Welke bonen stop je in een volautomatische koffiemachine?

Wie van koffie houdt maar weinig geduld heeft met portafilters en het uitkloppen van koffie in de afvalbak, kiest voor een volautomatische koffiemachine. Een espresso zoals in een koffiezaak of bij de Italiaan rolt er supersnel uit, maar smaakt alsof deze handgemaakt is. Maar welke koffiebonen moet je eigenlijk kopen voor zo’n machine?

Moet je de bonen afstemmen op je machine?

Je zult misschien denken dat je niet zomaar alle bonen die je kunt kopen in je machine kunt stoppen. We kunnen je gerust stellen, dat is niet zo. Je volautomatische koffiemachine zal niet ontploffen als je er bonen in stopt die niet ‘horen’ bij het apparaat.

Welke bonen kies je?

Voor welke bonen je gaat, is helemaal aan jou. De meeste mensen houden van een sterk gebrande, of geroaste koffie. Deze heeft vaak een donkere kleur. De laatste jaren zijn koffies met een lichtere branding populair geworden. Dit noemen we ook wel speciality coffee. Deze koffies zijn veel zuurder maar ook zoeter van smaak. Klassieke Italiaanse Espresso is vaak donkerder gebrand.

Is alle koffie lekker in je apparaat?

In principe zou je elke koffie kunnen kopen die je maar wilt. Maar het is beter om koffie te kopen die is bedoeld voor espresso. Er zijn ook koffies die speciaal gebrand zijn voor filterkoffie of een French Press of Aeropress. Deze koffies zijn doorgaans toch wat te zoet en zurig voor een espresso.

Waar kun je op letten als je koffie gaat kopen?

Om erachter te komen welke koffie je lekker vindt, kun je natuurlijk koffies kopen en ze gaan proberen. Maar je kunt ook letten op een aantal zaken. We sommen ze hieronder voor je op:

  • Herkomst van de koffie: sommige koffies hebben een single heritage, dat wil zeggen dat ze van dezelfde boer afkomstig zijn
  • Het land waar de koffie vandaan komt: voor echte fijnproevers smaak Afrikaanse koffie toch echt anders dan koffie uit Zuid- en Midden-Amerika
  • Het soort bonen: zijn de bonen arabica of robusta? Arabica wordt gezien als betere kwaliteit koffie