Skikleding wassen doe je zo!

Door: Eva
Laatste update: 22 juni 2020
skikleding wassen

Waarschijnlijk ken je het wel, na een weekje wintersport ziet je skikleding er vaak wat viezig uit. Je bent altijd goed gewaarschuwd dat je skikleding niet mag wassen, omdat anders de waterafstotende functie verloren gaat. Maar met de juiste middelen kun je jouw skikleding wel wassen. Je kunt zelfs de waterafstotende functie weer herstellen dankzij een impregneermiddel. Klinkt ingewikkeld? Valt gelukkig reuze mee! Wij leggen je hier stap voor stap uit hoe je jouw skikleding weer schoon en in optimale staat krijgt.

Belangrijk is dat dat je een goed product gebruikt voor jouw skikleding. Wij raden de Tech Wash en TX.Direct impregneermiddel van Nikwax aan. De Tech Wash verwijdert op een lage temperatuur hardnekkige vlekken uit je skikleding. TX.Direct impregneert de kleding; met andere woorden het vernieuwt het waterafstotende vermogen van je skikleding. En dat wil je wel graag, skikleding moet je warm en drooghouden. Impregneren is dus zeker de moeite waard!

Skikleding wassen

Het wassen van skikleding is eigenlijk erg eenvoudig; maximaal 2 stuks op 30 graden in de fijnwas. Hier vind je nog een aantal tips die voor het beste resultaat zorgen:

  • Zorg dat je wasmachine (en vooral zeepbakje!) goed schoon is. Laat je wasmachine desnoods een keer leeg schoondraaien op 90 graden. Je wilt niet dat oude zeepresten in jouw skikleding komt.
  • Smeer hardnekkige vlekken in met Tech Wash voordat het de wasmachine in gaat.
  • Maximaal twee kledingstukken per wasbeurt.
  • Zorg dat alle risten dichtgeritst zijn (voor behoud van de vorm).
  • Was maximaal op 30 graden en laat de wasmachine goed spoelen
  • Gebruik geen wasverzachters, vlekverwijderaars of bleekmiddel!

Skikleding impregneren

Direct na het wassen kun je de skikleding in de wasmachine laten liggen en het impregneermiddel (TX.Direct) hieraan toevoegen. Ook hier kies je voor de fijne was op 30° en centrifugeer je op lage toeren.

Skikleding drogen

Voor het gebruik van sommige impregneermiddelen is het belangrijk dat je de waterafstotende functie activeert door middel van hitte. Dit kan in de droger of met behulp van een strijkbout (leg dat wel altijd een handdoek tussen je skikleding en strijkbout!). Bij het gebruik van Nikwax is hitte niet noodzakelijk en is waterafstotende functie direct uit de wasmachine al hernieuwd. Je zou je skikleding kunnen uithangen tot dat het droog is. Toch is het wel fijn om je skikleding in een droger (op een passend, laag programma) te drogen. De skikleding uit de droger voelt fijn aan; het donslaagje aan de binnenkant kan dan goed gelijkmatig drogen.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer