Wat is de beste energieklasse voor de diepvries?

Door: Eva
Laatste update: 24 december 2022

Je wilt een diepvries kopen om eten langer te bewaren en vers te houden voor de toekomst. Een vriezer staat altijd aan en slurpt ongemerkt aardig wat elektriciteit. Vervelend in een periode waarin we al vrij veel betalen voor onze energierekening. Het is daarom goed om te letten op het energielabel van de diepvries. Wat is de beste energieklasse voor de diepvries? Je leest hier waar je op moet letten.

Let op: er zijn nieuwe energieklassen

Vroeger vlogen de plussen je om de oren bij energieklassen. De labels liepen van A+++ tot D. Dat is veranderd sinds maart 2021. Sindsdien wordt gewerkt met de energielabels A tot en met G. A staat voor de meest energiezuinige apparaten en G voor de minst zuinige apparaten. Voor koelkasten en vriezers zul je eigenlijk alleen apparaten vinden in de categorie C tot en met F. Energielabel C is natuurlijk de beste keuze, maar vaak genoeg is D, mits de aankoopprijs scherp is, ook een prima optie.

Beter label, meer kosten

Het ontwerpen en maken van een diepvries met energielabel C kost aanmerkelijk meer innovatievermogen en werkkracht, dan het op de markt zetten van een vriezer met label F. Dat betekent ook dat je doorgaans meer betaalt voor een vriezer met label C ten opzichte van een label F. Toch is het niet zo dat een vriezer met energielabel C altijd veel duurder is dan een ander energielabel.

Wat verbruikt een vriezer per jaar?

Het energieverbruik van een vriezer hangt af van het model (de grootte) en natuurlijk de bovenstaande energielabels. Hieronder vind je een kort overzicht:

  • Het aantal KwH’s voor een energiezuinig label begint bij ongeveer 100 Kwh per jaar voor een klein model vrieskist.
  • Voor een weinig zuinige vrieskist met label F kan het verbruik oplopen tot 300 kWh per jaar.

Het bovenstaande verbruik staat gelijk aan kosten van ongeveer € 44 tot € 116 per jaar voor de respectievelijke modellen.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer