Wasmachine onderhouden & schoonmaak tips

Door: Eva
Laatste update: 7 mei 2020
Wasmachine onderhouden & schoonmaak tips

Om lang plezier van je wasmachine te hebben, is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Als je dit doet dan kan je soms wel 20 jaar met één wasmachine doen. Het lijkt misschien wat overbodig om een apparaat dat kleding schoonmaakt met water en zeep te onderhouden, maar toch is het erg belangrijk voor behoud en voor het voorkomen van vieze geurtjes.

Het is verstandig om  zelfs de beste wasmachine niet alleen schoon te houden, maar ook te onderhouden. Hier vind je de meest handige tips overzichtelijk op een rijtje.

Tips voor het schoonmaken van je wasmachine:

  1. Zorg dat je een keukenrol naast je wasmachine hebt staan. Na elke wasbeurt ga je even met een keukenrolpapiertje over de rubberen rand van de wasmachine deur. Je droogt hem dan niet alleen af, maar veegt ook zeepresten weg. Zeepresten zorgen voor vetluis, waardoor de wasmachine kan gaan stinken.
  2. Neem vervolgens nog een papiertje van een keukenrol en ga hier mee door het zeepbakje. Dit wordt niet altijd even goed schoongespoeld, met het resultaat dat ook hier vetluis kan komen.
  3. Haal een paar keer paar jaar het zeepbakje uit je wasmachine en borstel deze schoon met water en zeep. Zorg dat je zeepbakje helemaal opgedroogd is voordat je hem terugplaatst in de wasmachine. Je kunt het zeepbakje ook in de vaatwasser schoonmaken.
  4. Als je het zeepbakje eruit hebt gehaald, pak deze ruimte dan meteen eventjes mee. Met een zachte vochtige doek ga je er door heen en vervolgens droog je hem af met een schone theedoek.
  5. Neem de behuizing van de wasmachine regelmatig af met een vochtig doekje en droog hem daarna goed af.
  6. Veel mensen vergeten het schoonmaken van de filter, simpelweg omdat je deze niet direct ziet zitten. Deze hoef je niet bij elke wasbeurt schoon te maken, maar maak er een goede gewoonte van dat je hem bijvoorbeeld bij elke keer dat je het beddengoed wast even schoonmaakt.
  7. De wastrommel moet ook regelmatig schoon gemaakt te worden. Sommige wasmachines hebben hier een wasprogramma voor. Heb jij deze niet? Dat is niet zo erg, want het is niet moeilijk. Waarschijnlijk heb je een van de volgende producten wel in huis: natuurazijn, soda of vaatwastabletten. Je gaat als volgt te werk; doe in de wastrommel een flinke scheut natuurazijn of een kopje soda. Je kunt er ook voor kiezen om twee vaatwastabletten in het zeepbakje te doen. Zet de wasmachine aan op 90 of 95°C graden.

Onderhoud tips voor je wasmachine:

  1. Laat na elke wasbeurt de deur en het zeepbakje open staan. Bacteriën krijgen dan minder kans om snel te groeien.
  2. Draai minimaal 1 wasje per week op 60°C graden om bacteriegroei te voorkomen.
  3. Houd je aan het doseer advies van het wasmiddel aan dat op de verpakking staat. Gebruik liever nog iets minder dan meer.
  4. De watertoevoer heeft een zeefje. Controleer en reinig deze een paar keer per jaar.
  5. Dit geldt ook voor de filter op de afvoerpomp.
  6. Wil je bijvoorbeeld gordijnen met haken wassen? Of schoenen met ritsen? Doe de schoenen in een kussensloop en sluit deze af met een elastiek. Hetzelfde kun je doen met het uiteinde van de gordijnen waar de haken zitten. Stop het uiteinde in een kussensloop en zorg dat ze er niet uit kunnen door het af te sluiten met een elastiek.
  7. Je zou ook kunnen kiezen om poederwasmiddel te gebruiken in plaats van vloeibaar. Bij poeder blijven er minder zeepresten achter in de wasmachine. Het nadeel is dat je bij poeder eerder zeepresten in je kleding hebt dan bij vloeibaar wasmiddel.

Wat is vetluis?

Het klinkt niet erg fijn, maar vetluis is minder erg dan het klinkt. Deze grijzige aanslag is een verzameling van haren, huidschilfers en lichaamsvetten in reactie op de zeepresten. Het is een voedingsbron voor bacteriën. Je hebt meer kans op vetluis als je regelmatig op lage temperaturen wast of te veel wasmiddel gebruikt. Vetluis zorgt niet alleen voor een vieze aanslag in je wasmachine maar ook dat je wasmachine en wasgoed gaat stinken. Ook kan het op den duur effect hebben op het waterverbruik van je wasmachine. Maar als jij je aan bovenstaande tips houdt, hoef je je hier geen zorgen meer om te maken.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer