Hoe koud moet je vriezer staan?

Door: Eva
Laatste update: 6 januari 2023

Pizza’s, de restjes van gisteren, ijsjes en frituursnacks bewaar je allemaal in de vriezer. Maar wat is de juiste temperatuur om al je eten zo lang mogelijk goed te houden in de vriezer?

De optimale temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Op deze temperatuur kun je jouw diepvriesproducten het best bewaren, zonder dat je onnodig meer energie verbruikt. Daarbij is deze temperatuur vastgesteld door het Koninklijk besluit van 5 december 1990 over diepvriesproducten. Wist je dat dat getal ook staat op je diepvriesproduct?

Vriezer: welke stand?

Vaak hebben koel-vriescombinaties maar één compressor, waardoor je de temperatuur van het koel- en vriesgedeelte niet los van elkaar kan instellen. Dit is alleen zo bij sommige moderne koelkasten.

Bij een losse vriezer daarentegen is de temperatuur wel in te stellen. De beste temperatuur om je vriezer in te stellen is -18 graden Celsius. Sommige vriezers geven aan hoe koud het binnenin is. Andere doen dit niet. Je meet de temperatuur dan het best door een thermometer in de vriezer te leggen.

De temperatuur in de vriezer meet je het best door een thermometer in een glas met plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie, in de vriezer te plaatsen. Dit bevriest niet zo snel als water. Laat het glas minimaal 12 uur in de vriezer staan. Zo weet je zeker dat de olie koud genoeg is en dat het dan ook echt de temperatuur in de vriezer is.

Vriezer: welke temperatuur?

Hoe kouder je de vriezer zet, hoe langer die frituursnacks goed blijven. Wel moeten we erbij vertellen dat elke graad dat de vriezer kouder staat, het energieverbruik toeneemt. We raden je daarom aan om de minimale temperatuur van -18 graden Celsius aan te houden. Dit is een prima temperatuur en kouder is ook helemaal niet nodig.

De temperatuur moet bij iedere vriezer hetzelfde zijn. Of je nou een tafelmodel vriezer hebt of een vriezer met 8 lades. Hoe groter de vriezer, hoe langer het zal duren tot deze echt goed op temperatuur is. En onthoud: -18 graden Celsius is de perfecte temperatuur voor je vriezer. Succes met het instellen en controleren!

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer