Beste weerstation 2023. 5x de beste weerstations

Laatste ge-update in door Jasper

Waar weerstations in het verleden vooral aan de muur werden opgehangen, zijn deze vandaag de dag in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Steeds meer producenten kiezen er dan ook voor om een mobiele applicatie aan te bieden, waarbij je geen informatie meer van het weerstation zelf kunt aflezen. Hierdoor heb je wél altijd up-to-date informatie over het weer bij de hand!

In deze review hebben we de beste weerstations van 2023 voor je vergeleken. Daarbij hebben we gekeken naar de verschillende metingen die gedaan worden, welk type weerstation het is, of deze binnen en buit meet en natuurlijk de prijs. Daarbij is de Netatmo Slim als beste weerstation van 2023 naar voren gekomen. Benieuwd naar andere goede weerstations? Wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Netatmo NWS01-EC Bekijk prijzen
Binnen/buiten meten: Beide
Digitaal: Ja
Metingen: Temperatuur - Luchtvochtigheid - Omgevingsgeluiden - CO2
Hierom zijn we fan:
Modules – Applicatie – Historie - Design
Let hierop:
Regenmeter - Prijs

We beginnen deze review met de beste regenmeter van 2022, de Netatmo Slim. Wat ons namelijk enorm is bevallen aan dit weerstation is dat je 2 designer modules krijgt. Op die manier kun je zowel binnen als buiten informatie over het weer verzamelen. Zelfs de module voor binnen geeft je een zeer goed overzicht van de luchtkwaliteit.

Al deze informatie hebben we bekeken op de applicatie die wordt gebruikt door Netatmo. Deze werkt zowel op een iPhone als Android-telefoon, waardoor je altijd een up-to-date overzicht van de situatie hebt. Ook binnen wordt er genoeg gemeten om de luchtkwaliteit in huis te verzamelen, zoals de:

 • Temperatuur
 • Luchtvochtigheid
 • Luchtdruk

Deze gegevens kun je gebruiken om de luchtkwaliteit in huis te meten. Als maatregelen kun je bijvoorbeeld meer planten in huis halen, vaker luchten of een luchtreiniger aanschaffen. Je kunt ook de historie van de metingen bekijken, waarmee je kunt achterhalen of de maatregelen ook zorgen voor verbetering.

De verbeterpunten

Helaas hebben we ook twee verbeterpunten opgemerkt bij dit weerstation. Dat is allereerst de regenmeter die niet meegeleverd wordt. Hoewel het mogelijk is om deze sensor op de Netatmo aan te sluiten, moet je deze wel apart aanschaffen. Daarmee komen we ook direct bij het tweede nadeel van dit weerstation.

Qua prijs is dit namelijk het duurste weerstation in deze review. Waar andere aanbieders wél een regenmeter hebben, betaal je daar ook nog eens een stuk minder voor. Je moet er dus wel rekening houden dat de mobiele applicatie en het uitstekende design zorgen voor een hogere aanschafprijs.

Het beste weerstation van 2022 vanwege de applicatie, het design en de historische data die je kunt gebruiken!

Alecto WS-4700 Bekijk prijzen
Binnen/buiten meten: Beide
Digitaal: Ja
Metingen: Temperatuur - Luchtdruk - Windrichting - Windsnelheid - Luchtvochtigheid - Gevoelstemperatuur
Hierom zijn we fan:
Wekker – Buitensensor – Metingen – Echt weerstation
Let hierop:
Metingen opslaan – Design

Het viel al direct op toen we het weerstation uit de doos haalde. Met de Alecto WS-4700 heb je het gevoel dat je een écht weerstation in huis haalt. Dit komt door de verschillende meetapparatuur die er erg professioneel uit ziet, waaronder de meters voor de windrichting, temperatuur en luchtvochtigheid.

Hierdoor lever je wel sterk in op design. Waar je bij de Netatmo Slim nog een echt designer object in huis haalt, laat je met dit weerstation zien ook écht het weer te willen meten. Waar je de Netatmo Slim nog eenvoudig op een bijzettafel buiten kunt laten staan, zouden we dat bij dit weerstation niet doen.

Beste draadloze weerstations

We hebben het weerstation natuurlijk gekocht om metingen te kunnen doen. Wat dat betreft doet de Alecto WS-4700 dit geweldig, zowel binnen als buiten. Als we kijken naar de buitenunit, dan is deze draadloos verbonden en werkt deze op batterijen. Let er dus goed op dat je deze regelmatig vervangt. Het weerstation meet de volgende indicatoren:

 • Neerslag
 • Luchtdruk
 • Windrichting
 • Windsnelheid
 • Luchtvochtigheid
 • Heat index
 • Temperatuur
 • Gevoelstemperatuur

Nu we het toch hebben over de metingen, willen we direct vermelden dat het niet mogelijk is om de metingen op een SD-kaartje op te slaan. Zo heb je dus geen inzicht in de historie data, waaronder het neerslagniveau, de windrichtingen of de temperatuur in de afgelopen weken.

Kijken we de indoorunit die is meegeleverd, dan staat hier de informatie duidelijk op weergegeven. Dit komt door de gelige achtergrond en de duidelijke letters. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat ouderen moeite hebben met het lezen van de data, hadden we hier zelf geen last van.

De indoorunit kun je ook als wekker gebruiken, maar wijzelf zouden kiezen voor een aparte wekker langs het bed in plaats van dit weerstation. Hoewel het dus wel mogelijk is, verwachten we niet dat veel consumenten dit ook daadwerkelijk gaan doen.

Het best geteste weerstation van 2022 met uitstekende metingen en een draadloze écht buitenmeter!

Cresta Care DSX100 Bekijk prijzen
Binnen/buiten meten: Beide
Digitaal: Ja
Metingen: Temperatuur - Luchtdruk - Luchtvochtigheid - Windrichting - Windsnelheid - Regensensor
Hierom zijn we fan:
Applicatie – Gegevens delen – LED-display – Bereik
Let hierop:
Weergave binnenmeter – Privacy

Ook met de Cresta Care DSX100 haal je een echt weerstation in huis. Daarbij is het ons opgevallen dat het bereik van het apparaat enorm is. Zoals de fabrikant al aangeeft, heeft deze een bereik van 100 meter. Dit is ideaal, zeker als je een grote tuin hebt of als boer metingen op het land wil doen.

Deze gegevens worden allemaal weergegeven op de indoorunit die gebruikt wordt. Deze unit heeft zowel een groot voordeel als nadeel. Als grote voordeel zorgt het LED-display ervoor dat de gegevens door middel van animaties worden weergegeven. Dit ziet er een stuk minder statisch uit dan bijvoorbeeld de indoorunit van Alecto.

Toch hebben we wel ervaren dat deze gegevens een stuk minder goed leesbaar zijn als het zonlicht erop schijnt. In dat gevoel moet je de zon echt met je hand afschermen om alles te kunnen lezen. Plaats het weerstation dus op een plek waar er minder licht naar binnen komt om een optimaal gebruik te garanderen.  

Gegevens delen

Bij de Cresta Care unit is het mogelijk om deze te verbinden met andere weerstations. Dit kan door het weerstation te koppelen met bijvoorbeeld Weatherunderground.com of Weathercloud.net. Door deze te koppelen wordt je weerstation onderdeel van het systeem. Momenteel gebruiken zo’n 200.000 mensen dit platform.

Door gebruik te maken van dit platform profiteer je van verschillende voordelen, namelijk:

 • Accurate real-time informatie over je locatie
 • Weergegevens delen met de online community
 • Applicatie van Weather Underground voor jouw weergave maar ook die van anderen, beschikbaar voor Android en iOS.

Zoals je hieruit wel kunt afleiden, worden er enorm veel gegevens gedeeld om accurate informatie te verzamelen. Dit is qua privacy wel iets waar je rekening mee moet houden. Weather Underground heeft bijvoorbeeld ook de locatie van jouw weerstation nodig om accurate informatie over het weer op jouw locatie met andere te delen.

Het beste weerstation met een mobiele applicatie, real-time informatie en LED-display!

Verkrijgbaar bij:
Qumax Bekijk prijzen
Binnen/buiten meten: Beide
Digitaal: Ja
Metingen: Temperatuur - Luchtvochtigheid - Luchtdruk - Maanstand
Hierom zijn we fan:
Weergave indoorunit – Stroomvoorziening – Prijs – Oplader
Let hierop:
Extra sensoren – Slaapstand

Wat is een goed digitaal weerstation? Nou, dat is het Qumax weerstation! Hierbij is vooral de weergave van de indoorunit ons in positief opzicht opgevallen. De donkere achtergrond zorgt er namelijk voor dat je deze prima in de kamer neer kunt zetten, zonder dat deze enorm veel licht geeft. Hierop zie je onder meer:

 • Binnen- en buitentemperatuur
 • Luchtvochtigheid
 • Luchtdruk
 • Datum & Tijd
 • Weersvoorspelling

Om energie te besparen gaat de indoorunit wel na 15 seconden in slaapstand. Dit hebben we wel als minpunt ervaren. Doordat er veel informatie op de unit staat weergegeven, hebben we vaak meer dan 15 seconden nodig gehad om alle data te kunnen lezen. Dit zou nog wel verbetert kunnen worden.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je de metingen van het Qumax weerstation niet kunt uitbreiden. Het is namelijk niet mogelijk om extra sensoren aan te schaffen om bijvoorbeeld ook neerslagniveau van de afgelopen dagen te meten.

De verbeterpunten

Als een van de grote voordelen kun je het weerstation ook als oplader gebruiken. Het weerstation heeft namelijk ook een USB-poort, waarmee je bijvoorbeeld je Android-telefoon of iPhone kunt opladen. Hoewel ook dit weerstation een wekkerfunctie heeft, kiezen we zelf voor een aparte wekkerradio.

Daarnaast willen we ook nog de stroomvoorziening even benoemen. Je kunt het apparaat namelijk gebruiken op batterijen én op netstroom. Hierdoor kun je deze dus ook meenemen op vakantie naar de camping, zonder dat je een extra stopcontact moet vrijhouden om het apparaat van stroom te voorzien.

Als laatste pluspunt hebben we dan nog de prijs. Het is namelijk het goedkoopste weerstation dat ten opzichte van het duurste weerstation maar liefst 3x goedkoper is. Twijfel je nog om een weerstation aan te schaffen, dan kan dit goedkope model uitkomst bieden.

Het beste weerstation met buitensensor, een uitstekend display en mogelijkheid om je mobiele telefoon op te laden!

Verkrijgbaar bij:
Alecto WS-4800 Bekijk prijzen
Binnen/buiten meten: Beide
Digitaal: Ja
Metingen: Temperatuur - Luchtdruk - Windrichting - Windsnelheid - Luchtvochtigheid - Gevoelstemperatuur
Hierom zijn we fan:
Draadloze sensor – Wekker – Metingen – Wit model
Let hierop:
Metingen opslaan – Weergave informatie

Hierboven zagen we al een weerstation van Alecto, namelijk de Alecto WS-4700. Ditmaal hebben we ook de Alecto WS-4800 getest. Daarbij moeten we direct vermelden dat de twee modellen qua technische specificaties vrijwel gelijk zijn. Het belangrijkste verschil zit in de kleur van het apparaat.

De Alecto WS-4700 komt namelijk in het zwart, terwijl de Alecto WS-4800 in het wit komt. Maar wat maakt het nou een goed weerstation voor thuis? Dat is wat ons betreft de draadloze sensor de gebruikt wordt, waarbij het bereik op een open veld tot wel 100 meter is. Zet je het weerstation in huis en hang je de buitensensor aan de muur, dan is het bereik ongeveer 30 meter.

Ook dit weerstation heeft een geïntegreerde wekker en kan allerlei verschillende metingen doen. De volgende metingen worden gedaan en staan weergegeven op het display:

 • Luchtdruk
 • Windrichting
 • Windsnelheid
 • Neerslag
 • Temperatuur
 • Gevoelstemperatuur

Het display

Qua display hebben we twee belangrijke verbeterpunten opgemerkt. Allereerst is dat het ontbreken van de mogelijkheid om metingen op te slaan, bijvoorbeeld met een sd-kaartje. Hierdoor heb je geen informatie over het weer van de afgelopen weken en heb je alleen real-time data.

Daarnaast is de weergave van data nog redelijk ouderwets. Vergelijken we dit bijvoorbeeld met het Cresta Care weerstation, dan zien we dat er daar al veel meer gebruik gemaakt wordt van interactieve gegevens en de ‘tegels’ die we ook van applicaties kennen. Hier zou Alecto nog kunnen verbeteren.

Het beste weerstation voor thuis vanwege het uitstekende bereik, de verschillende metingen die gedaan worden en de draadloze sensor!

Product Binnen/buiten meten Digitaal Metingen
Netatmo NWS01-EC Netatmo NWS01-EC
Beste koop weerstation
Beide Temperatuur - Luchtvochtigheid - Omgevingsgeluiden - CO2 Bekijk prijzen
Alecto WS-4700 Alecto WS-4700
Best geteste weerstation
Beide Temperatuur - Luchtdruk - Windrichting - Windsnelheid - Luchtvochtigheid - Gevoelstemperatuur Bekijk prijzen
Cresta Care DSX100 Cresta Care DSX100
Beste weerstation met app
Beide Temperatuur - Luchtdruk - Luchtvochtigheid - Windrichting - Windsnelheid - Regensensor Bekijk prijzen
Qumax Qumax
Beste weerstation met buitensensor
Beide Temperatuur - Luchtvochtigheid - Luchtdruk - Maanstand Bekijk prijzen
Alecto WS-4800 Alecto WS-4800
Beste weerstation voor thuis
Beide Temperatuur - Luchtdruk - Windrichting - Windsnelheid - Luchtvochtigheid - Gevoelstemperatuur Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 3 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit