Hoe sluit ik mijn wifi-versterker aan?

Je wilt het wifi-signaal van je wifi-router ook graag op zolder ontvangen, bijvoorbeeld om Netflix te kijken. Daarvoor heb je een wifi-versterker gekocht. Op die manier hoop je het signaal te kunnen versterken in deze ruimte, ver van de router. Hoe sluit je zo’n versterker eigenlijk aan?

Zo sluit je een wifi-versterker aan

Wanneer je een wifi-versterker aan wilt sluiten, is het van belang eerst een type versterker te kiezen die past bij jouw router. Er zijn bijvoorbeeld modems met kabel, zonder kabel of zelfs kleine stekkers die je in het stopcontact steekt. Je kunt in de handleiding van de wifi-versterker die je gekocht hebt lezen welke stappen je moet nemen om de versterker goed aan te sluiten. Dit kan per model verschillen. Over het algemeen moet je echter hier op letten:

  • Kies een plek waar het wifi-signaal nog goed is, maar wel ver genoeg van je router aflegt. Zes meter is bijvoorbeeld een goede afstand.
  • Zorg dat er niet te veel obstakels zoals spullen of dikke muren in de buurt van je versterker zijn.
  • Je stelt je versterker in volgens de stappen in de handleiding.
  • Daarna kun je op je apparaten inloggen met de nieuwe logins die je hebt aangemaakt of die zijn meegeleverd met de versterker.
  • De versterker geeft doorgaans aan met een rode of blauwe kleur wat de beste plaats is voor je versterk.

Beter signaal maar minder snel

Je moet er rekening mee houden dat je wifi-signaal langzamer wordt met een versterker. De versterker vertraagt namelijk het signaal omdat het eerst het signaal vanaf je router moet oppikken en daarna pas kan doorgeven aan je apparaten. Een wifi-versterker werkt dus eigenlijk als een tussenstation.

Andere oplossingen

Alternatieven voor een wifi-versterker zijn bijvoorbeeld een Mesh-netwerk waarin verschillende wifi-netwerken met elkaar verbonden zijn. Hier heb je meerdere repeaters en dus niet één wifi-versterker. Je kunt daarnaast ook een extra netwerk aanleggen in de ruimtes waar geen goed signaal is. Bijvoorbeeld met een draadloos modem. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat je voor twee abonnementen moet betalen.