Beste vrijstaande vaatwasser 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn

Een wasmachine maakt het leven van de mens een stuk gemakkelijker. Hoewel het een flinke investering is, bespaar je maar liefst 1 tot 1.5 liter water per keer afwassen als we een vaatwasser vergelijken met een handwas. Hoewel het misschien qua kosten meevalt, is het qua waterverbruik beter voor het milieu.

Het loont dus zeker de moeite om een vaatwasser aan te schaffen. In deze review gaan we kijken naar de beste vrijstaande vaatwasser. We kijken onder meer naar het aantal couverts, het geluidsniveau en de droogtechniek. We kunnen alvast weggeven dat de Whirlpool OWFC 3C26 X de beste is.

# Product Aantal couverts Geluidsniveau Droogtechniek
1 Whirlpool OWFC 3C26 X
Beste koop vrijstaande vaatwasser
14 46 dB Condens droogtechniek Bekijk prijzen
2 AEG FFB63700PM
Best geteste vrijstaande vaatwasser
15 48 dB Ventilatie droogtechniek Bekijk prijzen
3 Bosch SMS6EDW06E
Beste Bosch vrijstaande vaatwasser
13 42 dB Ventilatie droogtechniek Bekijk prijzen
4 Siemens SE23HW32UE
Beste Siemens vrijstaande vaatwasser
12 46 dB Condens droogtechniek Bekijk prijzen
5 Miele G 5022 SC clst
Beste Miele vrijstaande vaatwasser
14 45 dB Condens droogtechniek Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 1 oktober 2022
Whirlpool OWFC 3C26 X Bekijk prijzen
Aantal couverts: 14
Droogtechniek: Condens droogtechniek
Geluidsniveau: 46 dB

De beste koop is de Whirlpool OWFC 3C26 X. Met deze vrijstaande vaatwasser profiteer je van de inverter motor, die ervoor zorgt dat de vaatwasser stiller is, minder water verbruikt en ook minder snel stukgaat. Op die manier haal je de investering gemakkelijker eruit.

Daarnaast zijn we erg te spreken over het hoge aantal couverts. Er is maar liefst plaats voor 14 couverts, zodat je zelfs met de kerstdagen veel bezoek kunt ontvangen zonder je zorgen te maken over het aantal borden. Met 14 couverts ga je eerder borden te kort komen dan plek in de vaatwasser!

We zijn erg voorstander van het automatische programma dat gebruikt wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat er wordt gekeken naar de viesheid van de vaat en in welke mate de vaatwasser gevuld is. De aquasensor zorgt er vervolgens voor dat er niet te veel water verbruikt wordt.

Naast het automatische programma zijn er ook nog een aantal andere programma’s die bij deze vaatwasser gebruikt kunnen worden:

 • Ecologisch
 • Intensief
 • Standaard

Minpunten

Helaas hebben we ook twee minpunten. Sommige vaatwassers hebben namelijk speciale zones waar je pannen, ovenschalen of ander keukengerei kunt plaatsen om ze goed schoon te krijgen. Dit ontbreekt bij de vaatwasser van Whirlpool, waardoor aangekoekte resten niet altijd helemaal verwijderd worden.

Daarnaast hebben we wat problemen ervaren met het bestekbakje. Dit is aan de kleine kant en heeft wat kleinere vakken, waardoor het soms lastig is om de vuile vaat in het bakje te zetten. Dit zou wat ons betreft wat groter mogen, om het in- en uitladen van de vaatwasser gemakkelijker te maken.

Met afstand de beste vrijstaande vaatwasser van 2022!

Plus- en minpunten
Inverter motor – Groot aantal couverts – Automatisch programma - Aquasensor
Speciale zone - Bestekbakje
AEG FFB63700PM Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 48 dB
Aantal couverts: 15
Droogtechniek: Ventilatie droogtechniek

Als beste geteste vaatwasser komen we de AEG FFB63700PM tegen. Deze vaatwasser wordt door ons vooral geroemd vanwege de meer dan uitstekende waskwaliteit. Zelfs de meest hardnekkige resten worden probleemloos van de vaat verwijderd. Dit maakt de vaatwasser extra geschikt voor:

 • Aangekoekte pannen
 • Plastic bakjes
 • Wijnglazen

Zelfs de wat meer aangekoekte resten uit de airfryer werden probleemloos verwijderd. Dit hebben we vooral ervaren als de vaat in de intensieve zone geplaatst wordt. Ook ovenschalen na het maken van lasagne werden weer schoon. Dit is in vergelijking met andere vaatwassers een groot voordeel.

Het grote aantal couverts is een groot pluspunt. Met maar liefst 15 couverts is er meer dan genoeg ruimte in de vaatwasser. Dit is in vergelijking met andere vaatwassers uit deze review erg veel. Dit komt vooral door de besteklade die gebruikt is, waardoor je meer ruimte hebt in de onderkorf.

Daarbij moeten we wel direct vermelden dat de vaatwasser hierdoor wel meer geluid maakt dan de concurrenten. Met 48 dB is het de luidste vaatwasser in deze serie. Toch wordt dit geluidsniveau nog steeds niet als hinderlijk ervaren.

Vaatwasprogramma’s

Ondanks dat deze vaatwasser een groot aantal wasprogramma’s heeft (6), heeft het geen reiniginsprogramma. Je moet de vaatwasser dus nog altijd handmatig schoonmaken. Ook kun je hiervoor een bakje met azijn gebruiken en deze met een lege vaat draaien.

Wat we helaas wel missen is de halve beladingsfunctie. Normaal gesproken zorgt dit er namelijk voor dat je een vaatwasser voor de helft kunt vullen en deze gewoon kunt aanzetten. De vaatwasser gebruikt bij deze functie namelijk de helft van het water en de stroom, waarbij je vaat toch schoon is.

De AEG FFB63700PM is de vaatwasser met het hoogste aantal couverts!

Plus- en minpunten
Intensieve zone – Waskwaliteit – Aangekoekte vaat – Couverts
Reinigingsprogramma – halve belading
Bosch SMS6EDW06E Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 42 dB
Aantal couverts: 13
Droogtechniek: Ventilatie droogtechniek

Wat ons direct opvalt aan de beste Bosch vrijstaande vaatwasser is dat je gebruik kunt maken van een app. Heb je dus andere elektronische apparaten die je met Google Home bedient, dan sluit deze perfect bij deze apparaten aan. Denk daarbij aan een koelkast of vriezer.

De Bosch SMS6EDW06E is vooral een erg stille vaatwasser. Met maar 42 dB heb je echt nergens last van, ook al ontvang je bezoek in de keuken. Ook de waskwaliteit is een groot pluspunt. We hebben na meerdere keren wassen nog een enkel vlekje op de vaat kunnen ontdekken.

Een ander groot voordeel is dat de vaatwasser automatisch opent als deze klaar is. Met deze automatische functie heb je een sneller drogende vaat en krijg je uiteindelijk ook een beter droogresultaat. Dit is een groot voordeel van de ventilatie droogtechniek.

Ook zien we dat er een glasbeschermingssysteem is ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat je geen aanslag op je glazen krijgt. Dit is vooral erg storend als de leeftijd van de glazen toeneemt. Met dit speciale systeem wordt dit voorkomen.

Intensieve zone

Hoewel de glazen wel beschermd worden, wordt er geen gebruik gemaakt van een intensieve zone. Deze moet er normaal gesproken voor zorgen dat de aangekoekte vaat toch mooi schoon is. Hoewel we hier tot nu toe geen problemen mee hebben ervaren, ontbreekt deze specifieke zone wel.

Daarnaast ontbreekt ook de binnenverlichting. Nu weten we dat Bosch verschillende maatregelen heeft genomen om het energieverbruik te beperken, maar dit maakt het enorm lastig om in de avond de vaatwasser uit te ruimen. Andere energiebesparende functies zijn:

 • Automatische uitschakeling
 • Energiezuinig programma
 • Programma voor halve belading
 • Waterverbruik beperkingen

De stilste vaatwasser van allemaal is de Bosch SMS6EDW06E

Plus- en minpunten
Stille vaatwasser – Opent vanzelf – Waskwaliteit - Glasbeschermingssysteem
Intensieve zone - Binnenverlichting
Siemens SE23HW32UE Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 46 dB
Aantal couverts: 12
Droogtechniek: Condens droogtechniek

Bij de beste Siemens vrijstaande vaatwasser is vooral aandacht besteedt aan de eenvoud. Dit zien we zowel terug aan de binnen- als buitenkant van de vaatwasser. Door middel van handige knoppen aan de voorkant kun je de vaatwasser en de verschillende programma’s gemakkelijk bedienen.

Wat we erg fijn vinden is de halve belading functie. Hierdoor krijg je ook met een halve belading een uitstekend schone vaat, waarbij vooral wordt gekeken naar het energie- en waterverbruik van de vaatwasser. Andere programma’s die je kunt kiezen zijn:

 • Automatisch
 • Behoedzaam
 • Eco
 • Intensief
 • Kort

Er is zelfs een programma voor het reinigen van de machine. Vergelijken we dit met andere vaatwassers in deze review, dan is dit zeker een groot voordeel. Met dit programma voert de vaatwasser namelijk een intensieve reiniging uit, waardoor je dit niet langer zelf hoeft te doen.

Ook de behoedzame functie vinden we erg handig. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld de filter van de afzuigkap schoon te maken. Heb je de pannen wat langer op de inductie kookplaat laten staan, dan is er de intensieve zone om de aangekoekte resten van de pannen te halen.

Verbeterpunten

Wat we helaas wel moeten opmerken, is dat dit geen energiezuinige vaatwasser is. Met energielabel E kunnen we deze vaatwasser niet als zuinig classificeren. Ook qua water- en energiekosten zit deze aan de hoge kant. Hier valt dus zeker nog wat winst te behalen.

Als we kijken naar het aantal couverts, dan zien we dat dit de kleinste vrijstaande vaatwasser in de review is. Met maar 12 couverts kan het bij een druk familiediner soms al schuiven zijn. Hier moet je dus wel rekening mee houden bij de aankoop. 

De beste Siemens vaatwasser vanwege de simpele bediening en het grote aantal wasprogramma’s!

Plus- en minpunten
Intensieve zone – Halve belading functie – Simpele bediening – Machinereiniging
Kleine vaatwasser - Energieklasse
Verkrijgbaar bij:
Miele G 5022 SC clst Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 45 dB
Aantal couverts: 14
Droogtechniek: Condens droogtechniek

Hoewel het niet de goedkoopste vaatwasser van allemaal is (€799), is het wel veruit de beste Miele vrijstaande vaatwasser. De Miele G 5022 SC CLST staat vooral bekend vanwege de topklasse bouwkwaliteit. Hierdoor gaat de vaatwasser enorm lang mee en is deze erg stevig.

Naast de topkwaliteit bouwklasse, zien we ook dat de vaatwasser veel ruimte heeft. Met ruimte voor maar liefst 14 couverts kun je gemakkelijk wat vrienden of familie uitnodigen. Je hoeft aan het einde van de dag dan maar één vaatje te draaien en alles is weer blinkend schoon. Zelfs de airfryer kan erin helemaal in!

In de vaatwasser wordt gebruikt gemaakt van een besteklade. Hoewel dit aan de bovenkant wat ruimte scheelt, heb je hierdoor wel meer ruimte voor pannen of grotere borden. Wij zijn daarom erg fan van de besteklade bovenin! Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt voor de specialiteit van de vaatwasser:

 • Aangekoekte pannen
 • Pizzaborden
 • Grote potten en pannen
 • Plastic bakjes

De kosten

Wij letten zelf erg graag op de kleintjes. Helaas heeft deze vaatwasser een energieklasse E. Hierdoor is het zeker niet de meest zuinige vaatwasser in zijn klasse. De jaarlijkse kosten aan water en elektriciteit zijn daarnaast ook nog eens vrij hoog, waardoor we dit als verbeterpunt willen aanmerken.

Een oplossing die je hiervoor kunt gebruiken is de startuitstel functionaliteit. Met deze functie kun je zelf bepalen wanneer de vaatwasser aan gaat. Zo kun je bijvoorbeeld ’s avonds de vaatwasser aanzetten als de elektriciteit een stuk goedkoper is. ’s Morgens sta je dan op met een schone vaat!

Helaas ontbreekt ook de binnenverlichting. Hierdoor is het een stuk moeilijker om te kijken of de vaatwasser wel schoon is. Hoewel we er wel op vertrouwen door de verschillende wasprogramma’s, wil je natuurlijk geen vieze vaat in de kast hebben.

Deze Miele vrijstaande vaatwasser staat bekend om de topkwaliteit bouwklasse, de besteklade en het hoge aantal couverts!

Plus- en minpunten
Bouwkwaliteit – Aantal couverts – Besteklade - Startuitstel
Energieklasse - Binnenverlichting
Door: Stijn

Hi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Stijn Lamers en ik ben al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Ik houd van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Bij dit soort producten denk ik altijd, ‘kwaliteit boven kwantiteit’ en daarom wil ik jullie als lezer ook informeren over de beste producten die er momenteel op de markt zijn. Ben je benieuwd? Lees dan vooral de verschillende reviews op de website en zeg maar dag tegen een miskoop!