Wat is de functie van een lekbak voor de wasmachine?

Door: Eva
Laatste update: 9 november 2021

Wasmachines hebben ons leven een stuk gemakkelijker gemaakt en zijn tegenwoordig uitgerust met de beste wasprogramma’s voor iedere soort kleding en met de beste technieken. Toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten, waardoor de wasmachine stuk raakt en kan gaan lekken. In zo’n geval beschermt een lekbak je badkamervloer en woning.

Waarom lekt een wasmachine?

Lekbakken zijn belangrijk voor de veiligheid van je woning. Een lekbak beschermt namelijk de vloer onder een wasmachine als deze lekt. Ook voor de vaatwasser kan zo’n lekbak gebruikt worden. Lekkage kan optreden als de wasmachine niet correct werkt. Een lek kan de volgende oorzaken hebben:

  • Lekkage aan de toevoer of afvoerslang
    De wasmachine wordt gevuld met water die is aangesloten op de machine. Het kan gebeuren dat de slang beschadigd is waardoor water lekt. In dat geval beschermt een lekbak je vloer totdat je het probleem hebt verholpen. Ook de afvoer kan stuk zijn en zorgen voor lekkage tijdens het pompen en centrifugeren..
  • De kuip of pomp zelf lekt
    Als je de toevoer en afvoer hebt gecontroleerd en je hebt nog steeds last van een lekkage, dan zal het probleem in de wasmachine zelf zitten. In dat geval is het meestal zo dat de kuip van de wasmachine stuk is of de pomp. Een reparatie kan dan veel kosten.
  • De deur lektNaast de pomp en de kuip kan ook de deur lekken, bijvoorbeeld omdat de rubberen sluitingen stuk zijn of omdat er schuim in de wasmachine ontstaat door te veel wasmiddel en door de deur lekt.

Heeft ieder wasmachine een lekbak nodig?

Hoewel een lekbak noodzakelijk lijkt voor je wasmachine, is het niet zo dat het voor ieder model nodig is. Let daar op als je een wasmachine aanschaft.Sommige modellen hebben namelijk een soort ingebouwde lekbak en een volledige waterbeveiliging. Een sensor zorgt ervoor dat het water in die lekbak wordt opgevangen, zodat jouw badkamervloer mooi droogt blijft.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer