Waar bestaat een waterkoker uit?

Door: Eva
Laatste update: 16 december 2021

We gebruiken allemaal wel eens de waterkoker om een kop thee te zetten. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe een waterkoker eigenlijk in elkaar zit en waar de waterkoker van gemaakt is? Ontdek hier hoe een waterkoker werkt en van welke materialen deze apparaten gemaakt zijn.

Hoe werkt een waterkoker?

Een waterkoker werkt met een verwarmingselement. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt kun je de knop omzetten en begint het element te verwarmen. De elementen kunnen tegenwoordig zowel onder de waterkoker zitten als in een soort verwarmingsspiraal dat in het water zit, zoals dat in oudere modellen vaak het geval is. De moderne waterkoker met een vlak verwarmingselement op de bodem voorkomt beter dat er veel kalk aan het spiraal vast komt te zitten en zorgt er ook voor dat er meer water in de ketel past.

Welke materialen zijn er?

Waterkokers zijn verkrijgbaar in drie verschillende materialen. Ontdek hieronder per materiaal wat de kenmerken van deze materialen zijn:

  • Kunststof waterkokers: deze waterkokers hebben een licht gewicht en zijn meestal de goedkoopste optie. Tenzij je een design waterkoker koopt.
  • Glazen waterkokers: de glazen waterkoker is transparant en is populair geworden sinds het spiraalvormige verwarmingselement onder de bodem van de waterkoker is verstopt. Je kunt soms een lampje hebben ingebouwd in deze waterkoker voor een futuristisch effect. Het nadeel is wel dat de buitenkant erg warm kan worden en je kalk binnen sneller ziet.
  • Roestvrijstalen waterkokers: dit is de meest duurzame waterkoker in de zin dat deze het langste meegaat en het beste tegen een stootje kan. Wel zijn deze waterkokers vaak wat duurder.

Andere kenmerken en onderdelen van een waterkoker

De meeste moderne waterkokers een droogkookbeveiliging, zodat ‘ie meteen uitschakelt als er geen water in de ketel zit. Ook zijn er waterkokers die een speciale instelling hebben om het water niet tot 100 graden maar een andere temperatuur warm te laten worden. Bijvoorbeeld om groene thee op de juiste temperatuur te laten trekken.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer