Hoe werkt een volautomatische koffiemachine?

Door: Eva
Laatste update: 30 september 2022

Je hebt eindelijk een volautomatische koffiemachine gekocht om thuis espresso en cappuccino te brouwen. Maar hoe werkt zo’n volautomatische machine precies en wat kun je ermee?

De volautomatische koffiemachine is een complex apparaat

Een koffiemachine die helemaal automatisch werkt, zit wat complexer in elkaar dan een handmatige espressomachine met portafilters en is al helemaal complexer dan een gewoon koffiezetapparaat voor filterkoffie. Zelfs nespresso-machines en Senseo zijn minder lastige apparaten.

Dat zorgt er aan de ene kant voor dat je heel snel goede koffie met echte koffiebonen kunt maken, maar het zorgt er aan de andere kant ook voor dat je veel moet betalen voor dit apparaat en dat je goed moet onderhouden om het apparaat een lang leven te gunnen.

Hoe werkt het apparaat precies?

Een volautomatisch koffiezetapparaat heeft verschillende functies. Zo kan het met een druk op de knop een cappuccino maken, maar ook espresso, gewone koffie en je kunt vaak de sterkte en de grootte van je kopje instellen. Puur gemak dus! Maar welke onderdelen in het apparaat zorgen ervoor dat de koffie van boon tot espresso gaat? We hebben het hieronder opgesomd voor je:

  • De koffiemolen: eerst maalt de koffie de bonen. Je kunt de fijnheid zelf instellen
  • De machine bevochtigt de bonen voor ze koffie worden. Dit noem je voorinfusie en voorkomt kanaalvorming
  • Via het waterreservoir wordt water naar een verwarmingsmechanisme geleid. Dat kan via een thermoblok of een ingebouwde boiler
  • Melk wordt apart via een pijpje afgegeven, pas nadat de koffie is gezet

Het waterfilter

In Nederland zit er veel kalk in ons water. Je kunt daarom vaak een ingebouwd of los waterfilter kopen voor je volautomatische apparaat. In dat geval hoef je je koffiemachine minder vaak schoon te maken en te ontkalken. Dat hoeft in dat geval maar tweemaal per jaar. Je machine kan zo langer mee. Toch heeft lang niet elk apparaat een ingebouwd waterfilter.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer