Beste VR bril 2022

Laatste ge-update in door Stijn

De ontwikkelingen op het gebied van de virtuele wereld gaan enorm hard. Waar het natuurlijk begon met de Wii, zijn we inmiddels aanbeland op het punt waarin we onszelf daadwerkelijk in een virtuele wereld kunnen zien. Daarbij kan er onderscheidt gemaakt worden tussen een bril waar je simpelweg je telefoon in schuift, maar kun je ook een volledig standalone model krijgen.

In deze review hebben we gekeken naar de beste VR bril van 2022. We hebben daarbij gekeken naar de geschiktheid voor brildragers, de manier van tracken, het gezichtsveld, de verversingssnelheid en natuurlijk de prijs. Daar is de Meta Quest 2 als beste VR bril van 2022 naar voren gekomen. Toch hebben we hier ook een aantal andere mooie modellen voor je!

Meta Quest 2 Bekijk prijzen
Brildragers: Ja
Tracking: Positionele tracking Room-scale tracking 6 DoF tracking
Gezichtsveld: 100 graden
Verversingssnelheid: 90 Hz
Hierom zijn we fan:
Standalone VR bril
Scherp beeld
Geheugen
Controllers
Let hierop:
Facebook account
Doos

We trappen deze review natuurlijk af met de beste standalone VR bril van 2022, de Meta Quest 2. Het is een groot voordeel dat je voor deze VR bril geen PC of laptop nodig hebt, wat wil zeggen dat je deze gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Dit maakt het VR gamen ook een stuk toegankelijker. 

Beste VR brillen

  Een andere reden dat dit een van de beste VR brillen is, is dat je enorm scherp beeld hebt. Vergelijken we dit namelijk met zijn voorganger, de Meta Quest, dan is het beeld tot wel 50% scherper. Hierdoor heb je veel minder last van motion sickness door een onscherp beeld.

  Ook het geheugen is een groot voordeel. Door het geheugen van maar liefst 256 GB heb je ruimte voor maar liefst 80 games. We zien de laatste jaren dat game ontwikkelaars ook voor VR brillen steeds grotere games ontwikkelen. Door het grote geheugen ben je ook op deze games voorbereidt!

  En tot slot willen we nog de twee meegeleverde controllers benadrukken. Doordat deze niet vast zitten aan je VR bril, heb je enorm veel bewegingsvrijheid. De twee controllers registreren je bewegingen, waardoor je bijvoorbeeld ook door het menu kunt scrollen en opties kunt selecteren.

  Naast dat je 2 controllers meegeleverd krijgt, zitten er ook nog andere accessoires bij:

  • Bril spacer
  • Oplader met oplaadkabel
  • Handleiding

  De verbeterpunten

  Er zijn echter wel een tweetal verbeteringen die we willen vermelden. Allereerst is dat het feit dat je een Facebook account nodig hebt om met deze VR bril te kunnen spelen. Hoewel vrijwel alle jongeren wel een account hebben, is dit wel een belangrijk vereiste dat we willen benoemen.

  Let er daarnaast ook goed op dat de batterij van de Meta Quest 2 maar 2 tot 3 uur op een volle lading mee gaat. In dat geval kun je de Elite Strap aanschaffen met een grotere batterij. Let er bij de doos op dat je deze bewaard voor het geval je de bril moet terugsturen voor reparatie. Daarnaast kan het zijn dat de bril in een Oculus Quest doos geleverd wordt vanwege de naamswijziging nar Meta.

  Verkrijgbaar bij:
  HTC Vive Pro CE EU Full Kit Bekijk prijzen
  Brildragers: Ja
  Tracking: Rotationele tracking Positionele tracking Room-scale tracking 6 DoF tracking
  Gezichtsveld: 110 graden
  Verversingssnelheid: 90 Hz
  Hierom zijn we fan:
  Verstelbare hoofdband
  Gezichtsveld
  Verstelbare lenzen
  Ingebouwde koptelefoons
  Let hierop:
  Krachtige laptop
  Onafhankelijk gebruik

  Na allerlei tests te hebben afgerond, is het hele testpanel het erover eens dat de HTC Vive Pro Full Kit de best geteste VR bril van 2022 is. Dit komt allereerst doordat je de VR-bril op allerlei manieren kunt verstellen. Hierdoor pas je de VR bril volledig aan jouw wensen aan.

  • Verstelbare hoofdband
  • Verstelbare lenzen
  • Vervangbare oogkussens

  Virtual Reality

  Een groot voordeel van deze Virtual Reality bril is dat het gezichtsveld maar liefst 110 graden is. Hierdoor is deze groter dan bij de Meta Quest 2 (100 graden), de HTC Vive Flow (100 graden) en de Playstation VR bril (100 graden). Hierdoor heb je minder last van dode hoeken tijdens het gamen en komt een groter speelveld in beeld.

  Doordat HTC bij deze VR bril de speakers heeft ingebouwd, hoef je geen koptelefoon te gebruiken. Hierdoor heb je niet alleen een realistisch beeld van de virtuele wereld, maar wordt je ook door het geluid helemaal in deze wereld gezogen. Bij HTC zijn de speakers aan de VR bril gekoppeld.

  Het gebruik

  Voor het gebruik van de HTC Vive Pro moet je wel een krachtige laptop of gaming pc hebben. Deze moet namelijk beschikken over een Nvidia GeForce GTX 1060 kaart. Daarnaast moet je een minimaal werkgeheugen hebben van 8 GB. Hierdoor is deze VR bril bij lange na niet voor elke laptop of computer geschikt.

  Let er daarnaast op dat je deze VR bril alleen met een laptop of computer kunt gebruiken. Er is namelijk geen opslagmogelijkheid bij deze VR bril, waardoor je er ook geen spellen afzonderlijk op kunt spelen, zoals dat bij de Meta Quest 2 bijvoorbeeld wel kan.

  De best geteste VR bril van 2022 vanwege de verstelbaarheid, de ingebouwde speakers en het brede gezichtsveld van 110 graden!

  HTC VIVE Flow Bekijk prijzen
  Brildragers: Ja
  Tracking: Rotationele tracking Positionele tracking Room-scale tracking 6 DoF tracking
  Gezichtsveld: 100 graden
  Verversingssnelheid: 75 Hz
  Hierom zijn we fan:
  Licht gewicht
  Verversingssnelheid
  Ruimtelijk geluid
  Prijs
  Let hierop:
  Android telefoon
  Voedingsbron

  Wil je een VR bril die je overal kunt gebruiken met je smartphone én gemaakt meeneemt? Dan moet je de HTC Vive Flow hebben. Met maar 189 gram is dit een van de Virtual Reality brillen die je moeiteloos overal mee naar toe neemt. Zolang je je Android telefoon bij je hebt, kun je deze overal gebruiken!

  Hier raken we ook direct het grootste nadeel van deze Virtual Reality bril. We zien namelijk dat deze alleen werkt met een Android telefoon. Heb je zelf een iPhone, dan kun je deze dus niet gebruiken. In dat geval is bijvoorbeeld de Meta Quest 2 meer geschikt.

  De Virtual Reality ervaring

  Kijken we naar de algehele ervaring, dan valt vooral de verversingssnelheid op. Hoewel er andere virtual reality brillen in deze review zijn waarbij de verversingssnelheid wat hoger ligt, hebben we geen moment last gehad van schokkerige beelden. Hierdoor heb je ook geen last van motion sickness.

  Daarnaast is ook het ruimtelijke geluid van de HTC Vive Flow een groot voordeel. Bij het spelen van de verschillende games zit er een stuk meer beleving in. Niet alleen zie je je tegenstanders, maar je kunt ook veel beter horen waar het geluid vandaag komt. Hierdoor lijkt het net alsof je omgeven wordt door goede speakers.

  Hoewel deze Virtual Reality bril niet de goedkoopste uit de review is, is de prijs wel zeer scherp. Vergelijken we dit namelijk met de andere brillen van Meta bijvoorbeeld, dan is deze een stuk goedkoper. Ook de HTC Vive Pro is een stuk duurder dan deze HTC Vive Flow.

  Voedingsbron

  Helaas moeten we nog wel vermelden dat je bij deze VR bril ook een externe voedingsbron nodig hebt. Daarbij moet je denken aan:

  • Je telefoon
  • Een powerbank
  • Lange kabel naar het stopcontact toe

  Dit zorgt ervoor dat je minder bewegingsvrijheid hebt dan met de andere modellen. Daarnaast worden er ook geen controllers meegeleverd waarmee je bijvoorbeeld door het menu kunt scrollen.

  De beste VR bril voor je smartphone vanwege de prijs, de verversingssnelheid en het lichte gewicht!

  HTC Vive Pro 2 Bekijk prijzen
  Brildragers: Ja
  Tracking: Rotationele tracking Positionele tracking Room-scale tracking 6 DoF tracking
  Gezichtsveld: 120 graden
  Verversingssnelheid: 120 Hz
  Hierom zijn we fan:
  5K resolutie
  Gezichtsveld
  3D geluid
  Controllers
  Let hierop:
  Prijs
  Krachtige PC

  Wil je het gevoel hebben alsof je echt IN een film zit? Met deze HTC Vive Pro 2 is dat mogelijk. Dit komt doordat er gebruik gemaakt is van een 5K resolutie, waardoor deze VR bril scherper is dan alle andere merken en brillen die er op dit moment op de markt zijn. Dit zorgt voor aan hoogwaardige vr gevoel.

  Beste VR Headset

  Bij het testen van deze VR bril kunnen we best concluderen dat het om een enorm goed model gaat. Dat komt onder meer door:

  • Breed gezichtsveld van 120 graden
  • 3D geluid
  • Meegeleverde controllers

  Met een gezichtsveld van maar liefst 120 graden is dit de VR bril met het breedste gezichtsveld van allemaal. Hierdoor heb je geen enkel moment last van dode hoeken en kun je moeiteloos gamen. Helaas is deze bril niet met een smartphone te gebruiken, terwijl het ook geen onafhankelijk opererende VR Bril is.

  De twee meegeleverde controllers zorgen ervoor dat je door het menu kunt scrollen, terwijl het 3D geluid ervoor zorgt dat je het gevoel hebt in een bioscoop te zitten. Een 4K televisie is met de aanschaf van deze VR bril compleet overbodig geworden! Met deze bril is een meeslepende ervaring gegarandeerd!

  Krachtige PC

  Deze VR bril zit met de prijs wel aan de bovenkant van het segment, maar met bovenstaande specificaties is dat natuurlijk ook niet verwonderlijk. Hier moet je echter wel rekening mee houden als je besluit om de VR bril te kopen.

  Let er daarnaast ook op dat je moet beschikken over een krachtige PC. Zo is er minimaal vereist:

  • NVIDIA RTX 2060 videokaart
  • Intel i5 processor of AMD Ryzen 1500
  • Werkgeheugen van 8 GB
  • Windows 10 besturingssysteem

  De beste VR bril voor eindeloos filmplezier, 3D geluid en twee meegeleverde controllers.

  Verkrijgbaar bij:
  Sony PlayStation VR Mega Pack 3 Bekijk prijzen
  Brildragers: Ja
  Tracking: Rotationele tracking Positionele tracking
  Gezichtsveld: 100 graden
  Verversingssnelheid: 120 Hz
  Hierom zijn we fan:
  Verversingssnelheid
  Verstelbare lens
  Verstelbare hoofdband
  Ingebouwd scherm
  Let hierop:
  PS4 camera
  Playstation Move controllers

  En als laatste geteste VR bril hebben we dan nog de Sony Playstation VR Megapack 3. Naast dat je bij deze aankoop een VR bril geleverd krijgt, krijg je ook nog verschillende andere accessoires. Dat zijn:

  • Stereo oordopjes
  • HDMI kabel
  • 5 Playstation VR games
  • Playstation VR camera

  Verstelbaarheid

  Kijken we naar de verstelbaarheid van het apparaat, dan kun je zowel de lens als de hoofdband verstellen. Een verstelbare lens is enorm handig, aangezien je er hiermee voor kunt zorgen dat het beeld recht voor je ogen staat én dat het scherp is. Hierdoor krijg je geen last van motion sickness.

  Daarnaast zorgt de verstelbare hoofdband ervoor dat het apparaat ook strak zit en je je geen zorgen hoeft te maken dat deze bij het spelen van je hoofd valt. Let er wel op dat deze niet te strak zit, aangezien je hierdoor bij lange gamesessie last van je achterhoofd kunt krijgen.

  PS4 functionaliteit

  Het is belangrijk om te vermelden dat deze VR bril prima geschikt is voor een Playstation, maar dat je hiervoor wel een PS4 camera nodig hebt om de VR set te bedienen. Heb je dus een Playstation 5, dan moet je de PS4 camera op je televisie zetten om deze te kunnen gebruiken.

  Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je voor sommige games de Playstation Move-controllers nodig hebt. Deze worden niet standaard bij het apparaat meegeleverd, waardoor je sommige games niet kunt spelen. Het is natuurlijk wel mogelijk om deze controllers los aan te schaffen.

  Product Brildragers Tracking Gezichtsveld Verversingssnelheid
  Meta Quest 2 Meta Quest 2
  Beste koop vr bril
  Positionele tracking Room-scale tracking 6 DoF tracking 100 graden 90 Hz Bekijk prijzen
  HTC Vive Pro CE EU Full Kit HTC Vive Pro CE EU Full Kit
  Best geteste vr bril
  Rotationele tracking Positionele tracking Room-scale tracking 6 DoF tracking 110 graden 90 Hz Bekijk prijzen
  HTC VIVE Flow HTC VIVE Flow
  Beste vr bril voor smartphone
  Rotationele tracking Positionele tracking Room-scale tracking 6 DoF tracking 100 graden 75 Hz Bekijk prijzen
  HTC Vive Pro 2 HTC Vive Pro 2
  Beste vr bril voor films
  Rotationele tracking Positionele tracking Room-scale tracking 6 DoF tracking 120 graden 120 Hz Bekijk prijzen
  Sony PlayStation VR Mega Pack 3 Sony PlayStation VR Mega Pack 3
  Beste vr bril voor flight simulator
  Rotationele tracking Positionele tracking 100 graden 120 Hz Bekijk prijzen
  Laatste prijs-update: zondag 26 maart 2023
  Door:
  Stijn

  Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

  Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.