Vriezer doet het niet, wat nu?

Door: Eva
Laatste update: 6 januari 2023

Een dikke plens onder de vriezer en slappe pakken met frikandellen: het overkomt iedereen wel eens dat deur van de vriezer niet goed dicht zit en dat je de volgende dag wakker wordt met dit fantastische nieuws. Maar toch hoeft het ontdooien van de vriezer niet te liggen aan een open deur: de vriezer kan het ook niet goed doen.

Maar wat moet je doen als je vriezer het niet doet? Wij gaan je helpen. Lees snel onze 4 makkelijke stappen om je vriezer weer aan de praat te krijgen

Stap 1: controleer de condensorspoelen

De condensor is een onderdeel van je vriezer. Het onderdeel zorgt ervoor dat de warmte die de condensor produceert, wordt afgevoerd en verspreid naar de omgeving. In sommige gevallen is de condensor erg vuil en wordt de warmte niet goed afgevoerd.

Nadat je de stekker uit het stopcontact hebt gehaald, zoek je de condensorspoelen op. Deze vind je aan de achterkant of aan de zijkant van het apparaat en de condensorspoelen zien eruit als een soort roostertje. Je maakt ze nu schoon door met een borstel eroverheen te gaan. Ook de stofzuiger kan hier helpen, als je ‘m op lage zuigkracht zet.

Pas op met het gebruiken van een zachte of vochtige doek! Deze kunnen de spoelen beschadigen, doordat het natte water weer kan bevriezen.

Stap 2: doe de vriezer niet te vol

Op dit punt is een vriezer goed te vergelijken met een wasdroger of wasmachine. Wanneer deze apparaten te vol zijn, functioneren ze niet goed. Dat geldt ook voor een vriezer. Als de vriezer te vol zit, kan de koude lucht niet meer goed tussen alle producten komen, waardoor hij niet meer goed vriest.

Als je echt te weinig ruimte hebt in de vriezer, moet je overwegen om een andere, grotere vriezer aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld eens aan een vriezer met 8 lades.

Stap 3: maak je vriezer regelmatig ijsvrij

Wanneer er te veel ijsvorming in de vriezer is, kan dit het functioneren van het apparaat beperken. Je frietjes, pizza’s en diepvriesgroenten worden op deze manier niet of minder snel bevroren.

Weet je niet hoe je een diepvries ijsvrij moet maken? Geen zorgen. Ook daar helpen wij je bij. Wij hebben een artikel gemaakt over het schoonmaken van een vriezer. Daar kun je alle tips lezen over hoe je ervoor zorgt dat je vriezer weer ijsvrij is.

Stap 4: controleer de deur van de vriezer

Soms is de deur van je vriezer niet goed afgesloten. Meestal komt dit doordat de rubbers niet meer goed zijn of omdat er iets tussen ligt. Ze dichten de vriezer niet meer goed af. Ook hierdoor ontstaat ijsvorming. Het is nu belangrijk dat je de rubbers zo snel mogelijk vervangt. Dit doe je gemakkelijk zelf. Verdwijnen de ruimtes bij de deur niet? Dan is er kennis van een specialist nodig.

Zo:, hopelijk hebben wij je kunnen helpen met het oplossen van het probleem. Zo niet? Dan heeft het defect van de vriezer een andere oorzaak. Wij raden het aan om contact op te nemen met een monteur.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer