Beste Volautomatische koffiemachine 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Vera Grondel

Een volautomatische koffiemachine zet in 35 seconden een kop koffie. Het is dus de perfect machine als je met één druk op de knop een lekker vers bakje koffie wilt hebben. Als je op zoek bent naar de beste volautomatische koffiemachine van 2022 dan hebben we hier een handige review voor je.

Daarin testen we o.a. de beste volautomatische koffiemachine met melkreservoir waarmee je een heerlijke cappuccino of latte maakt. We testen volautomaten in diverse prijsklassen. Met onze reviews kom je er snel achter wat de beste volautomaat koffiemachine voor jou is.

Wil je graag weten wat wij de beste volautomatische koffiemachine van 2022 vonden? Dan kunnen we alvast verklappen dat de Melitta Barista T Smart F830-102 bij ons als beste uit de test kwam. Met dit apparaat zet je 18 soorten koffie en kun je profielen instellen. Een echte topper dus.

  • Melitta Barista T Smart F830-102
  • Philips 3000 serie HD8824/01
  • Siemens EQ9
  • Saeco Xelsis SM7685/00
  • Jura Ena 8
# Product Prijs v.a.
1 Melitta Barista T Smart F830-102 € 873,00
2 Philips 3000 serie HD8824/01 € 0,00
3 Siemens EQ9 € 974,00
4 Saeco Xelsis SM7685/00 € 0,00
5 Jura Ena 8 € 999,00
Laatste prijs-update: woensdag 29 juni 2022
Melitta Barista T Smart F830-102 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
18 soorten koffie, op Italiaanse wijze gezet - Maakt weinig geluid - Plek voor 2 soorten koffiebonen - 4 instelbare profielen - Melitta Connect App – bediening met je smartphone
De bonenreservoirs zijn relatief klein - De lekbak is snel vol

De Melitta Barista T Smart is een volautomatische espressomachine en komt als best uit de test. Met de Barista van Melitta kun je eenvoudig 18 koffiespecialiteiten zetten. Denk bijvoorbeeld aan cappuccino, caffè latte, caffè lungo en natuurlijk een traditionele espresso.

Vier koffiespecialiteiten kunnen worden gezet met de quick buttons op het apparaat. De overige 14 koffiespecialiteiten kun je vinden in het menu.

Er kunnen tot 4 gebruikersprofielen worden aangemaakt op het koffiezetapparaat. Zo kun je in jouw eigen profiel jouw koffiespecialiteiten precies opslaan zoals jij hem lekker vindt. Met behulp van de Melitta Connect App en bluetooth kan je de 4 profielen op je telefoon of tablet beheren. Het is bovendien eenvoudiger om de gewenste instellingen in de app te beheren (terwijl je lekker op de bank zit) dan op het koffiezetapparaat.

Dit koffiezetapparaat wordt geleverd met een extern melkreservoir, die middels een slangetje aan de machine kan worden aangesloten. In plaats van het melkreservoir zou je het slangetje ook direct in een melkpak kunnen stoppen. Het voordeel van een melkslangetje is dat je de melk tussendoor eenvoudig in de koelkast kan bewaren.

Het bonenreservoir is opgedeeld in twee kamers. Hierdoor kunnen er twee soorten koffiebonen (135 gram per kamer) in het koffiezetapparaat bewaard worden. Ook is de Barista T Smart voorzien van een kleine vulkoker. Deze is bedoeld een kopje koffie van gemalen koffie. Bijvoorbeeld voor bezoek dat decafé drinkt.

Aan de zijkant zit het waterreservoir. Deze kun je er uithalen. Hij is vulbaar tot 1,8 liter. Met een geluidsniveau van slechts 65 dB, is het een stil koffiezetapparaat.

De afmetingen van de Melitta Barista Smart T F830-102 zijn 26 x 37 x 46 cm. Het heeft een snoerlengte van 1 meter en weegt 12,7 kg.

De twee bonenkamers kunnen niet omgezet worden naar 1 grote bonenkamer. Als je maar 1 s wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om slechts één kamer te vullen of allebei de kamers en vervolgens regelmatig van kamer wisselen.

Philips 3000 serie HD8824/01 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Eenvoudige bediening - Keramische maalschijven voor smaakbehoud - Maalinstelling naar smaak aanpasbaar
De losse onderdelen zijn niet vaatwasbestendig - De zetgroep moet aan de lucht drogen - Maakt iets meer geluid dan verwacht

De Philips HD8824/01 is een volautomatische espressomachine uit de 3000 series van Philips. De Consumentenbond heeft deze volautomaat als Beste Koop bestempeld.

De maalschijven in het koffiezetapparaat zijn gemaakt van keramiek. Keramiek kan niet overhitten, waardoor de smaak en aroma’s van de koffie behouden blijven.

Cappuccino maak je met de zogenaamde cappuccinatore; het melkslangetje gaat in een pak melk. Het koffiezetapparaat doet de rest. Het schuimt de melk automatisch op, zonder te spatten. Na gebruik kun je de melk eenvoudig en hygiënisch opbergen in de koelkast.

De koffietuit kun je verschuiven, zodat je zonder te spatten een klein kopje espresso kunt zetten of een lang glas met latte macchiato kunt vullen.

Het maalwerk heeft 5 instellingen, zodat je de koffie naar smaak kunt instellen. De fijnste graalmaad geeft je een volle espresso, de grofste instelling een lichte koffie.

Philips raadt aan om een keer per week de zetgroep, deze haal je er aan de rechterkant uit, schoon te spoelen. Het koffiezetapparaat vertelt je wanneer het tijd is voor ontkalken. De losse onderdelen moet je met de hand afwassen, omdat ze niet vaatwasbestendig zijn.

De afmetingen van de Philips 3000 serie HD8824/01 zijn 21,5 x 33 x 42,9 cm. Deze volautomaat weegt 7,2 kg. Deze koffiepadmachine wordt geleverd inclusief een ontkalker, een schoonmaakborstel, een strip voor meten waterhardheid, een koffie schepje, een sleutel om de maalgraad in te stellen en een handleiding.

Je mag de zetgroep niet met een theedoek afdrogen. De zetgroep moet aan de lucht drogen. Het beste kun je hem ’s avonds reinigen en overnacht laten drogen.

Verkrijgbaar bij:
Siemens EQ9 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Tot 10 gebruikersprofielen - Maakt weinig geluid - Geïntegreerde melkkan
Lekbak is snel vol - De melk is slechts lauwwarm

De espresso van de Siemens EQ9 scoort een 9, getest door de Consumentenbond. Naast dat de espresso dus erg goed is, is dit een heel volledig automatisch koffiezetapparaat met een geïntegreerd melkreservoir.

De EQ9 heeft een aantal handige programma’s, zodat je de koffie geheel naar wens kunt zetten. Dankzij de OneTouch Double Cup zet je alle koffiespecialiteiten met één druk op de knop, zelfs twee kopjes tegelijkertijd. In de barista mode kun je de koffiespecialiteiten helemaal naar eigen smaak instellen. Denk onder andere aan de koffiesterkte, maar ook aan de melkverhouding en temperatuur. Ook kun je maar liefst 10 gebruikersprofielen opslaan, zodat je zonder enige moeite altijd de perfect koffie voor jezelf of je partner kunt zetten.

Met een druk op de knop zet het apparaat de volgende koffies: ristretto, espresso, espresso macchiato, café crème, cappuccino, latte macchiato, koffie verkeerd. Wil je een andere koffie? Dan kan dat ook, hiervoor moet je verder het menu in.

Het geïntegreerde melkreservoir is eenvoudig uitneembaar en zo gemaakt dat het goed in een koelkastdeur past. Je kunt het melkreservoir met de hand afwassen, maar hij mag ook in de vaatwasser.

De volautomaat is makkelijk in onderhoud. Na elke zetbeurt reinigt het apparaat automatisch de melktoevoer vanuit het melkreservoir. De zetgroep haal je er eenvoudig uit en kun je onder de kraan afspoelen. De andere losse onderdelen zijn vaatwasbestendig. Het apparaat geeft aan wanneer het ontkalkt moet worden.

Mocht de EQ9 binnen twee jaar een defect hebben, dan haalt Siemens hem bij je thuis op en levert hem weer werkend bij je thuis af.

De afmetingen van de Siemens EQ9 zijn 39,2 x 31,6 x 47,0 cm. Het heeft een snoerlengte van 100 cm. Deze volautomaat weegt 11,2 kg.

De melk komt er lauwwarm uit. Wil je alleen warme melk drinken, dan is de melk uit de Siemens EQ9 niet warm genoeg.

Saeco Xelsis SM7685/00 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Aanpasbare temperatuur - Twee melkdranken tegelijkertijd - 8 gebruikersprofielen - Maakt weinig geluid - Koffiespecialiteiten geheel naar wens in te stellen
Ruimte voor 1 soort koffieboon i.p.v. 2 - Geen kopjesverwarmer

De Saeco Xelsis SM7685/00 is een volautomatische espressomachine met touchscreen bediening. Deze Saeco kan twee koffiedranken met melk tegelijkertijd zetten, denk bijvoorbeeld aan een cappuccino of latte macchiato. Je kunt tot 8 verschillende profielen opslaan, zo heb je altijd de perfecte koffie voor je partner, ouders, beste vrienden, buren en natuurlijk voor jezelf.

Met de Saeco Xelsis SM7685/00 kun je in het touchscreen menu kiezen uit 15 dranken. De temperatuur en de sterkte zijn naar wens aan te passen. De koffiebonen worden gemalen met keramische schijven. Keramiek is slijtvast en hittebestendig. Dit betekent dus dat de maalschijven duurzaam zijn en dat de smaak en aroma’s van de koffiebonen behouden blijven.

Zowel het waterreservoir als bonenreservoir hebben een fijne maat. Het waterreservoir kan gevuld worden tot 1,7 liter. Er past maar liefst 450 gram koffiebonen in het reservoir. De deksel is doorzichtig, waardoor je goed kunt zien wanneer je weer moet bijvullen. Bovendien is de deksel voorzien van een rubberen rand, waardoor het niet zoveel geluid maakt tijdens het malen. Naast het bonenreservoir is een vulkoker voor gemalen koffie. Dit is erg handig als je een decafé wilt zetten.

Dit koffiezetapparaat is erg eenvoudig in onderhoud. Pas na 5000 kopjes is het tijd om de Xelsis te ontkalken. Het melksysteem reinigt zichzelf automatisch na elke melkhoudende drank. Met slechts drie klikken start je het reinigingsproces van het koffiezetapparaat. De losse onderdelen kun je eenvoudig onder de kraan afspoelen.

Deze volautomaat is gemaakt van duurzame materialen en onderdelen. Een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een koffiemachine met een lange levensduur. De afmetingen van de Saeco Xelsis zijn 39 x 28 x 49 cm. Het heeft een snoerlengte van 120 cm. Deze volautomaat weegt 11,2 kg.

Dit koffiezetapparaat heeft ruimte voor 1 soort koffiebonen. Wil je kunnen kiezen je regelmatig van koffiebonen wisselen, dan kun je beter een ander koffiezetapparaat aanschaffen.

Verkrijgbaar bij:
Jura Ena 8 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Koffiezetten via PEP-methode - Watertemperatuur instelbaar - Compact van formaat
Het is niet mogelijk om 2 kopjes tegelijk te zetten - Waterreservoir van 1,1 liter regelmatig vullen - Klein bonenreservoir - 125 gram

De Jura Ena 8 is een compact volautomaat met een opvallend mooi waterreservoir. Je haalt hiermee echt een mooie eyecatcher in huis. De behuizing is gemaakt van mat afgeborsteld aluminium behuizing en het waterreservoir lijkt op een mooie kristallen karaf.

Je zet met de Jura Ena 8 steeds 1 kopje koffie. Je kunt de koffie naar wens afstellen met de instelbare maalgraad. Dit doe je eenvoudig door aan de verchroomde rand van het bonenreservoir te draaien. Hoe fijner de maalgraad, hoe intensiever de smaak.

De koffie wordt zet met de zogenaamde P.E.P.-methode. PEP staat voor Pulse Extraction Process. Dit houdt in dat tijdens de bereiding de pomp elektronisch wordt aangestuurd, om minder water door de koffie heen te persen. Zo is de koffie langer in contact met het water en heb je als resultaat een intense smaak, een goede temperatuur en een mooie crème laag.

Melk voor bijvoorbeeld een cappuccino komt via een melkslangetje uit een melkpak. Natuurlijk zou je hiervoor nog een melkreservoir kunnen aanschaffen, maar dan heb je naast een extra uitgave weet iets in de keuken wat moet worden schoongemaakt en als het niet gebruikt wordt ergens moet worden opgeborgen.

Met de Jura Ena 8 kun je de volgende koffies zetten: espresso, koffie, cappuccino of latte macchiato. Je kunt dit volautomaat via bluetooth aansluiten met een app op je telefoon en hier andere koffiespecialiteiten op instellen. Deze koffie kun je vervolgens alleen via de app zetten en niet direct op het koffiezetapparaat. De heet water uitloop komt op geen enkele manier in aanraking met koffie. Het water is niet kokendheet, hierdoor dus minder geschikt voor thee, maar prima om het espressokopje mee op te warmen of een koffie aan te lengen.

De afmetingen van de Jura Ena zijn 32,3 x 27,1 x 44,5 cm. Het heeft een snoerlengte van 120 cm. Deze volautomaat weegt 9,4 kg. Inbegrepen zijn twee reinigingstabletten en een waterfilter.

Deze volautomaat maakt goede koffie, maar is vooral geschikt voor weinig gebruik. Drinken jullie dagelijks veel koffie, dan kun je beter een groter volautomaat aanschaffen.

Door: Vera Grondel

Vera werkt samen met haar team aan de reviews uit de categorieën Baby & Kind, Dieren, Keuken & Koken en Huishouden & Wonen. Dagelijks testen, vergelijken en reviewen ze producten om het voor jou makkelijker te maken.

Contact met Vera:

E-mail