Volautomatische koffiemachine zonder waterfilter? Wat is hier het voordeel van?

Je leest vaak dat het water uit de kraan in je koffiemachine stoppen te veel kalk zou bevatten en dat het daarom goed is een volautomatische koffiemachine te kopen met een ingebouwd waterfilter. Toch kan het een voordeel zijn om geen waterfilter te hebben voor je koffie. Wij vertellen je waarom.

Waterhardheid is belangrijk

Een volautomatisch koffiezetapparaat is een complex apparaat. Je zult het regelmatig schoon moeten maken en dat kost veel tijd. Een ontharder of waterfilter die is ingebouwd kan je helpen het water zachter te houden en het schoonmaken te beperken tot eenmaal of tweemaal per jaar. Dat is inderdaad ideaal, maar er zit wel een addertje onder het gras.

Meer functie, is meer complexiteit

Voor een volautomatisch apparaat geldt dat hoe meer functies het heeft, hoe complexer het is en sneller iets stuk kan gaan. Bovendien zul je aparte waterfilters moeten kopen voor het ingebouwde filter, die zes keer paar jaar moet vervangen. Niet heel praktisch dus. Een apparaat zonder waterfilter kan dus een langere levensduur hebben en ook wat goedkoper in onderhoud.

Helemaal geen waterfilter meer?

Een waterfilter is in principe niet nodig. Het zal je koffie niet lekkerder laten smaken. Toch scheelt gefilterd water wel veel antikalkbehandelingen. Je kunt er daarom voor kiezen je water al bij de tap te laten filteren. Voor wie dat liever niet doet, is er ook de optie om een waterkan met filter te gebruiken. Je kunt deze vullen om kraanwater uit de drinken, maar ook om je waterreservoir kalkloos aan te vullen. Op die manier is je apparaat minder complex, maar heb je toch gefilterd water voor je koffie.

De voor- en nadelen op een rijtje

We kunnen concluderen dat een koffiezetapparaat met waterfilter een aantal voordelen heeft maar ook nadelen. Om het makkelijker te maken hebben we de voor- en nadelen voor je opgesomd hieronder:

Voordelen van waterfilter:

  • Minder vaak schoonmaken
  • Geen extensies nodig als kraanfilter of filterkan

Nadelen van waterfilter:

  • Maakt apparaat complex en gevoelig voor schade
  • Waterfilters moet je los kopen, dus aparte filterkan kan ook