Is een waterkoker ongezond?

Door: Eva
Laatste update: 16 december 2021

Een waterkoker gebruiken is de snelste en gemakkelijkste manier om een kopje thee te zetten maar volgens sommige gebruikers zou het gevaarlijk kunnen zijn om het water in de kan twee keer te koken en door het water te koken kan er veel kalk ontstaan in de koker. Hoe ongezond is de waterkoker eigenlijk?

image

Water twee keer koken

Het is niet slim om water twee keer te koken. Het water kan daar een vieze smaak door krijgen en dat zal je kopje thee er niet lekkerder op maken. Er zijn ook wetenschappers die stellen dat het water een tweede kookbeurt geven stoffen als nitraten en fluoride kan versterken. De concentraties in het water kunnen sterker worden waardoor je meer van deze stoffen binnenkrijgt die slecht voor je gezondheid zijn. Maar andere onderzoekers hebben deze aantijgingen weerlegd in Nederland. Deze stoffen komen dusdanig weinig voor in water dat zelfs na een aantal keer koken, de concentraties niet te hoog worden. Dus, hoewel je kop thee er niet lekkerder op wordt met twee keer koken, is het niet ongezond.

Is kalk ongezond?

Een waterkoker kan ook kalk bevatten. Dit zie je bijvoorbeeld onderin de waterkoker als een laag hard wit poeder. Het kan ook in het filter van de waterkoker aanwezig zijn. Het is belangrijk om de waterkoker te ontkalken, want daarmee zal de waterkoker langer meegaan. Het is echter niet per se ongezond om kalkrijk water te drinken. Kalk is zelfs belangrijk voor ons lichaam als bouwstof voor onze tanden en botten. Je kunt een waterkoker ontkalken op de volgende manieren:

  • Zet de waterkoker aan met een scheut azijn. Spoel de waterkoker daarna goed door met vers water omdat je thee anders zuur zal smaken.
  • Je kunt hetzelfde effect bereiken met een citroenzuur. Meng een sterk concentraat dat je bij de drogist koopt wel even met water, want het is nog zuurder dan azijn!
  • Je kunt ook een zogenoemd anti ketelsteen sponsje onderop de waterkoker leggen. Deze vangt als het ware de kalkaanslag op.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer