Wanneer is de waterkoker uitgevonden?

Door: Eva
Laatste update: 16 december 2021

Waterkokers zijn niet meer weg te denken uit onze keuken en zijn een vaste accessoire geworden op ieder aanrecht. Toch is het niet zo heel lang geleden dat veel mensen nog een fluitketel op het gas zetten. Wanneer werd de eerste waterkoker uitgevonden en hoe heeft dit apparaat de fluitketel verdrongen uit onze keukens?

image
Bron: Pixabay/Pexels https://pixabay.com/photos/kettles-boil-burn-tea-pots-cook-2178442/

Het begon dus allemaal met de fluitketel

De eerste ketels om water te koken werden zo’n 3000 jaar geleden al in het oude Mesopotamië gebruikt. Deze waren destijds al van brons gemaakt en hadden zelfs een tuit om het water te schenken, zoals we dat nu nog kennen. Pas in de negentiende eeuw werd het brons van de ketels vervangen voor ijzer. Na de oorlog werd de fluitketel uitgevonden. Dit was handig omdat voor die tijd nog geen waarschuwing bestond wanneer het water aan de kook was gekomen, met soms droogkoken tot gevolg.

De uitvinding van de waterkoker

Hoewel de waterkoker al in de negentiende eeuw werd uitgevonden, heeft het lang geduurd voordat dit apparaat de fluitketel verving. Niet alleen hadden de eerste apparaten nog geen automatische uitschakeling zoals nu, ook duurde het lang voordat het water kookte en waren de eerste exemplaren niet heel veilig. Sommige gebruikers kregen zelfs elektrische schokken! Pas in 1955 ging het sneller met de ontwikkeling van de waterkoker toen het bedrijf Russel Hubbs een waterkoker uitvond die automatisch uitschakelde wanneer het water het kookpunt had bereikt.

Voordelen van de waterkoker

De waterkoker heeft de fluitketel in de laatste jaren snel verdrongen. Dat komt doordat de waterkoker een aantal belangrijke voordelen heeft ten opzichte van de fluitketel en door robuuste ontwerpen ook steeds langer meegaat:

  • Het water kookt sneller dan bij een fluitketel
  • Het is veel efficiënter dan koken op gas
  • Je kunt soms het water laten koken met een timer of water op een bepaalde temperatuur koken die lager is dan 100 graden
  • Je kunt dankzij de maattabel aan de zijkant van de apparaten precies zien hoeveel liter water je kookt

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer