Is een wifi-versterker schadelijk?

Je wilt een wifi-versterker kopen om het signaal van je wifi-router in een kamer ver van het modem te versterken. Toch vraag je je af of de straling die je daarmee door je huis laat gaan misschien ongezond is. Klopt het dat straling van wifi-routers en versterkers geen kwaad kan of moeten we toch oppassen?

Hoeveel kwaad kan een wifi-signaal?

Een wifi-signaal is op zichzelf niet schadelijk. Het klopt dat zeer hoge straling van magnetische velden ervoor kan zorgen dat weefsels verbranden, maar er is geen enkel signaal dat zo sterk is bij het gebruik van wifi of zelfs internet via je telefoonpakket. Zelfs als een versterker in het spel is, zal het de straling niet versterken. Het pikt enkel bestaande straling op en zendt deze langzamer door naar en ander punt.

Soorten straling

Hoewel straling eng lijkt, moet je er ook rekening mee houden dat bijvoorbeeld natuurlijk licht ook bestaat uit straling. UV-straling is bijvoorbeeld veel sterker dan radiogolven of wifi-signalen. Je kunt dus beter een zonnebril opzetten en zonnebrand smeren dan angst hebben voor wifi-signalen. Andere vormen van straling zijn bijvoorbeeld:

  • Radiostraling
  • Infrarood straling
  • Ultraviolette straling
  • Röntgenstraling

Met name röntgenstraling is heel schadelijk bij lange blootstelling. Daarom worden er door artsen zoveel voorzorgsmaatregelen getroffen bij het blootstellen aan zulke straling bij patiënten.

Waar moet je een wifi-versterker plaatsen

Zoals je hebt kunnen lezen is een wifi-versterker niet schadelijk voor je gezondheid. Sterker nog, omdat het wifi-signaal zwakker wordt naarmate het een langere weg moet afleggen, moet je er juist rekening mee houden waar je de wifi-versterker plaatst om wel te kunnen genieten van je wifi-signaal. Je wifi-versterker moet bijvoorbeeld niet in de buurt staan van obstakels en dikke muren en ongeveer zes meter van je router staan. Natuurlijk verschilt deze plaatsing per soort huis en per wifi-versterker.