Hoe reinig ik mijn waterkoker?

Door: Eva
Laatste update: 16 december 2021

Zo nu en dan wordt het water in waterkoker troebeler en zitten er witte schilfers in je thee. Dat komt doordat de waterkoker verkalkt en daarmee het water dat je kookt ook. Om geen vies warm water te drinken is het belangrijk de waterkoker zo nu en dan goed schoon te maken. Maar hoe pak je dat aan?

Reinig de waterkoker met azijn

De meest gebruikte methode om de waterkoker te reinigen is natuurazijn of schoonmaakazijn. Azijn is erg zuur. Kalk houdt niet van dat zuur, waardoor het verdwijnt uit je waterkoker. Je moet de azijn wel mengen met water of in elk geval goed naspoelen met water, zodat de zure smaak verdwijnt. Je hoeft de waterkoker enkel aan te zetten om deze schoon te maken. Hier kan wel een zure geur bij vrijkomen.

Gebruik citroen of citroenzuur

Een citroensap of een geconcentreerd citroenzuur van de drogist, zijn ook middelen om de waterkoker schoon te maken. Citroen en citroensap zijn vrij milde producten, dus die hoef je niet met veel water te vermengen. Citroenzuur is een stuk bijtender en meng je altijd met water. Net als bij azijn moet je de waterkoker aanzetten met het mengsel en naspoelen zodat de zure geur en smaak verdwijnen.

Reinig de waterkoker met een speciaal schoonmaakmiddel of soda

Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen tegen kalk. Meestal gebruik je die voor het koffiezetapparaat. Deze middelen zijn een stuk chemischer dan de bovenstaande schoonmaakmiddelen. Er zijn zowel tabletten als vloeibare middelen verkrijgbaar. Je kunt ook soda gebruiken om de waterkoker te ontkalken. Ook dit middel meng je met water. Zoals ieder ander schoonmaakmiddel.

De waterkoker kalkvrij houden

Ondanks het feit dat het schoonmaken van de waterkoker niet heel lastig is, kun je ervoor kiezen je waterkoker zo goed mogelijk kalkvrij te houden. Hiervoor heb je de volgende mogelijkheden:

  • Gebruik een anti ketelsteen sponsje dat de kalk opvangt
  • Zet thee met gefilterd water dat minder kalk bevat
  • Installeer een machine die de kalk uit je kraanwater filtert op de plaats waar het water je huis binnenkomt

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer