Wat kost een vriezer aan stroom per jaar?

Door: Eva
Laatste update: 22 februari 2022

Je hebt een diepvries op het oog om je eten langer in te bewaren of gewoon om ijsklontjes of verse ijsjes te maken. Omdat je liever niet te veel betaalt voor je energierekening, en een vriezer dag en nacht aanstaat, zoek je een exemplaar dat liever niet te veel energie verbruikt. Om energieverbruik te meten, kijk je meestal niet naar het verbruik per maand of week, maar over een veel langere periode. Een goede indicator is het energieverbruik per jaar. Wat verbruikt een diepvries eigenlijk per jaar? We zochten het voor je uit.

Het verbruik van een diepvries

Wat je diepvries per jaar verbruikt hangt af van een aantal zaken. Ten eerste de grootte of het model van de diepvries, maar ook de energieklasse. Deze klasse zegt iets over het vebruik van de vriezer. Voor vriezers geldt de energieklasse C tot en met F, waarbij C de meest zuinige klasse is en F de minst zuinige. Naast energieklasse speelt dus ook het model een rol. Hierin vind je een overzicht van de vriesmodellen met daarachter de gemiddelde energiekosten per jaar voor alle energieklassen:

  • Tafelmodel vrieskist: 63,75 euro per jaar
  • Vrieskist: 92 euro per jaar
  • Vrieskast: 89, 75 euro per jaar

Een tafelmodel is dus een stuk zuiniger dan een vrieskist of vrieskast. Vooral als je kiest voor een tafelmodel met energieklasse C, betaal je slechts zo’n 45 euro aan energiekosten per jaar. Met name als je een energiezuinig model voor een zeer lange tijd gebruikt, kun je veel geld besparen.

Duurder bij aanschaf, langer plezier

Een vriezer kan bij de aanschaf duur zijn, maar als de energieklasse goed is, bespaar je al snel veel geld per jaar en nog meer geld over een langere periode. Je hebt zo je aanschafprijs er snel uit. Zorg er daarnaast voor dat je de vriezer goed onderhoudt, door deze schoon te maken en de vriezer altijd goed te sluiten en maar kort open te houden, om kou niet te laten ontsnappen.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer