Wat is energiezuiniger? Een vrieskist of vrieskast?

Door: Eva
Laatste update: 22 december 2022

Wie een losse vriezer wil kopen voor de bijkeuken of een aanbouw, loopt al snel aan tegen de onbetwiste vraag: koop je een vrieskist of een vrieskast? Het antwoord daarop is niet zo makkelijk te geven. Er zitten allerlei voor- en nadelen aan beide keuzes. Een van de aspecten waar je op kunt letten is het energielabel van beide apparaten. Is de vrieskist of de vrieskast zuiniger?

Is de vrieskist of de vrieskast zuiniger?

Het vergelijken van een vrieskist en kast qua kosten is lastig. De kosten hangen namelijk af van allerlei factoren, zoals hoe lang het apparaat uiteindelijk mee zal gaan. Een apparaat dat langer meegaat, is uiteindelijk zuiniger dan een apparaat dat maar kort dienstdoet.

Let op het formaat

Ook de grootte van de vrieskist en vrieskast speelt een rol. Een vrieskist is vaak net iets ruimer. Daardoor verbruikt de vrieskist gemiddeld 92 euro per jaar aan stroom, gemeten over verschillende soorten energielabels. Een vrieskast is meestal net een tikje kleiner en verbruikt gemiddeld genomen 89,75 euro per jaar aan energiekosten als je kijkt naar alle energielabels.

Zou je echter een vrieskist en vrieskast met exact dezelfde omvang met elkaar meten, dan blijkt de vrieskist toch wat zuiniger. Dat komt doordat de vrieskist een bovenklep hebt, waardoor de kou minder makkelijk verdwijnt uit de vriezer dan wanneer je de deur aan de voorkant zou openen.

Welke factoren zorgen voor een besparing van de kosten?

Heb je een keuze kunnen maken voor een vrieskist of vrieskast? Dan raden we je aan goed om te gaan met je apparaat, om de levensduur te verlengen. Doe daarom altijd het volgende voor je vriezer:

  • Maak je vriezer ten minste één keer per jaar schoon en ontdooi al het ijs.
  • Zorg dat je de klep of deur nooit te lang open hebt staan.
  • Houd de vriezer goed vol. Hoe meer er in de vriezer zit, des te effectiever koelt het apparaat.
  • De compressor van een vriezer werkt niet altijd in koude ruimtes. Pas dus op met een vriezer in je schuurtje als deze ruimte erg koud wordt in de winter.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer