Beste vouwfiets 2023. 5x de beste vouwfietsen

Laatste ge-update in door Stijn

De laatste jaren ligt de focus steeds meer op een groener milieu, waarbij men gestimuleerd wordt om met het openbaar vervoer te reizen. Om de afstand vanaf de trein naar kantoor te overbruggen, kiezen steeds meer mensen voor een vouwfiets. Hier hebben we daarom een beste vouwfiets test uitgevoerd, waarbij we op verschillende punten hebben gelet.

Zo hebben we onder meer gekeken naar het type opvouwbare fietsen, het aantal versnellingen, de verlichting en natuurlijk de prijs. Daar is uiteindelijk de Oxylane 120 als beste vouwfiets van 2023 uit de test gekomen. Toch hebben we hier nog een aantal andere goede vouwfietsen die we je niet willen onthouden. Lees dus snel verder!

Oxylane120 Bekijk prijzen
Type: Gewone vouwfiets
Aantal versnellingen: Zes versnellingen
Verlichting: Standaard gemonteerd
Hierom zijn we fan:
Versnellingen
Opvouwbare fiets
Verlichting
Compact model
Let hierop:
Velgremmen
Fietsstoeltje

Geschikt voor: Mensen die een compacte fiets willen om in huis of in de trein op te bergen!

Laten we beginnen met de Oxylane 120, wat ons betreft de beste vouwfiets van 2022. Dit komt allereerst door het zeer compacte model in vergelijking met andere vouwfietsen in deze review. Volledig opgevouwen is de vouwfiets minimaal 8 centimeter smaller dan de concurrenten. De afmetingen zijn als volgt:

 • Lengte: 78 centimeter
 • Breedte: 36 centimeter
 • Hoogte: 66 centimeter

De opvouwbare fiets én de compactheid van het model zorgt ervoor dat je deze gemakkelijk op kunt bergen, bijvoorbeeld thuis, op kantoor, in de trein of in de auto. Hierdoor neem je deze ook gemakkelijk overal mee naar toe!

Accessoires

Kijken we naar de accessoires van dit model, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo krijg je zowel een voor- als achterlicht meegeleverd die in het frame van de vouwfiets zitten geïntegreerd. Het zelf aanschaffen van fietsverlichting is dus overbodig. Daarnaast kun je ook een fietstas op de fiets monteren op de bagagedrager.

Let er wel op dat je geen fietsstoeltje op de fiets kunt monteren. Het is daarom niet mogelijk om kleinere kinderen met deze vouwfiets te vervoeren. Wil je dat wel, dan moet je kiezen voor een elektrische fiets.

Het gebruiksgemak van de beste vouwfiets

Bij het fietsen op deze vouwfiets zijn vooral de versnellingen een groot voordeel. Doordat er 6 versnellingen op de fiets zitten, kun je deze zelfs op de camping in Frankrijk of Italië gebruiken, zonder dat je direct tegen problemen aanloopt.

Helaas wordt er wel gebruik gemaakt van velgremmen. Deze zijn over het algemeen minder krachtig dan hydraulische schijfremmen, waardoor de remweg ook wat langer is. Hier moet je vooral mee opletten als je bergaf gaat of als je harder aan het fietsen bent. Doe je echter voorzichtig, dan sta je ook met velgremmen tijdig stil.

De beste vouwfiets van 2022 vanwege het compacte formaat, het aluminium frame, de geïntegreerde verlichting en zes versnellingen.

Verkrijgbaar bij:
Elektrische vouwfiets tilt 500 blauw Bekijk prijzen
Type: Gewone vouwfiets
Aantal versnellingen: Zeven versnellingen
Verlichting: Standaard gemonteerd
Hierom zijn we fan:
Snel in en uitvouwen
7 versnellingen
Banden
Kettingkast
Let hierop:
Prijs
Gewicht

Geschikt voor: Dagelijks gebruik voor woon werkverkeer op korte afstand

De BTWIN Tilt 500 is de best geteste vouwfiets van dit moment. Wat in positieve zin opvalt is het antileklaagje dat op de banden zit. Hierdoor is de kans een stuk minder groot dat je onderweg met een lekke band staat.

Daarnaast hebben deze banden een lichter gewicht en een beter rendement. het advies is om de band op te pompen tot 3,5 en 4,5 bar. Dit is gunstig voor het rendement van de band en verkleind de kans op een lekke band drastisch.

Goede vouwfiets

Het groot voordeel van deze vouwfiets is dat je deze snel in en uit kunt vouwen. Na verschillende tests te hebben gedaan, komen we uit op een gemiddelde tijd van ongeveer 30 seconden. Niet eindeloos sleutelen, maar een aantal clicks is voldoende om snel op pad te kunnen.

De 7 versnellingen én de ketting van de fiets worden beschermd door de kettingkast. Hiermee wordt niet alleen voorkomen dat de ketting afloopt, maar ook dat je kleding beschermd wordt tegen smeervlekken. Krijg je toch smeer in kleding, dan kun je dat op deze manier eruit halen.

De nadelen

Helaas zijn er ook een tweetal nadelen die ons zijn opgevallen aan de fiets. Dit is namelijk de prijs én het gewicht. Het is namelijk de duurste vouwfiets in deze review als we kijken naar normale vouwfietsen. Dit scheelt met vergelijkbare vouwfietsen wel 20% of meer.

Daarnaast is ook het gewicht een minpunt. Hoewel het de beste lichtgewicht vouwfiets is, kan het voor sommigen ook fragiel aanvoelen. Zeker voor de zwaardere personen kan dit gevoel optreden. In dat geval is het aan te raden om een zwaardere fiets te pakken, zoals de:

De best geteste vouwfiets van 2022 vanwege het antileklaagje, 7 versnellingen en de beschermende kettingkast.

Verkrijgbaar bij:
Legend Siena Bekijk prijzen
Type: Elektrische vouwfiets
Aantal versnellingen: Zeven versnellingen
Verlichting: Standaard gemonteerd
Hierom zijn we fan:
Bereik
Ondersteuningsniveau ‘s
Stevige fiets
Applicatie
Let hierop:
Superlader
Prijs

Geschikt voor: Mensen die grote afstanden afleggen en de fiets gemakkelijk mee willen nemen

Moet je dagelijks langere afstanden afleggen of wil je meer reiscomfort, dan moet je voor de Legend Siena 13 kiezen. Met deze vouwfiets kun je tot maximaal 90 kilometer met ondersteuning afleggen. Daarbij kun je gebruik maken van vier ondersteuningsniveau's:

 • Niveau 1: Minimale ondersteuning voor 90 kilometer.
 • Niveau 2: Ondersteuning voor maximaal 75 kilometer.
 • Niveau 3: Ondersteuning voor maximaal 50 kilometer.
 • Niveau 4: Maximale ondersteuning, waarbij de batterij na 30 kilometer leeg is.

De beste elektrische vouwfiets

De reden dat deze tot de beste vouwfietsen van 2022 behoort, is dat je gebruik kunt maken van een applicatie. Hier kun je niet alleen je hoogte, snelheid en calorieën zien, maar ook zien wat de status van de batterij is en wat het rijbereik is. Deze applicatie kun je downloaden op je iPhone en Android apparaat.

Is deze bijna leeg, dan kun je deze in minder dan 6 uur opladen. Een nadeel is helaas wel dat er geen superlader is meegeleverd. Deze moet je namelijk los aanschaffen, maar geeft je normaal gesproken de mogelijkheid om de elektrische fiets binnen 3 uur op te laden.

Als laatste voordeel willen we nog benoemen dat de fiets enorm stevig is. Dit komt doordat fiets inclusief accu maar liefst 21 kilogram weegt. Hoewel je de fiets hierdoor minder makkelijk mee in de trein neemt of in de auto zet, draagt dit wel sterk bij aan het fietscomfort.

Prijs

Tot slot willen we nog een nadeel van deze nieuwe vouwfiets benoemen en dat is de prijs. Hoewel je hierdoor wel een elektrische vouwfiets hebt, is deze wel een stuk duurder dan de concurrentie. Wil je een vouwfiets aanschaffen, dan is dat een belangrijk punt om rekening mee te houden.

De beste elektrische vouwfiets vanwege de vier ondersteuningsniveau's, het bereik en de applicatie.

Verkrijgbaar bij:
wheelerz Bekijk prijzen
Type: Gewone vouwfiets
Aantal versnellingen: Zes versnellingen
Verlichting: Zelf te monteren
Hierom zijn we fan:
Licht gewicht
Versnellingen
24 Inch verkrijgbaar
Let hierop:
Monteren
Onderhoud

Geschikt voor: Vouwfiets voor mensen die veel onderweg zijn in de trein of openbaar vervoer

Een van de beste vouwfietsen voor het openbaar vervoer is deze Wheelerz vouwfiets. Deze is namelijk eenvoudig op te vouwen én enorm licht. Met een gewicht van maar 12 kilogram neem je deze overal mee naartoe, zonder dat je jezelf een ongeluk til.

Beste vouwfietsen

Ook deze vouwfiets beschikt over zes versnellingen, waardoor je ook voor de langere afstanden prettig op de fiets kunt blijven zitten. Je schakelt gemakkelijk op als het te licht is, terwijl ook het terugschakelen soepel verloopt. Wat dat betreft is er met de rijervaring niks mis.

Wij hebben er zelf voor gekozen om een framemaat van 20 inch te pakken. Toch heeft Wheelerz ook vouwfietsen met 24 inch, geschikt voor mensen die net wat groter zijn. Deze fiets is geschikt voor mensen met:

 • Minimale lengte: 1,45 m
 • Maximale lengte: 1,85 m
 • Maximaal gewicht: 100 kilogram

Het instellen van de vouwfiets

Zodra je deze degelijke vouwfiets geleverd krijgt, moet je deze nog zelf monteren. Dit wil zeggen dat je het stuur, het zadel, de remmen en versnellingen en de trappers monteren. Hierdoor heb je bij deze vouwfiets een stuk meer werk als je deze geleverd krijgt.

Let er wel op dat er veel onderhoud voor nodig is om de vouwfiets te onderhouden. Zo moet je de fiets regelmatig inspuiten en invetten om roest te voorkomen en de onderdelen van de fiets te beschermen. Dit moet je bij deze fiets goed blijven doen, anders slijten de materialen snel.

Voor mensen die veel met de trein of het openbaar vervoeren reizen biedt deze vouwfiets uitkomst.

Verkrijgbaar bij:
Oxylane 100 Bekijk prijzen
Type: Gewone vouwfiets
Aantal versnellingen: Een versnelling
Verlichting: Standaard gemonteerd
Hierom zijn we fan:
In- en uitvouwen
Vergrendelsysteem wielen
Gewicht
Prijs
Let hierop:
Versnellingen
Niet-opklapbare pedalen

Geschikt voor: Mensen die op zoek zijn naar een goedkope vouwfiets met compact formaat

De reden dat dit een van de beste opvouwbare fietsen van dit moment is, is vooral de prijs. Het is namelijk een goedkope vouwfiets die beschikt over een aantal unieke features. Met 20 inch wielen en een single speed-transmissie race je met ongeveer 3,8 meter per omwenteling naar je werk, school of naar de campingwinkel.

In- en uitklappen van de vouwfiets

Bij het in elkaar zetten en weer uit elkaar halen van de vouwfiets hebben we ervaren dat dit enorm snel gaat. Hierdoor kun je de fiets een stuk gemakkelijker opbergen, ideaal als je deze snel uit de auto wilt halen of juist mee wilt nemen in het openbaar vervoer.

Wat ons daarbij is opgevallen is het vergrendelsysteem van de wielen. Op die manier kun je voorkomen dat de wielen gaan draaien als de fiets is opgevouwen. Hiermee heb je niet het risico dat je kleren of anderen dingen tussen de wielen komen. Zodra we het hebben opgevouwen, kun je de fiets door het lichte gewicht ook erg makkelijk meenemen.

Versnellingen & remmen

In tegenstelling tot veel elektrische vouwfietsen, kun je bij deze vouwfiets de trappers niet inklappen. Hierdoor neemt de fiets ook net wat meer ruimte in, zelfs als deze is opgevouwen. Daarbij komen we uit op de volgende afmetingen:

 • Lengte: 78 centimeter
 • Breedte: 41 centimeter
 • Hoogte: 66 centimeter

Helaas ontbreken er daarbij ook versnellingen, waardoor deze vouwfiets minder geschikt is voor heuvelachtige gebieden. Qua remmen wordt er zowel voor als achter een aluminium v brake gebruikt, waardoor je dus niet over schijfremmen beschikt.

De vouwfiets met de beste prijs kwaliteitverhouding van 2022, inclusief versnellingen en licht gewicht!

Verkrijgbaar bij:
Product Type Aantal versnellingen Verlichting
Oxylane120 Oxylane120
Beste koop vouwfiets
Gewone vouwfiets Zes versnellingen Standaard gemonteerd Bekijk prijzen
Elektrische vouwfiets tilt 500 blauw Elektrische vouwfiets tilt 500 blauw
Best geteste vouwfiets
Gewone vouwfiets Zeven versnellingen Standaard gemonteerd Bekijk prijzen
Legend Siena Legend Siena
Beste elektrische vouwfiets
Elektrische vouwfiets Zeven versnellingen Standaard gemonteerd Bekijk prijzen
wheelerz wheelerz
Beste vouwfiets voor in de trein
Gewone vouwfiets Zes versnellingen Zelf te monteren Bekijk prijzen
Oxylane 100 Oxylane 100
Beste goedkope vouwfiets
Gewone vouwfiets Een versnelling Standaard gemonteerd Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 3 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.