Wassymbolen uitgelegd

Voor veel mensen is het niet onbekend dat je niet alle was bij elkaar mag doen. Dat een rode sok bij de witte was bijvoorbeeld geen goed idee is. Maar wat alle symbolen in kledingstukken betekenen, dat weet niet iedereen. Op deze pagina willen we je er een handig overzicht van geven. Zo weet je vanaf nu altijd hoe elk kledingstuk gewassen moet worden.

Wassymbolen uitgelegd


Er zijn verschillende symbolen voor onder andere wassen, strijken, bleken, stomen en drogen. Wat elk symbool precies betekent leggen we je hier uit.

Wassen

Wassen

Het wassymbool lijkt misschien wel de eenvoudigste maar let hier toch nog wel even goed bij op. Het getal in de wasteil staat voor op welke temperatuur je dit kledingstuk maximaal mag wassen. Soms staat er een enkele of dubbele streep onder de wasteil. Een enkele streep betekent voorzichtig wassen en een dubbele streep betekent extra voorzichtig wassen.

Een handje in de wasteil betekent dat je het kledingstuk alleen met de hand mag wassen. Een kruis door de wasteil betekent dat je het kledingstuk helemaal niet mag wassen.

Bleken

Bleken

Het symbool voor bleken is een driehoek. Zie je een open wit driehoek, dan betekent dit dat je het kledingstuk kunt bleken. Staan er twee strepen door de driehoek, dan mag je dit kledingstuk niet met chloor bleken. Een, soms zwart, driehoek met een kruis erdoor mag helemaal niet worden gebleekt.

Drogen

Drogen

Veel kledingstukken mogen in de droger, maar niet allemaal. Het droogsymbool is een vierkant met een rondje erin. In het rondje staan één of twee stippen. De twee stippen beteken dat je het kledingstuk kunt drogen. Eén stip betekent dat je alleen op een lage temperatuur mag drogen. Een groot kruis door het droogsymbool betekent dat het kledingstuk niet in de droger mag.

Strijken

Strijken

Het strijkijzersymbool ziet er gelukkig uit als een strijkbout, dus makkelijk te herkennen. Dit symbool kan gevuld zijn met één, twee of zelfs drie stippen. Een kruis door het strijkijzer niet gebruikt mag worden.

Eén stip betekent dat je strijkijzer maximaal op 110°C graden mag
Twee stippen betekent dat je strijkijzer maximaal op 150°C graden mag
Drie stippen betekent dat je strijkijzer maximaal op 200°C graden mag

Professioneel reinigen

Professioneel reinigen

Vervolgens kan het ook voorkomen dat je een open rondje in het waslabel ziet staan. Dit betekent dat je het kledingstuk professioneel moet laten reinigen. Dit ronde symbool is soms ook nog voorzien van een letter, streep of kruis. Dit is voor belang voor de mensen die het kledingstuk professioneel voor jou reinigen.

Siemens WMN16T3471 - iQ500 - iSensoric

De Siemens WMN16T3471 is door de Consumentenbond als beste getest in de categorie wasmachines voor huishoudens tot en met 4 personen. De Siemens iQ500 wast opvallend goed schoon en is erg eenvoudig in gebruik.

Koop bij Bol.com
Whirlpool FSCR70410

De Whirlpool FSCR 70410 is door de Consumentenbond al vijf keer op rij uitgeroepen als Beste Koop in de categorie wasmachines voor huishoudens tot en met 4 personen.

Koop bij Bol.com
Miele WDB 030 WCS

De Miele WDB 030 WCS W1 is als beste getest voor een klein huishouden van 1 tot 2 personen. Dankzij het slimme systeem kun je kleine wasjes tot wassen van 7 kg draaien.

Koop bij Bol.com