Personaliseren
 • Speciale zetmethode
 • Bediening via de app
Let hierop:
 • Geen melkspecialiteiten
 • Display
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 749,00
Melkopschuimer: Geen
Geluidsniveau: 71 dB
Koffiespecialiteiten: 3
Koffiesterkte instellen: Ja
Merk: JURA

Geschikt voor: Mensen die thuis willen genieten van een lekkere kop koffie, maar geen melkspecialiteiten willen drinken

Wil je vanuit je luie stoel alvast een heerlijke kop koffie kunnen zetten, dan moet je deze JURA d4 Piano hebben. Door de Jura Smart Connect zender te kopen, kun je kiezen deze nieuwe volautomatische koffiemachine gewoon op afstand besturen. En dat is precies een van de voordelen ten opzichte van de hierboven behandelde volautomatische espressomachines van Philips en De’Longhi.

Een speciale zetmethode

Bij deze machine wordt er namelijk een extractieproces van ongelijke druk gebruikt. Het grote voordeel van deze manier van koffie zetten, is dat het water hierdoor langer in contact komt met de gemalen koffie. Hierdoor geniet je van de lekkerste koffie, zeker als je ook verse koffiebonen gebruikt!

De koffie die je zet kun je daarnaast ook op jouw eigen manier personaliseren. Zo kun je kiezen voor:

 • Instelbare koffiesterkte, waarbij je het aantal gram koffiebonen instelt
 • Instelbaar koffievolume, zodat je de hoeveelheid water kunt instellen
 • Extra shot espresso toevoegen

Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat je geen melkspecialiteiten kunt zetten. Hierdoor zet je alleen maar een dubbele espresso, espresso en lungo, wat dus wel een nadeel is ten opzichte van de andere koffiemachines.

Het onderhoud

In vergelijking met andere volautomatische koffiemachines heeft deze heel weinig onderhoud nodig. Dit komt mede omdat je dus geen melkspecialiteiten kunt zetten, maar ook omdat het automatische reinigingsprogramma je vliegensvlug door het programma loodst. Dit maakt het ook de beste volautomatische espressomachine voor thuis.

Helaas moeten we daarbij wel vermelden dat het apparaat geen display heeft. Hierdoor word je tijdens het koffie zetten niet begeleid door een menu met keuzeopties. Dit maakt het apparaat van de buitenkant juist wél weer gemakkelijk te reinigen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste automaat met app Siemens EQ.700 Integral TQ705R03

Hierom zijn we fan:
 • Weinig geluid
 • Melkspecialiteiten zetten
 • Gebruikersprofielen
 • Applicatie
Let hierop:
 • Warmhoudplaat
 • Prijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,099,00
Melkopschuimer: Melkreservoir
Geluidsniveau: 64,5 dB
Koffiespecialiteiten: 16
Koffiesterkte instellen: Ja
Merk: Siemens

Geschikt voor: Mensen die vanuit hun luie stoel vast een heerlijke kop koffie willen zetten.

En als laatste koffiemachine hebben we nog deze Siemens EQ 700 Integral. Deze kun je volledig op afstand bedienen door middel van een applicatie. Vanuit je luie stoel kun je daarom eenvoudig en snel een kopje koffie zetten. Deze kun je ook nog eens naar wens aanpassen.

Verschillende gebruikersprofielen

Een van de grote voordelen is dat je op deze Siemens koffiemachine maar liefst 20 gebruikersprofielen kunt instellen. Daarbij kun je de volgende punten instellen:

 • Koffiesterkte
 • Hoeveelheid koffie
 • Temperatuur

De koffiespecialiteiten die je met deze koffiemachine kunt zetten, kun je zelfs per twee zetten. Hiermee onderscheidt de Siemens koffiemachine zich ten opzichte van andere koffiemachines, aangezien je daarbij vaak meer één koffiespecialiteit tegelijkertijd kunt zetten.

Tijdens het zetten van de koffie wordt er maar weinig geluid gemaakt. Met een geluidsniveau van maar 64,5 decibel tijdens het malen van de koffie, maakt deze veel minder geluid dan bijvoorbeeld de JURA koffiemachines die hierboven behandeld worden.

De verbeterpunten

Er zijn een aantal verbeterpunten die we willen benoemen. Het eerste is namelijk het ontbreken van de warmhoudplaat. Evenals vele andere koffiemachines in deze review moet je je kopje dus in de magnetron even opwarmen.

Daarnaast valt ook de prijs van het apparaat op. Je betaalt namelijk ruim 5 keer meer dan de goedkoopste koffiemachine uit deze review. Ondanks dat je wel smaakvolle koffie kunt zetten, is deze koffiemachine minder geschikt voor mensen die graag minder geld aan een koffiemachine uit willen geven. In dat geval is de De’Longhi machine aan te raden.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Hoe wij volautomatische koffiemachines hebben vergeleken

Toen we op zoek gingen naar de beste volautomatische koffiemachine hebben we eerst op een rij gezet aan welke eisen een goed koffiezetapparaat moet voldoen. Op basis daarvan hebben we een lijst met selectiecriteria gemaakt. Daarna hebben we vijf verschillende volautomatische koffiemachines gekozen die voldeden aan onze criteria en vervolgens hebben we die getest.

Op onze lijst met selectiecriteria stonden de volgende eigenschappen:

Meerdere koffiespecialiteiten

Om in aanmerking te komen voor een plekje in onze review moesten de volautomaten meerdere soorten koffie kunnen zetten. Wat ons betreft onderscheiden deze machines zich daarmee van de gewone filterkoffie apparaten.

De apparaten uit deze review zetten allemaal een lekker bakje gewone koffie. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld cappuccino, espresso of een latte macchiato mee maken.

Melkopschuimer

Met opgeschuimde melk kun je verschillende soorten koffie zetten. Om je verschillende mogelijkheden te geven, hebben alle volautomatische koffiemachines uit onze review een melkopschuimer. Daarbij kan er onderscheidt gemaakt worden tussen:

 • Automatisch stoompijpje: Door een beker onder het stoompijpje te zetten, wordt de melk opgeklopt. Deze moet je zelf in het kopje doen.
 • Melkopschuimer: De melk wordt automatisch opgeklopt, maar je moet deze nog wel zelf in het kopje schenken.
 • Melkreservoir: Gemakkelijk en met één druk op de knop een koffievariant met verse melk zetten.
 • Melkpoeder uit cup of pad: Hierbij gebruik je een cup of pad die gevuld is met melkpoeder. Het schuim ontstaat doordat er water door de cup of pad geperst wordt.

Instelbare koffiesterkte

Smaken verschillen, dat geldt ook voor koffie. Sommige mensen willen graag een sterke bak koffie, anderen zetten hun koffie liever wat milder. Daarom hebben we volautomatische koffiemachines geselecteerd waarvan je de koffiesterkte kunt instellen.

Onderhoud

Na het zetten van een bakje koffie wil je hier ook in alle rust van kunnen genieten. Je wilt niet telkens de melding krijgen dat het apparaat weer gereinigd moet worden, zeker als je dit handmatig moet doen. Daarom hebben we het onderhoud ook als een belangrijk criterium meegenomen in het vergelijken van de beste volautomatische koffiemachines.

Geluidsniveau

Heb je een woonkamer die direct aan de keuken grenst of zit je graag in de keuken met je bezoek, dan speelt het geluidsniveau een belangrijke rol. Qua geluidsniveau worden de volgende classificaties gebruikt:

 • Stil: tot maximaal 55 dB (vergelijkbaar met regen op de raam)
 • Normaal: Tussen 55 en 60 dB (vergelijkbaar met een tandenborstel)
 • Luid: 60 dB of hoger (vergelijkbaar met een stofzuiger)

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een volautomatische koffiemachine – 2022 Koopgids

Volautomatische koffiemachines zijn niet goedkoop en het aanbod is groot. Dat maakt het wel een stuk moeilijker om de beste volautomatische koffiemachine te kiezen. Met deze Koopgids helpen we je een beetje op weg door de belangrijkste kenmerken van een volautomaat op een rij te zetten. Op basis van deze kenmerken kun jij de beste keuze maken voor een volautomaat koffiemachine.

Waterreservoir

De waterreservoirs zijn bij een volautomaat eigenlijk altijd wel uitneembaar. Ze zitten echter niet altijd op dezelfde plek, dus kijk eerst waar je jouw koffiemachine neer wilt zetten. Heb je genoeg ruimte rond het apparaat om het waterreservoir eruit te halen? Dit bepaalt of je een waterreservoir aan de achter- of zijkant nodig hebt. Een waterreservoir aan de voorkant is uiteraard het meest praktisch.

Bonenreservoir

Een gemiddeld bonenreservoir heeft een inhoud van 250 gram. Voor een tweepersoonshuishouden betekent dit dat je ongeveer één keer per week de koffiebonen moet bijvullen. Er zijn ook volautomaten verkrijgbaar met een dubbel bonenreservoir. Deze kun je vullen met twee soorten bonen, bijvoorbeeld cafeïnevrije koffiebonen en gewone koffiebonen. Zo zet je makkelijk twee soorten koffie.

Melk

Voor een koffie met melk heb je een melkopschuimer nodig. Er zijn drie soorten waaruit je kunt kiezen: een geïntegreerd melkreservoir, via een melkslangetje of een stoompijpje. Afhankelijk van hoeveelheid handmatig werk dat je wilt doen én de snelheid kun je een van de drie bovenstaande manieren kiezen.

Koffie-instellingen

Volautomaten met veel koffie instellingen geven je de mogelijkheid om je koffie precies te zetten zoals jij het wilt. Wil je bijvoorbeeld dat jouw cappuccino wordt gezet met eerst een espressoshot, gevolgd door de melk? Of net andersom? Deze flexibiliteit in het zetten van koffie onderscheidt de beste volautomatisch koffiemachine van andere apparaten zoals Senseo’s en Nespressomachines.

Veelgestelde vragen

Wat is een volautomatische koffiemachine?

Een volautomaat maakt je favoriete koffie met één druk op de knop. De machine maalt zelf de koffiebonen en zorgt voor de juiste hoeveelheid heet water.

Hoe lang gaat een volautomatische koffiemachine mee?

De gemiddelde levensduur van een volautomatische koffiemachine is ongeveer 6,2 jaar.

Wat zijn de nadelen van een volautomatische koffiemachine?

Er zitten verschillende nadelen aan een volautomaat. Zo maakt het apparaat veel lawaai, moet je het vaak schoonmaken, loopt het lekbakje snel vol en neemt het apparaat vaak veel ruimte in op je aanrecht.

Wat is goedkoper, bonen of cups?

Afhankelijk van de bonen én de cups die je koopt, zijn bonen over het algemeen een stuk goedkoper. Dit komt vooral omdat een capsule een stuk duurder is dan koffiebonen. Hoe meer koppen koffie je drinkt, hoe groter het verschil ook gaat zijn. Daarnaast zien we ook dat de levensduur van volautomatische koffiemachines langer is, waardoor je ook op dat gebied een stuk minder geld kwijt bent.

Wat is de allerbeste espressomachine?

De allerbeste espressomachine van 2022 is de De’Longhi Nespresso Lattissima Touch. Dit komt door de melkopschuimer, het aantal cappuccino’s dat je achter elkaar kunt zetten en doordat je de koffiemachine eenvoudig kunt bedienen door middel van het Touch scherm.

Wat is de beste koffiemachine voor thuis?

Wil je een goede koffiemachine voor thuis, dan is de JURA D4 Piano aan te raden. Die komt omdat deze maar weinig onderhoud nodig heeft, er een speciale zetmethode gebruikt wordt en je de koffie volledig op jouw eigen voorkeuren kunt aanpassen.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *