Beste 5 webcams van 2022

Laatste ge-update in door Sandra

We zijn nu echt het tijdperk van thuiswerken ingegaan. Waar het eerst een verplichting was, zijn we er in 2022 achter gekomen dat dat thuiswerken eigenlijk ideaal is. Dat brengt ook de nodige veranderingen met zich mee zoals thuis vergaderen. Hiervoor heb je niet alleen een laptop, computer of tablet nodig, maar vaak ook een webcam en headset. Daarnaast is die webcam ook uitstekend te gebruiken wanneer je even een belletje wilt doen naar familie of vrienden via de computer.

De webcam van tegenwoordig werkt veel beter dan die oude modellen die we van vroeger kennen. Het beeld is een stuk scherper, installeren gaat vele malen makkelijker, en ze hebben niet meer van die lelijke designs. Maar er zijn nog wel een hoop verschillen tussen de verschillende varianten. Wij hebben daarom uitgezocht wat de beste webcam van 2022 is, en zullen je de beste webcam in 5 verschillende categorieën laten zien. Daarna zullen we bespreken waar je op moet letten tijdens het kopen van een webcam en beantwoorden we veel gestelde vragen.

# Product Resolutie Autofocus Kantelbaar Ruisonderdrukking microfoon Prijs v.a.
1 Logitech C920 - HD Pro
Beste koop webcam
Full-HD € 109,00
2 Logitech C922 Pro Stream
Best geteste webcam
Full-HD € 109,00
3 Trust Tyro
Beste webcam voor teams
Full-HD € 59,99
4 Logitech C270
Beste webcam met microfoon
HD Ready € 36,99
5 Trust Trino
Beste budget webcam
HD Ready € 34,99
Laatste prijs-update: zaterdag 1 oktober 2022
Logitech C920 - HD Pro Bekijk prijzen
Resolutie: Full-HD
Autofocus: Ja
Kantelbaar: Nee
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Als je op zoek bent naar kwaliteit, maar niet al te veel geld kwijt wilt zijn, dan is de Logitech C920 HD Pro Webcam een van de beste opties. Logitech staat voornamelijk bekend om zijn webcams en is dan ook geschikt als je een webcam zoekt voor langere tijd.

Het aansluiten vergt geen extra kennis om de webcam aan te sluiten, je gebruikt simpelweg het bijgeleverde usbkabeltje om het in jouw elektronica te steken en klaar is Kees. De computer, tablet, of laptop herkent automatisch dat het een webcam is en zal de benodigde drivers installeren. Houd er dus wel rekening mee dat je altijd met een kabel zit.

Een aantal specificaties van dit model:

 • Scherpte: Full HD (1080p);
 • Aantal megapixels: 2MP;
 • Microfoon opname: Stereo;
 • Ruisonderdrukking microfoon: Ja;
 • Type usb-aansluiting: Standaard.

Altijd scherp in beeld blijven

Deze webcam maakt gebruik van autofocus waardoor het beeld automatisch scherp gesteld wordt. De scherpte is ook niet mis, je geniet namelijk van full HD-resolutie. Full HD is twee keer zo scherp als HD waardoor anderen altijd goed kunnen zien wat je laat zien of aanwijst. Is er weinig licht in de kamer? Dan past de webcam automatisch de helderheid aan zodat de kijkers jou nog kunnen zien.

De webcam is niet kantelbaar waardoor je soms een onhandig beeld kunt hebben. Als jouw monitor te hoog staat, of jouw stoel te laag, zul je dus een creatieve oplossing moeten verzinnen of een ander model moeten kiezen.

Er zijn twee ingebouwde stereomicrofoons aanwezig. Hierdoor ben jij altijd verstaanbaar tijdens een videogesprek. Ook wordt er gebruik gemaakt van ruisonderdrukking waardoor eventuele ruis zo veel mogelijk wordt weggewerkt. Je maakt de webcam vast aan jouw apparatuur met een universele klem. Let er wel op dat dit model niet kantelbaar is.

Plus- en minpunten
Full-HD resolutie – Ruisonderdrukking microfoon – Autofocus – Plug & Play
Geen afdekbare lens – Niet kantelbaar
Logitech C922 Pro Stream Bekijk prijzen
Resolutie: Full-HD
Autofocus: Ja
Kantelbaar: Ja
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Webcams worden tegenwoordig niet meer alleen voor videobellen gebruikt, maar ook om geld mee te verdienen. Vloggers of streamers weten hier een goed inkomen mee op te brengen, maar dan heb je wel goed apparatuur nodig. Laat de Logitech C922 Pro Stream Webcam nu net de beste webcam zijn die als beste de webcam test heeft doorstaan.

Je kunt echt werkelijk waar alle kanten op met dit model. Bij aanschaf krijg je 3 maanden gratis X-Split Pro streaming software meegeleverd. Je hebt de mogelijkheid om aanpasbare achtergronden te gebruiken om jouw stream of video te personaliseren, dus niemand die ziet dat het huis nog niet opgeruimd is.

Een aantal specificaties van dit model:

 • Scherpte: Full HD (1080p);
 • Aantal megapixels: 15MP;
 • Microfoon opname: Stereo;
 • Ruisonderdrukking microfoon: Ja;
 • Type usb-aansluiting: Standaard.

Altijd de beste kwaliteit tijdens het streamen

Streamen met dit model betekent dat je weinig stress hebt om alle instellingen juist in te stellen. De webcam maakt gebruik van autofocus waardoor je altijd scherp in beeld bent, en de helderheid wordt ook automatisch aangepast wanneer je je in een donkere ruimte bevindt. Kijkers van jouw stream hebben altijd duidelijk beeld met Full HD beelden bij 30 fps of 720p bij 60 fps. De werkelijke kwaliteit is natuurlijk ook afhankelijk van jouw game pc, internetkwaliteit en andere factoren.

Let erop dat de lens van deze webcam niet afdekbaar is. Je kunt er natuurlijk altijd zelf nog een sticker overheen plakken.

Ondanks de vele mogelijkheden missen we toch nog een aantal dingen die wel leuk zijn om te hebben wanneer je echt fanatiek aan het streamen bent. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de webcam op afstand te draaien of in te zoomen. De webcam zelf is wel kantelbaar, maar je ziet dit altijd duidelijk in beeld gebeuren waardoor het effect wat je probeert te creëren weg is.

Plus- en minpunten
15 Megapixels – Autofocus – Kantelbaar – Ruisonderdrukking microfoon
Niet Plug & Play – Geen afdekbare lens
Trust Tyro Bekijk prijzen
Resolutie: Full-HD
Autofocus: Ja
Kantelbaar: Nee
Ruisonderdrukking microfoon: Nee

Teams heeft de afgelopen twee jaar zijn aantal gebruikers flink weten uit te breiden, en ook in 2022 zullen er steeds meer gebruikers naar het platform toesnellen. Voor het vergaderen via teams heb je geen speciale webcam of laptop met extreem goede specificaties zoals een gaming laptop, maar het is wel fijn als jouw collega’s jou goed in beeld kunnen zien en enigszins kunnen verstaan, daarom hebben wij ook de beste webcam voor Teams uitgeroepen.

De Trust Tyro Full HD Webcam is een goede webcam die uitstekend geschikt is voor het gebruik van Teams, Zoom en andere vergadering apps. Er wordt gebruik gemaakt van autofocus waardoor jij altijd duidelijk in beeld bent. Je plaatst de webcam op het inbegrepen statief en kunt hem zo op het bureau plaatsen of aan jouw monitor vastklemmen.

Een aantal specificaties van dit model:

 • Scherpte: Full HD (1080p);
 • Aantal megapixels: 2MP;
 • Microfoon opname: Mono;
 • Ruisonderdrukking microfoon: Nee;
 • Type usb-aansluiting: Standaard.

Duidelijk overleggen zorgt voor minder stress

Een van de grootste ergernissen wanneer je via Teams of Zoom communiceert is dat je iemand niet goed kan verstaan. En om nu drie keer achter elkaar te vragen wat er gezegd is, is ook zo’n dingetje. De webcam maakt gebruik van een ingebouwde microfoon waardoor je er zeker van kan zijn dat jouw collega’s jou altijd kunnen verstaan.

De microfoon maakt geen gebruik van ruisonderdrukking, dus als je in een druk café gaat bellen met iemand zullen zij de achtergrondgeluiden ook kunnen horen wat voor sommigen storend is.

Houd er wel rekening mee dat je niet in een te donkere ruimte gaat zitten. Hoewel er gebruik wordt gemaakt van autofocus, wordt er geen gebruik gemaakt van automatische aanpassing van de helderheid. Als jij in een donkere ruimte gaat zitten en het licht naar de webcam blokkeert zullen jouw collega’s je niet, of niet goed, kunnen zien. Het is wel zo fijn als ze een gezicht bij de stem kunnen voegen.

Plus- en minpunten
Gebruiksvriendelijk – Autofocus – Ingebouwde microfoon – Full HD
Geen automatische aanpassing van de helderheid – Geen ruisonderdrukking microfoon
Logitech C270 Bekijk prijzen
Resolutie: HD Ready
Autofocus: Nee
Kantelbaar: Ja
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Even een belletje doen naar je oom, tante, opa of oma tijdens de vakantie? Dan moet je de Logitech C270 HD-Webcam hebben. Dit is de beste webcam met microfoon waardoor je goed te verstaan bent en jouw gekke avonturen kunt delen met een glimlach op het gezicht van de hele familie.

We noemen dit voorbeeld omdat het model zeer geschikt is om te gebruiken met de hele familie. De breedhoeklens zorgt ervoor dat het hele gezin op beeld staat wanneer je aan het videobellen bent, zo kunnen opa en oma de kleinkinderen ook nog even gedag zeggen. Deze webcam past automatisch de helderheid aan waardoor het niet uitmaakt of het licht of donker is in de kamer, je bent toch wel zichtbaar.

Een aantal specificaties van dit model:

 • Scherpte: HD Ready (720p);
 • Aantal megapixels: 3MP;
 • Microfoon opname: Mono;
 • Ruisonderdrukking microfoon: Ja;
 • Type usb-aansluiting: Standaard.

Het moet makkelijk blijven

Zo’n webcam die je met het hele gezin kan gebruiken moet natuurlijk niet al te ingewikkeld in elkaar zitten. Zelfs de kinderen kunnen deze webcam aansluiten en ermee bellen, er wordt namelijk gebruik gemaakt van een Plug & Play systeem. Dit wil zeggen dat je de webcam alleen in het UBS-poortje hoeft te pluggen en hij gelijk werkt.

Je geniet bij deze webcam niet van autofocus, dus let even op of je scherp in beeld bent. Vooral tijdens het laten zien van voorwerpen op de webcam kan het beeld wazig worden.

De microfoon is voorzien van ruisonderdrukking, dus zelfs op het drukke vakantieoord ben je goed te verstaan. Achtergrondgeluiden worden automatisch onderdrukt waardoor de persoon aan de andere kant van het scherm jou luid en duidelijk kan verstaan. De webcam kun je op een bureaustandaard bevestigen of een universele klem.

Plus- en minpunten
Groothoek – Kantelbaar – Ruisonderdrukking microfoon – Plug & Play
Geen autofocus – Kwaliteit beeld lager dan Full HD
Trust Trino Bekijk prijzen
Resolutie: HD Ready
Autofocus: Nee
Kantelbaar: Ja
Ruisonderdrukking microfoon: Nee

Soms volstaat de beste budget webcam ook prima voor jouw doeleinden. Niet te duur, maar toch een goede webcam met beeld en geluid. Dat is precies wat de Trust Trino HD Video Webcam jou te bieden heeft. Het heeft niet veel extra’s, maar het volstaat prima als je af en toe een webcam gebruikt.

Je hoeft ook geen moeilijke handleidingen te lezen of langdurige installaties te volgen om de webcam te gebruiken. De webcam wordt simpelweg aangesloten met een USB snoer en kan gelijk gebruikt worden. Alles wat nodig is zal jouw Chromebook, tablet, computer of ander apparaat gelijk herkennen en installeren zonder dat jij wat hoeft te doen.

Een aantal specificaties van dit model:

 • Scherpte: HD Ready (720p);
 • Aantal megapixels: 8MP;
 • Microfoon opname: Mono;
 • Ruisonderdrukking microfoon: Nee;
 • Type usb-aansluiting: Standaard.

Soms is simpel wel even fijn

Het gaat hier nog altijd wel om een budget webcam, dus er zijn niet heel veel extra’s, maar dat maakt het ook juist weer fijn om te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat er geen autofocus aanwezig is, geen automatische aanpassing van helderheid en geen ruisonderdrukking. Wanneer je met iemand gaat bellen is het dus wel van belang dat je in een goed belichte kamer zit zonder al te veel omgevingsgeluiden.

Er is trouwens ook geen ruisonderdrukking aanwezig, het is immers nog steeds een budget webcam. Bellen in een donkere kamer met veel achtergrondgeluiden zit er dus niet in, maar als je een goedkope webcam zoekt zonder al te veel extra’s is dit een mooi model.

De webcam kan bevestigd worden op een universele klem waardoor hij goed vast staat en niet wiebelt. Je kunt de webcam zelf ook nog kantelen zodat je beter in beeld bent. De kwaliteit van het beeld valt niet tegen met 720p.

Plus- en minpunten
Kantelbaar – Plug & Play – Ingebouwde microfoon – 8 MP – Gebruiksvriendelijk
Geen ruisonderdrukking – Geen autofocus
Door: Sandra

Hi, ik ben Sandra! Producten testen en onderzoeken is ondertussen een van mijn hobby's geworden. Je maakt al gauw een miskoop, en daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee. Samen met mijn collega's verdiep ik mij nu in verschillende producten in en rondom het huis. Mis je nog een advies? Neem dan contact met ons op!