Hoe werkt een wifi-versterker?

Wifi in huis is eigenlijk onmisbaar geworden. We doen zo’n beetje alles met het internet tegenwoordig. Je wifi staat vaak in de woonkamer en heeft daar een geweldig signaal. Helaas kan het voorkomen dat de wifi-router voor je werkkamer op zolder echter een slecht signaal geeft. In dat geval zou je na kunnen denken over een wifi-versterker. Wat is dat precies en hoe werkt zo’n versterker?

Zo werkt een wifi-versterker

Een wifi-versterker is een apparaatje dat werkt als tussenstation voor je wifi-signaal. Als je signaal een te lange weg moet afleggen naar jouw laptop of telefoon kan het signaal verzwakken of zelfs wegvallen. Met een versterker kun je er echter voor zorgen dat het signaal wel goed zal zijn, zelfs als het wat verder van de router is. De versterker vangt het signaal van je router op en stuurt het in een versterkte versie weer door naar de bron waar je het internet wilt gebruiken. Eigenlijk herhaalt de versterker het signaal van je router, waardoor het weer sterker is geworden.

Nadelen van een wifi-versterker

Een wifi-versterker is handig om het signaal van je wifi ook in een andere kamer te krijgen waar het signaal normaliter zwak is. Toch hebben versterkers een aantal nadelen:

  • Je moet doorgaans opnieuw inloggen op je apparaten omdat de wifi-versterker ook zorgt dat je wifi-signaal een nieuw wachtwoord krijgt.
  • De internetsnelheid is langzamer met een versterker. De versterker kan namelijk niet de beginsnelheid van je router oppikken.
  • Wifi-versterkers werken vaak niet zo goed met draadloze routers.

Je wifi-versterker aansluiten

De aansluiting van je wifi-versterker is afhankelijk van de soort versterker die je koopt. Er zijn bijvoorbeeld draadloze wifi-versterkers, maar ook versterkers die je als een soort stekker in een stopcontact steekt. Kies daarom een versterker die past bij jouw router en type wifi en lees vervolgens de stappen in de handleiding van je versterker.