Waarom geen wimperserum gebruiken tijdens zwangerschap?

Door: Eva
Laatste update: 5 juni 2022

Tijdens de zwangerschap willen sommige vrouwen graag door blijven gaan met leuke dingen doen en er goed uitzien. Gezonde en mooie volle wimpers, die je normaal ook hebt, passen hier goed bij. Toch is het niet altijd aan te raden om je wimpers tijdens de zwangerschap te onderhouden met een wimperserum, maar waarom niet?

Wat is een wimperserum?

Een wimperserum is een serum dat je gedurende 12 weken eenmaal dagelijks smeert om de groeicyclus van je wimpers te ondersteunen. Na deze twaalf weken kun je volgens de aanwijzingen op de verpakking je wimpers blijven onderhouden door een aantal keer per week te blijven smeren met het serum.

Tijdens de zwangerschap

Voor zwangere vrouwen is een wimperserum echter oppassen geblazen. Dat komt door verschillende stofjes die in het serum zitten. Maar waar moet je precies op letten als je een wimperserum wilt aanschaffen tijdens je zwangerschap?

● Let op of het wimperserum informatie bevat of het veilig getest is voor vrouwen tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding.

● Sommige wimperserums bevatten een stofje dat bimatoprost heet en bedoeld is voor een oogziekte met de naam glaucoom. Bimatoprost is nog niet veilig getest voor zwangere vrouwen. Omdat het stofje bovendien de oogkleur kan veranderen (hoewel met zeer geringe kansen) is het bovendien in Europese Unie uit de handel gehaald. Toch kan het nog wel eens in het serum zitten, dus leet daar goed op.

● Ook het kunstmatige hormoon met de naam prostaglandine kan van invloed zijn op je zwangerschap. Let goed of het serum voor je wimpers dit hormoon bevat.

  Is een serum veilig als het deze stofjes niet bevat?

  Als de bovenstaande stofjes niet in je serum zitten, is het zeker veiliger tijdens een zwangerschap dan wanneer het er wel in zit. Toch is het zeker geen zekerheid dat het een veilig product is. Overleg dus zeker met je gynaecoloog over het gebruik van dit soort producten en let goed op de verpakkingen of het veilig is getest voor zwangere vrouwen.

  Over de auteur

  Eva
  Hoofdredacteur

  Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer