Wasmachine eerste gebruik

Als je een wasmachine besteld hebt, dan weet je ook waar hij komt te staan. Maar waar let je op bij de aansluiting? En kan je zomaar beginnen met wassen? Antwoorden op deze vragen en tips voor het eerste gebruik vind je hier.

Voorbereiding op je wasmachine

Je hebt een wasmachine besteld en verwacht deze misschien morgen al in huis te hebben. Wat kun je nu het beste doen? Als je er geen oude wasmachine staat op de plek waar je nieuwe wasmachine komt staan, dan kun je deze plek eenvoudig voorbereiden door het er goed schoon te maken. Pak de stofzuiger en eventueel dweil en maak de grond goed schoon. Een wasmachine is zwaar, dus je zult niet snel de wasmachine aan de kant schuiven om erachter even te kunnen stofzuigen. Nu kun je ook een plek uitzoeken waar de wasmand en de wasmiddelen komen te staan. Het is fijn als deze ook schoon klaar staan voordat de wasmachine wordt aangesloten.

Wasmachine aansluiten

Tegenwoordig bieden de meeste verkooppunten aan om de wasmachine voor je aan te sluiten (en zelfs de oude voor je te recyclen). Helemaal handig dus – je hebt er dan vrij weinig omkijken naar. Maar als je het zelf moet doen, dan begin je met het waterpas zetten van de wasmachine. Dit doe je door aan de stelvoeten onder de wasmachine te draaien.

  • Plaats een waterpas bovenop de wasmachine
  • Draai met de klok mee om de wasmachine te laten zakken
  • Draai tegen de klok in om de wasmachine hoger te zetten
  • Zodra de wasmachine goed staat, draai je de moer rond elke stelpoot goed aan. Hiermee zorg je ervoor dat de stelpoten stevig staan.

Let erop dat je wasmachine op alle punten waterpas staat. Meet dus met je waterpas op verschillende plekken van je wasmachine.

Wasmachine eerste gebruik

Watertoevoerslang aansluiten

Begin met het aansluiten van de watertoevoerslang. Zorg ervoor dat ze goed vastgedraaid wordt om onnodige lekkage te voorkomen. 

Afvoerslang aansluiten

Ook de afvoerslang moet goed aangesloten worden. Je kunt de afvoerslang met behulp van een tussenstuk ook aansluiten aan de wasbak als je geen afvoer in de buurt hebt.

Verwijderen van transportbouten

De trommel van de wasmachine wordt vanuit de fabriek geleverd met transport bouten. De trommel van een wasmachine hangt in een vering en kan beschadigen tijdens transport. De transport bouten voorkomen dit. Hoe je deze verwijderd verschilt per merk, het is aan te raden om je handleiding te raadplegen.

Leeg de wasmachine laten draaien

Nu de toe- en afvoerslangen zijn aangesloten rest alleen nog de stroomstekker. De meeste wasmachines zijn dan direct klaar om te wassen, maar lees altijd even goed de meegeleverde handleiding door. Start de wasmachine op een normale katoenwas en laat hem eerst een keer leeg draaien. Blijf er even bij staan om te kijken of er geen lekkages ontstaan. De wasmachine komt uit de fabriek en wordt op deze manier ook een keer schoongespoeld voordat je er jou kleding in gaat wassen. Je wasmachine is na de eerste keer leeg draaien klaar voor gebruik. Je wasmachine heeft verschillende programma’s, wil je weten wat deze wasprogramma’s precies doen? Lees dan vooral ook even onze blog wasmachines – toelichting. Om vieze geurtjes te voorkomen is het belangrijk dat je jouw wasmachine goed onderhoudt.