Nieuwbouwhuizen, isolatiemateriaal en veel beton zorgen vandaag de dag voor een steeds slechter wifi bereik in huis. Hierdoor is het voor steeds meer huishoudens nodig om het wifi signaal in huis te versterken. Daarvoor zijn enorm veel verschillende wifi versterkers verkrijgbaar, waarbij het onderscheidt gemaakt wordt tussen de verschillende banden, de beveiliging en de snelheid.
Heb je zelf ook problemen met het wi-fi signaal in huis? Dan hebben we hier de beste wi-fi versterkers van 2023 voor je op een rij gezet. Daarbij kijken we onder meer naar de 5 GHz snelheid, het aantal ethernet poorten en welke frequentiebanden ondersteund worden. Daar is de TP-link RE650 als beste wifi versterker van 2023 naar voren gekomen. Laten we daar eens naar gaan kijken.
Wifi versterkers
Beste koop
Laten we beginnen met de beste wifi versterker uit deze review, de TP-link RE650. Het grote voordeel van deze wifi-versterker is dat deze een enorme snelheid heeft op de 5 GHz band. Hierdoor kun je moeiteloos met meerdere personen op hetzelfde kanaal gamen.
Ondanks de mogelijke snelheid van 5 GHz, moeten we daarbij twee kanttekeningen vermelden. De eerste is dat je router wel de mogelijkheid moet hebben om maar liefst 1.733 Mbit/s te ondersteunen. Daarnaast wordt de wifi snelheid gehalveerd, waardoor je een zeer goede router moet hebben om een dusdanige snelheid ook echt op je wifi versterker te krijgen.
Aansluiting
Wil je het apparaat aansluiten, dan gebruik je hiervoor het stopcontact. Hiervoor gebruik je eenvoudig de lichtgevende knop die gebruik is. Door middel van een rode of blauwe kleur geeft de wifi-versterker namelijk aan waar je deze het beste kunt installeren.
Door de ethernet poort kun je ook één apparaat bedraad aansluiten, zoals je laptop, gaming laptop of game PC. Hierdoor geniet je bij deze apparaten van een snellere verbinding, zonder dat je het risico loopt dat de wi-fi verbinding onderbroken wordt.
Een nadeel dat we wel nog willen vermelden is het feit dat je wel een aansluiting van je stopcontact verliest. Er is namelijk geen sprake van een geïntegreerd stopcontact, dus je krijgt er ook geen stopcontact mee terug.
Beveiliging
Als laatste punt willen we nog de beveiliging vermelden waar de wifi versterker gebruik van maakt. Zo ondersteund de versterker:
- WEP
- WPA (PSK)
- WPA2 (PSK)
Best geteste
Deze AVM Fritz Repeater 6000 is een simultaneous tri band wifi versterker. Het grote voordeel van deze versterker is dat er 3 frequentiebanden zijn:
- 2,4 GHz band
- 5 GHz band
- Additionele 5 GHz band of 60 GHz band voor connectie op enkele meters
Is dat nog niet voldoende en wil je profiteren van de optimale snelheid, dan kun je tot wel twee apparaten aansluiten met een ethernet kabel. Dit is een voordeel ten opzichte van de hierboven genoemde TP-Link RE650 of de TP-Link RE450. Deze hebben namelijk maar één ethernet aansluiting.
Geen snelheidsverlies
In tegenstelling tot andere wifi versterkers, is er bij deze versterker geen sprake van snelheidsverlies. Dit komt doordat er op een aparte frequentieband met de router wordt gecommuniceerd. De wifi snelheid van je router blijft dus behouden. Het feit dat de wifisnelheid op 5 GHz tot wel 2.400 Mbps bedraagt, zorgt voor uitstekende ondersteuning van zelfs de beste routers.
Het is met deze wifi repeater ook mogelijk om een heel mesh netwerk op te zetten. Dit doe je door ook de FRITZ!Box router aan te schaffen. Hiermee zet je een compleet netwerk in huis op, waardoor de belasting op het netwerk beter verdeeld kan worden.
Wifi repeater
Let er wel op dat het ook in dit geval om een wifi repeater gaat. Dit wil zeggen dat deze wifi versterker alleen werkt als het signaal sterk genoeg is. Heb je geen sterk wi-fi signaal op de plek waar je de versterker gebruikt, dan heeft dit ook weinig zin.
Een tweede punt van kritiek is nog de omvang van het apparaat. Deze is namelijk een stuk groter dan andere wifi versterkers in deze review. Doordat je deze ook niet in het stopcontact steekt, staat deze vrijwel altijd in het zicht.
Beste wifi versterker stopcontact
Minpunten: Dual band - Stopcontact
Deze TP-Link RE450 moet je in het stopcontact steken. Hiermee voorkom je dat je de wifi versterker op een tv meubel of een andere plek in de kamer moet plaatsen, zoals dat bij de AVM Fritz wel het geval is. Dit geeft je wat voordelen, maar ook een nadeel:
- Pluspunt: Geen doorn in het oog
- Pluspunt: Vrijwel overal in huis te plaatsen
- Minpunt: Je hebt een extra stopcontact nodig voor andere apparaten
Installatie
Een groot voordeel van deze wifi versterker is dat je deze enorm snel kunt installeren. Ondanks dat er wel een installatiegids wordt meegeleverd, kun je op de WPS-knop van je router en van de wifi versterker drukken, waarna er direct een verbinding wordt opgezet. Er is daarbij geen verdere configuratie nodig.
Daarnaast kun je door middel van de signaalindicator bepalen wat de beste plek voor de wi-fi versterker is. Het lampje geeft namelijk aan wanneer er een wifi signaal wordt opgepikt en hoe sterk deze is. Op die manier kun je optimaal gebruik maken van je wifi verbinding.
Meerdere apparaten verbinden
Door de uitstekende snelheid die ondersteund wordt in 5 GHz, kun je de wifi versterker voor verschillende doeleinden gebruiken, waaronder gamen, films streamen op je 4K televisie of met meerdere apparaten tegelijk op het internet surfen. Er is daarnaast ook nog één ethernet poort aanwezig, waardoor je altijd een apparaat bekabeld kunt aansluiten.
Let er daarbij wel op dat het in dit geval gaat om een dual band wifi versterker. Dat wil zeggen dat je, in tegenstelling tot andere wifi repeaters in deze review, gebruik kunt maken van 2,4 GHz óf 5 GHz, maar niet allebei tegelijk.
Beste wifi versterker basissnelheid
Niet iedereen heeft thuis een game console of hoge internetsnelheid nodig. In dat geval is de TP-Link RE200 een geschikte wifi versterker voor je. Deze is qua prijs namelijk enorm voordelig, terwijl je alsnog het wifi signaal in huis kunt verbeteren!
Wifi signaal
Evenals bij de andere simultaneous dual band routers heeft ook deze TP-Link gecombineerde draadloze snelheden. Zo kun je zowel 2,4 GHz en 5 GHz tegelijkertijd aan. Afhankelijk van je router moet je naar de webpagina gaan om de configuratie te voltooien. Dit is wel een puntje van kritiek, aangezien je verschillende andere versterkers in deze review hebt waarbij het binnen enkele tellen is opgezet.
Het draadloze wifi signaal kun je bij deze versterker gebruiken voor verschillende doeleinden:
- Basis online gamen
- Streamen met meerdere personen
- Internetten
- Zakelijke activiteiten, zoals online meetings
Daarbij moeten we nog wel vermelden dat het niet mogelijk is om met meerdere personen intensief te streamen. In dat geval is de frequentieband voor zowel 2,4 GHz en 5 GHz aan de lage kant. Ondanks dat je geen slecht wifi bereik hebt, kan dit wel zo aanvoelen door de traagheid.
Het design
Een groot voordeel is het smalle design van het apparaat. Hierdoor stop je deze moeiteloos achter een kastje in het stopcontact. Ook als deze wel in het zicht zit, heb je er niet direct last van. Via de ethernet poort is het daarnaast nog mogelijk om één apparaat bekabeld aan te sluiten voor een snellere internetverbinding.
Beste wifiversterker topsnelheid
En tot slot hebben we nog de Netgear EX8000, de duurste maar tevens een van de beste wifi versterkers voor topsnelheid overal in huis. Met deze versterker heb je namelijk de mogelijkheid om een compleet wifi netwerk op te zetten. Zo kun je:
- Het netwerk uitbreiden tot maximaal 230 m2
- Meer dan 50 apparaten voorzien van draadloos internet
- Tot wel 4 apparaten bedraad aansluiten
Verbinden met de draadloze wifi router
Voordat je met de router gaat verbinden, is het aan te raden om de Wifi Analytics app van Netgear te downloaden. Hiermee kun je de wifi sterkte in huis meten, die je vervolgens ook kunt gebruiken als je de Netgear EX8000 hebt opgezet. Zo kun je meten of de verbinding verbeterd is nadat deze is ingeplugd.
Het verbinden met de draadloze router is geen enkel probleem door de WPS-knop. Deze druk je in op de router én op de wifi versterker, waarna er automatisch verbinding wordt gemaakt. Binnen enkele minuten is de verbinding opgezet.
De minpunten
Er zijn ook een tweetal minpunten die we bij deze versterker moeten vermelden. Allereerst de prijs. Deze is in vergelijking met andere wifi versterkers in deze review bijna 10 keer duurder. Ondanks dat je er topsnelheid voor terugkrijgt, kan het zijn dat je ook aan basissnelheid voldoende hebt.
Daarnaast is het design aan de grote kant. Je kunt deze minder goed wegwerken bij het stopcontact, waardoor deze ook meer ruimte inneemt. Zeker in de huiskamer is dit niet altijd waar je naar op zoek bent.
Hoe wij vergelijken
Aangezien we vandaag de dag niet meer zonder internet kunnen, proberen enorm veel fabrikanten mee te profiteren van deze trend. Om je toch een goede vergelijking van verschillende wifi versterkers te geven, hebben we eerst bekeken of deze konden voldoen aan de volgende criteria.
Ethernet poort(en)
Allereerst hebben we bekeken of de wifi versterker beschikt over een ethernet poort. Hoewel het versterken van het wifi signaal ook draadloos mogelijk is, zijn er genoeg mensen die internetkabels door het huis hebben lopen. Door deze internetkabel aan te sluiten op je wifi versterker, wordt het een access point en verbeter je de wifi in deze ruimte.
Snelheid 5 GHz
Een tweede punt van aandacht is de wifi snelheid met 5 GHz. Deze moet namelijk minimaal 450 Mbps zijn. Op die manier kun je probleemloos je game console aansluiten, op hoge snelheid gamen en toch met meerdere mensen gebruik maken van hetzelfde wifi signaal. Let er daarbij wel op dat het kan zijn dat je wifi signaal vanaf de wifi router niet 100% doorgestuurd wordt naar de versterker. Het kan zijn dat deze in kracht verliest.
Dual band
En tot slot hebben we alleen wifi versterkers in deze review opgenomen die minimaal dual band ondersteunen. Dat wil zeggen dat je apparaten met zowel 2,4 GHz als 5 GHz met het apparaat kunt verbinden. Let er daarbij wel op dat je bij een dual band maar op één frequentie tegelijk kunt werken. Je kiest dan voor een 2,4 GHz band of een 5 GHz band.
Wifi versterkers vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | 5 GHz snelheid | Ethernet poorten | Frequentiebanden | ||||||
|
TP-Link RE650
Beste koop
|
1733 Mbit/s | 1 | Simultaneous dual band | Bekijk prijzen | ||||
|
AVM FRITZ!Repeater 6000
Best geteste
|
2400 Mbit/s | 2 | Simultaneous tri-band | Bekijk prijzen | ||||
|
TP-Link RE450
Beste wifi versterker stopcontact
|
1300 Mbit/s | 1 | Dual band | Bekijk prijzen | ||||
|
TP-LINK RE200
Beste wifi versterker basissnelheid
|
450 Mbit/s | 1 | Simultaneous dual band | Bekijk prijzen | ||||
|
Netgear EX8000
Beste wifiversterker topsnelheid
|
1734 Mbit/s | 4 | Simultaneous tri-band | Bekijk prijzen |
Hier kun je zelf op letten - 2023 koopgids
Aangezien je waarschijnlijk al groen en geel ergert aan het trage internet in huis, is het wel belangrijk om een goede keuze te maken om dit te verbeteren. Om je hier een handje bij te helpen, hebben we hieronder een aantal punten opgesomd waar je op moet letten bij het kopen van een wifi versterker.
Snelheid
Allereerst is het belangrijk om te kijken welke snelheden de wifi versterker kan halen. Deze staat aangegeven in het aantal Mbps, ook wel bekend als het aantal megabytes per seconde. Hoe hoger deze snelheid is, hoe sneller het internet dat je kunt krijgen via de versterker. Let er daarbij wel op dat het aantal apparaten op het netwerk van invloed kan zijn op de snelheid.
Type wifi versterker
Let daarnaast ook op het type wifi versterker dat je aanschaft. Zo heb je vandaag de dag single band, dual band of simultaneous dual band repeaters. Elk van deze versterkers heeft haar eigen voordelen. Waar een single band alleen 2,4 GHz-band breedte aan kan, kan een Dual band zowel 2,4 GHz als 5 GHz band breedte aan. Een simultaneous dual band kan tegelijkertijd 2,4 GHz én 5 GHz aan.
Wifi standaard
Kijk ook goed of de wifi-repeater de juiste wifi-standaard hanteert. Hoe nieuwer de standaard die gehanteerd wordt, hoe hoger de maximaal haalbare snelheid. Daarbij zijn er nog twee punten waar je op moet letten. Allereerst zorgt een nieuwere standaard ook voor een hogere prijs. Daarnaast moet je router deze standaard ook aankunnen. Is dat niet het geval, dan heeft het geen zin om een wifi versterker te kopen met de hoogste standaard.
Beveiliging
Het derde en laatste punt is de beveiliging die gebruikt wordt. We willen natuurlijk veilig kunnen internetten én voorkomen dat andere contact kunnen leggen met het netwerk. De nieuwste standaard is WPA2 beveiliging. Er is daarbij ook een toevoeging genaamd PSK. Dit wil zeggen dat er voor alle gebruikers maar één wachtwoord nodig is om verbinding te maken met de wifi versterker.
Veelgestelde vragen
#1 - Heeft een wifi versterker zin?
Ja, een wifi versterker heeft zeker zin. Het zorgt er namelijk voor dat je op plekken kunt internetten, zonder dat je in hoeft te leveren op snelheid. In de praktijk wordt een wifi versterker vaak gebruikt om op zolder, in de tuin of in een garage ook toegang te hebben tot snel internet.
#2 - Wat is de beste wifi versterker voor buiten?
Wil je een wifi versterker die ook buiten een uitstekend signaal kan uitzenden, dan moet je de Netgear EX8000. Deze wifi versterker kan tot wel 50 apparaten tegelijk van draadloos internet voorzien, terwijl je tot wel 4 apparaten bekabeld kunt verbinden. Hierdoor sluit je bijvoorbeeld een OLED tv, Chromebook of je laptop!
#3 - Wat is het verschil tussen een wifi versterker en wifi repeater?
Een wifi versterker en een wifi repeater zijn twee verschillende apparaten. Waar een wifi versterker het signaal versterkt, zorgt een wifi repeater ervoor dat het signaal uitgebreid wordt. Een wifi-repeater halveert de wifi-snelheid, terwijl een wifi versterker de snelheid ongeveer constant houdt.
#4 - Hoe werkt een wifi versterker?
De wifi versterker pikt het wifi signaal van je router op en herhaalt dat. De versterker zendt dus precies hetzelfde signaal nog een keer uit. Daarom wordt een wifi versterker ook wel een wifi repeater genoemd.
#5 - Wanneer heb je een wifi versterker nodig?
Je hebt een wifi-repeater nodig als je een zwak wifi-signaal in je huis hebt. Dit komt meestal doordat de router te ver weg staat en je huis te groot is voor het signaal.
#6 - Hoe werkt een wifi versterker via het stopcontact?
Bij internet via het stopcontact werk je met een adapter en een wifi versterker. Op de adapter sluit je via een UTP kabel je router of modem aan. Via de wifi versterker of repeater krijg je dan internet via stopcontact.