Beste vrijstaande oven 2023. 5x de beste vrijstaande ovens

Laatste ge-update in door Jasper

Wie van lekker eten houdt, heeft zeker weten een oven in huis. Je creëert de lekkerste gerechten in een oven, denk maar aan ovenschotels, pizza’s, maar ook taarten en koekjes. Een oven is echter ook een flinke verbruiker van de energie. Gemiddeld gezien staat een oven ongeveer 1 uur aan bij gebruik. 

Met al die lekkere dingen die je in een oven kan maken, en hoe lang de oven aan moet staan daarvoor, wil je natuurlijk wel een oven van goede kwaliteit. Een oven van goede kwaliteit zal vaak ook minder verbruiken.

Maar wat is nu de beste vrijstaande oven van 2023? Wij hebben verschillende ovens mogen testen om het antwoord op deze vraag te ervaren. De resultaten van deze test hebben wij in dit artikel samengevat. 

Later in dit artikel zullen wij ook bespreken hoe we precies tot deze conclusies zijn gekomen en waar wij op letten bij het testen van een oven.

Inventum OV607B Bekijk prijzen
Ontdooifunctie: Nee
Binnenverlichting: Ja
Min-max graden: 100-230
Inhoud: 60L
Hierom zijn we fan:
Gebruiksvriendelijk – Klein formaat – Makkelijk te reinigen
Let hierop:
Geen kinderslot aanwezig – Weinig opties

Laten we beginnen met een model wat zeer goed zijn werk doet, voor een goede prijs; de Inventum OV607B. De oven is klein van formaat, maar heeft flink wat kracht in zich om de heerlijkste creaties in te maken. Desondanks zijn formaat heeft hij toch nog genoeg mogelijkheden.

Je krijgt een 60 liter in huis met mogelijkheden zoals bovenwarmte, gelijktijdige boven- en onderwarmte en hete lucht. De temperatuur die je kunt instellen ligt tussen de 100 en 230 graden Celsius, en je hebt de mogelijkheid om snel voor te verwarmen. Hierdoor wordt de oven vooral aanbevolen voor taarten en voor kant-en-klaar-maaltijden. 

De timer stel je in tot max  2 uur. Als de timer eenmaal afgaat, gaat het apparaat automatisch uit. De oven heeft helaas geen ontdooifunctie. 

Beste vrijstaande oven

Iedereen kan deze oven vrijwel direct gebruiken. Het is voorzien van een stekker met een kabellengte van 0,9 meter. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je een verlengkabel moet gebruiken als er geen stopcontact in de buurt is. Verder is dit model ook qua bediening gebruiksvriendelijk, dit doe je namelijk middels draaiknoppen. Er is ook een mechanische timer aanwezig.

Helaas is er geen kinderslot aanwezig. Het is daarom noodzakelijk om de oven hoog te plaatsen als er kleine kinderen aanwezig zijn in verband met veiligheid en nieuwsgierige handjes. 

Is het voor jou geen probleem dat er geen kinderslot op zit, en wil jij niet te veel geld kwijt zijn voor het kleine aantal keren dat jij de oven gebruikt? Dan is de Inventum de ideale uitkomst voor jou

Steba KB41 ECO Bekijk prijzen
Ontdooifunctie: Ja
Binnenverlichting: Nee
Min-max graden: 100-230
Inhoud: 38l
Hierom zijn we fan:
Ontdooifunctie – Energiezuinig – Inclusief accessoires – Oven schakelt automatisch uit na gebruik
Let hierop:
Geen kinderslot aanwezig – Geen binnenverlichting

Je hebt altijd baas boven baas, en wat ons (en velen met ons) betreft, is de Steba KB41ECO toch echt de best geteste vrijstaande oven op dit moment. Het heeft niet alleen zijn formaat mee, maar is ook nog eens energiezuiniger dan de meeste ovens in zijn segment. Hoe dit kan?

De oven maakt gebruik van een dubbele RVS wand die ervoor zorgen dat de warmte goed vastgehouden wordt en er energie bespaard wordt. De binnenzijde van de wanden is gemaakt van emaille. Dit is een glad materiaal wat makkelijk gereinigd kan worden en voor goede warmtegeleiding zorgt.

Bij aanschaf van deze oven krijg je de volgende dingen meegeleverd:

 • Handleiding;
 • Grillrooster;
 • Vetpan;
 • Handgreep;
 • kruimelplaat;
 • Draaispit.

Lekker bakken zonder gedoe

Er zijn veel verschillende mogelijkheden wat betreft de functies van deze oven. Zo kun je gebruik maken van bovenwarmte, gelijktijdige boven- en onder warmte, grill, heteluchtoven en onder warmte. Daarnaast zit er ook een ontdooifunctie op dit model. Als je dan een keer vergeten bent om het vlees eruit te halen, of je een keer kliekjes uit de vriezer wil eten, heb je binnen no-time een ontdooid gerecht.

Het is natuurlijk niet voor niets de best geteste oven. Wij ondervonden, net zoals eerdere gebruikers, dat de deur vrij stil dicht gaat ondanks dat hier geen mechanisme voor aanwezig is. Daarnaast is de oven ook lekker snel op temperatuur waardoor je niet een half uur van tevoren de oven al aan hoeft te zetten. Ook schakelt de oven automatisch uit na bereiden van jouw gerecht, hierdoor wordt jouw veiligheid gewaarborgd.

Wil jij ook het beste van het beste in huis hebben, en wil je daarbij ook nog eens een energierekening om niet van te schrikken? Dan is de Steba KB41ECO precies waar jij naar op zoek bent!

Inventum OVC60S Bekijk prijzen
Min-max graden: 100-230
Binnenverlichting: Ja
Ontdooifunctie: Nee
Inhoud: 60L
Hierom zijn we fan:
Binnenverlichting aanwezig – 60 liter – Makkelijk te reinigen – Accessoires meegeleverd
Let hierop:
Geen kinderbeveiliging – Geen zacht sluitende deur

Soms heb je gewoon even wat meer ruimte nodig. Met grotere gezinnen wil je natuurlijk niet anderhalf uur wachten voordat je allemaal eens een keer kan eten, en dan komt zo’n 60 liter oven wel goed van pas. Met vier verwarmingselementen is jouw oven lekker snel op temperatuur.

Met de verschillende ovenfuncties kan je echt alle kanten op. De meeste functies die je op een normale oven ziet kun je hier ook gebruiken zoals bovenwarmte, gelijktijdige boven- en onder warmte, hete lucht en alleen onder warmte. Het temperatuurbereik ligt tussen de 100 en 230 graden Celsius. Er is ook een mogelijkheid om extra snel voor te verwarmen.

Bij aanschaf van dit product krijg je de volgende dingen meegeleverd:

 • Handleiding;
 • Draaispit;
 • Bakplaat;
 • Ovenrooster;
 • Kruimelplaat;
 • 2 handgrepen.

Beste Inventum van 60 liter

Het schoonmaken van de oven is zeer gemakkelijk. De binnenzijde van de wanden zijn gemaakt van Emaille, een glad materiaal wat makkelijk te reinigen is. Je kunt de oven het beste met de hand schoonmaken. De gladde coating zorgt ervoor dat etensresten minder makkelijk aankoeken waardoor een kind de was kan doen, bij wijze van.

Met de meegeleverde draaispit maak je de lekkerste gerechten. Je kunt hiermee bijvoorbeeld een groot stuk vlees of vis roosteren, dat zorgt ervoor dat het vlees net iets malser is en de warmte beter verdeeld wordt. Vooral tijdens de feestdagen vinden wij het heerlijk om dit te gebruiken.

Wil jij ook graag een oven met genoeg ruimte? Dan is natuurlijk alleen de beste vrijstaande oven van 60 liter goed genoeg voor jou!

Inventum OVCB30 Bekijk prijzen
Min-max graden: 100-230
Binnenverlichting: Ja
Ontdooifunctie: Nee
Inhoud: 30L
Hierom zijn we fan:
Snel op temperatuur – Inclusief accessoires – Inclusief binnenverlichting – Makkelijk te onderhouden
Let hierop:
Geen kinderbeveiliging – Bovenkant wordt warm

Van een hele grote vrijstaande oven gaan we even terug naar een wat kleinere oven, maar wel de beste vrijstaande heteluchtoven op dit moment. De oven is erg makkelijk te onderhouden omdat het niet veel reiniging vereist en de onderdelen van hoge kwaliteit zijn.

In principe is de oven slechts groot genoeg voor een maaltijd voor 1 persoon, maar je kan natuurlijk ook een heerlijke cake of meerdere stukken vlees hierin bakken terwijl de airfryer lekker patatjes staat te bakken. Het feit dat het een kleine oven is betekent echter niet dat de kwaliteit ook minder is, het is natuurlijk niet voor niets de beste heteluchtoven in zijn segment.

Bij aanschaf van deze oven krijg je de volgende accessoires meegeleverd:

 • Handleiding;
 • Draaispit;
 • Bakplaat;
 • Ovenrooster;
 • Kruimelplaat;
 • 2 handgrepen.

Zo lang mogelijk genieten

Gebruiksvriendelijkheid is zeker iets waar op gelet is bij het ontwerp van deze vrijstaande oven. Je bedient het apparaat gemakkelijk met de draaiknoppen en er is een mechanische timer aanwezig. Het schoonmaken vereist minimale moeite. Onderin de oven is er een kruimelplaat die alle kruimels en oliedruppels opvangt, en de rest kun je gemakkelijk schoonmaken met de hand. De ledlamp hoef je als het goed is niet te vervangen, deze hoort namelijk de gehele levensduur mee te gaan.

Je moet wel even opletten waar je de oven neer gaat zetten, vooral als je kinderen in huis hebt. De bovenkant van de oven kan nog wel eens warm zijn. Heet is het niet, maar voor kleine kinderen kan dit nog steeds te warm zijn, of op zijn minst voor grote schrik zorgen. Het liefst zet je de oven dus ook ergens waar kinderen niet bij kunnen en jij er niet per ongeluk je hand op legt.

Heb jij niet veel ruimte nodig in jouw oven, maar wil je wel een oven van goede kwaliteit? Dan is de Inventum OVCB30 geen twijfelgeval, gewoon doen!

Verkrijgbaar bij:
Steba KB41 Bekijk prijzen
Min-max graden: 50-230
Binnenverlichting: Ja
Ontdooifunctie: Nee
Inhoud: 38L
Hierom zijn we fan:
Verlichting aanwezig – Snel op temperatuur – Gebruiksvriendelijk – Inclusief draaispit
Let hierop:
Buitenkant wordt heel warm – Geen indicator voor temperatuur

Als je van lekker eten kan genieten, dan weet je vast en zeker ook wel dat een spit de lekkerste manier is om jouw vlees klaar te maken. Een heerlijke geroosterde kip gevuld met kruiden, of een verrukkelijke varkensfilet rollade, deze oven kan het allemaal aan. Houd er wel rekening mee dat dit soort gerechten vaak veel vet vrijkomt en een afzuigkap daarom aangeraden wordt.

Het is wel te merken dat de Steba KB 41 echt gemaakt is voor het draaispit, er zitten namelijk niet veel accessoires bij. Je krijgt de handleiding, een ovenrooster, een bakplaat en het draaispit, en daar moet je het mee doen. Natuurlijk zijn er nog genoeg mogelijkheden met een bakplaat en ovenrooster, dus een tekort aan gerechten zal er zeker niet zijn.

Een aantal gerechten die je kunt maken met een draaispit zijn:

 • Rozemarijnkip;
 • Varkensfilet rollade;
 • Gyros;
 • Souvlaki;
 • Grilled Lamb Kofta Kebabs;
 • Tri-tip;
 • En meer.

Gemakkelijk een heerlijke maaltijd op tafel zetten

Uiteraard is een gelijke verdeling van de warmte altijd belangrijk, maar zeker als je een draaispit gebruikt wil je gewoon dat alles gelijkmatig gaar wordt. Je kunt gebruik maken van bovenwarmte, gelijktijdige boven- en onder wamte, grill, hete lucht en flexibele ovenruimte. Dit laat jou met meer dan genoeg mogelijkheden om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. De temperatuur kun je instellen tussen de 50 en 230 graden Celsius.

Ook hier zien we weer een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Je kan een mechanische timer instellen middels draaiknoppen. Zodra de timer afgaat zal de oven automatisch uitschakelen, zo bakt jouw gerecht niet aan. Naderhand maak je de oven gemakkelijk schoon met een doekje dankzij de gladde coating, die er tevens ook zorgt dat etensresten minder snel aankoeken.

Kijk jij elke week opnieuw uit naar het eten maken aan de spit? Dan kun je de Steba KB 41 echt niet laten liggen!

Verkrijgbaar bij:
Product Min-max graden Binnenverlichting Ontdooifunctie Inhoud
Inventum OV607B Inventum OV607B
Beste koop vrijstaande oven
100-230 60L Bekijk prijzen
Steba KB41 ECO Steba KB41 ECO
Best geteste vrijstaande oven
100-230 38l Bekijk prijzen
Inventum OVC60S Inventum OVC60S
Beste vrijstaande oven 60 liter
100-230 60L Bekijk prijzen
Inventum OVCB30 Inventum OVCB30
Beste heteluchtoven
100-230 30L Bekijk prijzen
Steba KB41 Steba KB41
Beste vrijstaande oven met spit
50-230 38L Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit