Wanneer vervang je een waterkoker?

De waterkoker is een van de belangrijkste apparaten in de keuken. Eigenlijk heeft iedereen er wel eentje in huis. Over het algemeen gaan waterkokers langer mee, gemiddeld zo’n vijf jaar, maar er komt een dag dat je de waterkoker moet vervangen. Maar wanneer is dat?

image

Wat is het beste moment voor een nieuwe waterkoker?

Je vervangt de waterkoker eigenlijk pas als het apparaat stuk is. Dat hoeft niet per se alleen het geval te zijn als deze niet meer opwarmt, ook andere defecten, zoals een lekker klep of filters die eruit vallen, kunnen een goede reden zijn om de waterkoker te vervangen. Sommige waterkokers gaan na een jaar al stuk, maar de beste waterkokers gaan zeker veel langer mee en kunnen zelfs tot meer dan 10 jaar op je aanrechtblad staan! Het is dus belangrijk om te investeren in een goede waterkoker. Doorgaans gaan waterkokers van roestvrijstaal wat langer mee dan een kunststof waterkoker.

De waterkoker ontkalken voor een langer leven

In water zit kalk en dat tast je waterkoker aan. Vroeger hadden we vaak een soort warmtespiraal in de waterkoker zitten, maar dat is vervangen door een vlak verwarmingselement op de bodem dat wat makkelijker schoon te houden is. Je kunt kalkaanslag tegengaan door een anti ketelsteen sponsje in de waterkoker te stoppen of een gefilterd water te gebruiken. Als je liever af en toe de waterkoker schoonmaakt, is dat ook geen enkel probleem. Je kunt daarvoor het volgende stappenplan aanhouden:

  • Maak een mengsel van water, citroenzuur, azijn of soda en giet dat in de waterkoker
  • Zet de waterkoker aan en breng het zure mengsel aan de kook
  • Giet het water af in de gootsteen en je zult zien dat de kalk verdwenen is
  • Spoel de waterkoker nog een keer om de zure smaak van citroen of azijn weg te spoelen