Hoe lang gaat een volautomatische koffiemachine mee?

Je bent een echte koffieliefhebber maar je hebt niet zoveel barista-skills, dan koop je natuurlijk een volautomatische koffiemachine om je koffie net zo lekker te krijgen als in Italië of in een koffiezaakje. Maar hoe lang gaat een machine mee en is het je investering daarom waard?

Volautomatische machines en hun levensduur

Het is lastig te zeggen hoe lang een volautomatische machine precies meegaat. De Consumentenbond heeft hier in het verleden onderzoek naar gedaan en volgens hen zou een volautomatische machine zo’n 4,4 jaar in huis staan. Dat is aanmerkelijk langer dan de ongeveer 2,5 jaar dat een nespressomachine in huis staat.

Waar hangt de levensduur van af?

Natuurlijk is niet ieder apparaat hetzelfde. Zo zal een duurder apparaat doorgaans wat langer meegaan dan een goedkopere volautomatische koffiemachine. We hebben een paar zaken op een rijtje gezet die de levensduur van je apparaat beïnvloeden:

  • Hoe meer kopjes koffie je zet, hoe sneller het apparaat ‘op’ is
  • Kun je onderdelen vervangen of het apparaat repareren?
  • De binnenkant van het apparaat moet sterk en robuust zijn
  • Een apparaat dat regelmatig wordt ontkalkt en onderhouden gaat langer mee

Lees over ervaringen met het apparaat

Het is lastig om te ontdekken wat een goed apparaat is. Zo kun je aan de buitenkant niet zien welke materialen de fabrikant heeft gebruikt aan de binnenkant. Hoe meer onderdelen van metaal zijn gemaakt hoe beter, maar daarover wordt weinig informatie gegeven bij de aankoop. Een apparaat met goede reviews en ervaringen is daarom vaak een goede keuze.

Maakt de soort koffie nog uit?

Gebruikers van koffiemachines denken vaak dat ze alleen bepaalde bonen in het reservoir kunnen stoppen. Hoewel sommige fabrikanten dat zouden adviseren, is het niet zo dat de bonen een invloed kunnen hebben op de werking en levensduur van het apparaat. Kies de bonen die je lekker vindt en maak je apparaat vooral met regelmaat schoon om er lang plezier van te hebben.