Wassymbolen uitgelegd

Door: Eva
Laatste update: 7 mei 2020

Voor veel mensen is het niet onbekend dat je niet alle was bij elkaar mag doen. Dat een rode sok bij de witte was bijvoorbeeld geen goed idee is. Maar wat alle symbolen in kledingstukken betekenen, dat weet niet iedereen. Op deze pagina willen we je er een handig overzicht van geven. Zo weet je vanaf nu altijd hoe elk kledingstuk gewassen moet worden in jouw wasmachine.

Wassymbolen uitgelegd

Er zijn verschillende symbolen voor onder andere wassen, strijken, bleken, stomen en drogen. Wat elk symbool precies betekent leggen we je hier uit.

Wassen

Wassen

Het wassymbool lijkt misschien wel de eenvoudigste maar let hier toch nog wel even goed bij op bij het wassen in jouw wasmachine. Het getal in de wasteil staat voor op welke temperatuur je dit kledingstuk maximaal mag wassen. Soms staat er een enkele of dubbele streep onder de wasteil. Een enkele streep betekent voorzichtig wassen en een dubbele streep betekent extra voorzichtig wassen.

Een handje in de wasteil betekent dat je het kledingstuk alleen met de hand mag wassen. Een kruis door de wasteil betekent dat je het kledingstuk helemaal niet mag wassen.

Bleken

Bleken

Het symbool voor bleken is een driehoek. Zie je een open wit driehoek, dan betekent dit dat je het kledingstuk kunt bleken. Staan er twee strepen door de driehoek, dan mag je dit kledingstuk niet met chloor bleken. Een, soms zwart, driehoek met een kruis erdoor mag helemaal niet worden gebleekt.

Drogen

Drogen

Veel kledingstukken mogen in de droger, maar niet allemaal. Het droogsymbool is een vierkant met een rondje erin. In het rondje staan één of twee stippen. De twee stippen beteken dat je het kledingstuk kunt drogen. Eén stip betekent dat je alleen op een lage temperatuur mag drogen. Een groot kruis door het droogsymbool betekent dat het kledingstuk niet in de droger mag.

Strijken

Strijken

Het strijkijzer symbool ziet er gelukkig uit als een strijkbout, dus makkelijk te herkennen. Dit symbool kan gevuld zijn met één, twee of zelfs drie stippen. Een kruis door het strijkijzer niet gebruikt mag worden.

Eén stip betekent dat je strijkijzer maximaal op 110°C graden mag
Twee stippen betekent dat je strijkijzer maximaal op 150°C graden mag
Drie stippen betekent dat je strijkijzer maximaal op 200°C graden mag

Professioneel reinigen

Professioneel reinigen

Vervolgens kan het ook voorkomen dat je een open rondje in het waslabel ziet staan. Dit betekent dat je het kledingstuk professioneel moet laten reinigen. Dit ronde symbool is soms ook nog voorzien van een letter, streep of kruis. Dit is voor belang voor de mensen die het kledingstuk professioneel voor jou reinigen.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer