Beste workmate 2023. 5x de beste workmates

Laatste ge-update in door Jasper

De corona pandemie heeft er niet alleen voor gezorgd dat we meer thuis zijn gaan werken, want ook de run op klusmaterialen was gigantisch. Heb jij de slag gemist, maar wil je nu toch zelf thuis gaan klussen. Of je nu kiest voor een mobiele werkbank in de schuur of buiten, of dat je wellicht op zoek bent naar een werkbank, een goede workmate mag niet ontbreken. Om je een handje te helpen bij het aanschaffen van de beste workmate van 2023, hebben we deze review opgesteld.

We hebben de verschillende werkbanken vergeleken op basis van het belastbaar gewicht, of je de werkbank kunt opvouwen, wat het gewicht van de werkbank is, de afmetingen van het werkblad en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is daar de Black+Decker WM 536-XJ als beste uit de test gekomen. Toch hebben we nog verschillende andere werkbanken die zeer geschikt zijn voor mobiel gebruik. Hier lees je er alles over!

BLACK+DECKER WM536 Bekijk prijzen
Opvouwbaar: Ja
Belastbaar gewicht: 250 kg
Gewicht: 8 kg
Afmetingen werkblad: Diepte: 19,5 cm Breedte: 61 cm
Hierom zijn we fan:
Hoogte verstelbaar
Opvouwbaar
Licht gewicht
Meegeleverde klemsteunen
Let hierop:
Draagcapaciteit
Breedte

Laten we beginnen met de beste workmate van 2022, de Black+Decker WM 536-XJ. Het grote voordeel van deze werkbank is dat je deze op twee verschillende hoogtes kunt instellen. Zo kies je voor een werkhoogte van 775 millimeter of 595 millimeter.

Vouwbare werktafel

Wat daarnaast opvalt bij het gebruik van de workmate is dat deze enorm licht van gewicht is. Met maar 8 kilogram kun je deze eenvoudig oppakken en meenemen naar je volgende klus. Doordat deze op te vouwen is, is dit nog een stukje gemakkelijker.

Is de workmate volledig ingeklapt, dan heeft deze de volgende afmetingen:

 • Hoogte: 740 millimeter
 • Breedte: 61 millimeter
 • Diepte: 195 millimeter

Werken met de workmate

Bij het werken met de workmate is ons opgevallen dat de draagcapaciteit met 250 kilogram aan de lichte kant is. Gebruik je de workmate voor het zwaardere werk, dan zien we dat deze minder geschikt is. Het is daarom vooral een werkbank voor de doe het zelver.

Dit zien we ook terug in de breedte van de werkbank. Deze is met 61 centimeter minder breed dan de andere werkbanken, waardoor je hier ook minder grote materialen kunt bewerken.

Een laatste voordeel is wel de meegeleverde klemsteunen die je krijgt. Hierdoor kun je verschillende producten gemakkelijk vastzetten op de werkbank. Let er wel op dat deze klemmen alleen werken tussen de twee planken, maar niet op de werkbank zelf.

De beste goedkope workmate van 2022 doordat je deze gemakkelijk opvouwt, deze ligt van gewicht is en je de werkbank op twee hoogtes kunt instellen.

BLACK+DECKER WM825-XJ Bekijk prijzen
Opvouwbaar: Ja
Belastbaar gewicht: 250 kg
Afmetingen werkblad: 13,8 g
Gewicht: Diepte: 54,1 cm Breedte: 74 cm
Hierom zijn we fan:
Hoogte verstelbaar
Breed
Opvouwbaar
Klemplanken
Let hierop:
Zware workmate
Draagcapaciteit

Na de verschillende tests te hebben afgerond, zijn we tot de conclusie gekomen dat dit de best geteste workmate is. De Black+Decker WM825-XJ is een zeer stabiele workmate met een stalen frame, waardoor het gewicht op 13,8 kilogram uitkomt.

Hoewel dit zorgt voor enorm veel stabiliteit, is deze workmate wel een stuk zwaarder dan zijn voorganger, de Black+Decker WM 536-XJ, dan zien we dat deze workmate zwaarder is, maar wel dezelfde draagcapaciteit heeft. Wil je de beste workmate kopen, dan koop je deze vooral vanwege de stevigheid.

In hoogte verstelbare workmate

Evenals bij de hierboven genoemde workmate, kun je ook deze werkbank in hoogte verstellen. Zo stel je deze precies af op jouw wensen. Let er wel op dit twee vaste hoogte zijn en geen variabele hoogtes.

Daarnaast kun je ook deze workmate eenvoudig opvouwen, waarbij je deze aan de muur kunt ophangen of in de schuur kunt opbergen. We hebben wel ervaren dat het opvouwen van de werkbank wel wat moeizamer gaat, maar dit draagt wel weer bij aan de stevigheid van het materiaal.

De ideale werkbank

Wat ons betreft is dit een van de beste werkbanken die een breed blad combineert met uitstekende klemplanken. De werkbank heeft de volgende afmetingen, waardoor je zelfs je multitool op de werkbank kunt zetten:

 • Diepte: 54,1 centimeter
 • Breedte: 74 centimeter
 • Hoogte: 80 centimeter

Doordat je de klemplanken tegelijkertijd met één hand kunt verstellen, geeft dit enorm veel gebruiksgemak. Hierdoor weet je zeker dat het materiaal aan alle kanten gelijkmatig in de werkbank geklemd zit. Dit verhoogt het gebruikersgemak enorm.

De best geteste werkbank vanwege de verstelbaarheid, de stevige klemplanken en de robuuste bouw.

Bosch - PWB 600 Bekijk prijzen
Opvouwbaar: Ja
Belastbaar gewicht: 250 kg
Gewicht: 11,6 kg
Afmetingen werkblad: Diepte: 68 cm Breedte: 68 cm
Hierom zijn we fan:
Stevig
Flexibele spanklauwen
Inklapbare poten
Gewicht
Let hierop:
Hoge werkbank
Belasting

Zoek je een workmate die snel en eenvoudig in hoogte verstelbaar is, dan is deze Bosch PWB 600 zeer geschikt. Deze mobiele werkbank heeft een maximale hoogte van 83 centimeter, waardoor deze zelfs voor grotere mensen erg geschikt is.

Let er wel op dat de maximale hoogte erg groot is. We zouden daarom ook niet snel adviseren om deze werkhoogte te gebruiken. Niet alleen kun je hierdoor veel minder kracht zetten bij het werken met gereedschap, het kan ook zorgen voor gewrichtsklachten.

Verstelbaarheid

Naast dat je de werkbank in hoogte kunt verstellen, beschikt deze workmate over nog een aantal verstelbare componenten. Zo heeft deze:

 • Flexibele spanklauwen
 • Inklapbaar
 • Geleiders voor het zagen met een afkortzaag

De flexibele spanklauwen kun je niet met één handbeweging aandraaien. Hiervoor moet je namelijk aan beide draaimechanismen draaien. De spanklauwen geven je wel de mogelijkheid om onregelmatig gevormde werkstukken te bewerken, zoals ronde metalen buizen.

Doordat deze volledig inklapbaar is tot een smal design, kun je de workmate goed opbergen langs de kast, in de garage of in de schuur. Je kunt er ook voor kiezen om de workmate op te hangen door beugels te gebruiken. Deze worden niet meegeleverd.

De belasting

Kijken we naar de maximale belasting van de werkbank, dan valt deze tegen ten opzichte van de andere modellen. Waar de twee voorgaande modellen nog een maximale belasting van 250 kilogram hadden, heeft de Bosch PWB 600 een maximale belasting van 200 kilogram.

Dit maakt de werkbank een stuk minder geschikt voor zware werkstukken, zeker als we dit vergelijken met de twee workmates die nog komen gaan, de Stanley Fatmax en de Black+Decker WM1000-XJ.

Een lichtgewicht en in hoogte verstelbare werkbank waarmee je op verschillende manieren werkstukken kunt bewerken.

STANLEY Fatmax Bekijk prijzen
Opvouwbaar: Ja
Belastbaar gewicht: 450 kg
Gewicht: 10,5 kg
Afmetingen werkblad: Diepte: 60 cm Breedte: 85 cm
Hierom zijn we fan:
Capaciteit
Breed
Opvouwbaar
Prijs
Let hierop:
Verstelbaar
Minder zaagmogelijkheden

Stanley staat in de industrie bekend als een zeer betrouwbaar merk. Ook als het aankomt op een workmate zien we dat zij uitstekend werk geleverd hebben met de Stanley FatMax. Het is een zeer stevige workmate met een gewicht van 10,5 kilogram met een maximale capaciteit van 450 kilogram.

Goede workmate

Deze goede workmate stelt je in staat om zowel horizontaal als verticaal je werkstukken te klemmen, waardoor het ook een stuk gemakkelijk is om met deze werkstukken aan de slag te gaan. Daar draagt ook het werkoppervlak aan bij.

Met een werkvlak van 85 bij 60 centimeter heb je de mogelijkheid om zelfs de grootste en zware materialen op de workmate te bewerken. Ben je klaar met bewerken, dan kun je de workmate inklappen en vervoeren. Dit komt onder meer door:

 • Het lichte gewicht
 • De handvaten aan de bovenkant voor ergonomisch transport
 • Het snelle in- en uitklappen

Ook de prijs van de workmate is een groot voordeel. Hoewel de Black+Decker WM 536-XJ wat goedkoper is, is de draagcapaciteit van de Stanley FatMax wat groter. Hierdoor is dit een zeer geschikte werkbank met een goede prijs kwaliteitverhouding.

Door de specificaties zien we dat deze workmate zeer regelmatig gebruikt wordt door professionals. Of je nu een doe het zelver bent of de workmate dagelijks gebruikt bij je klussen als ZZP'er, in beide gevallen is deze workmate een goede investering.

De zaagmogelijkheden

Kijken we naar de zaagmogelijkheden, dan zien we dat deze redelijk beperkt zijn. In tegenstelling tot de andere werkbanken in deze review, beschikt deze namelijk niet over twee planken waartussen je de materialen kunt klemmen. Hoewel je hiervoor wel de handgrepen kunt gebruiken, is er dus geen inkeping waarin je kunt zagen.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je de hoogte van deze handige workmate niet kunt verstellen. Je moet er dus rekening mee houden dat je standaard op een hoogte van 80 centimeter werkt. Dit is voor mensen met een gemiddelde lengte voldoende.

Een van de beste workmates van 2022 door het brede werkoppervlak, de scherpe prijs en de draagcapaciteit van 450 kilogram.

BLACK+DECKER WM1000 Bekijk prijzen
Opvouwbaar: Ja
Belastbaar gewicht: 550 kg
Gewicht: 8 kg
Afmetingen werkblad: Diepte: 21 cm Breedte: 67 cm
Hierom zijn we fan:
Plooibare werkbank
Anti slip rubberen steunen
Draagcapaciteit
Licht gewicht
Let hierop:
Ingeklapt formaat
Hoogte verstelbaar

En als laatste hebben we dan nog de beste zware werkbank van 2022, de Black+Decker WM1000-XJ. Met deze werkbank heb je de mogelijkheid om een zware klus met materialen tot wel 550 kilogram te bewerken. Dit is een van de onderscheidende factoren ten opzichte van de verschillende workmates.

Stalen onderstel

Ondanks dat de draagcapaciteit 550 kilo bedraagt, is het een lichtgewicht workmate van maar 8 kilogram. Daarbij is er gebruik gemaakt van een stalen onderstel, zodat je alsnog op een stevige en stabiele manier aan je werkstuk kunt werken.

Vooral deze combinatie van een licht gewicht met een hoge draagcapaciteit zorgt ervoor dat we deze werkbank in deze review hebben opgenomen. Daarnaast zien we ook dat de werkbank plooibaar is, wat wil zeggen dat je de twee planken uit elkaar kunt schuiven om je materiaal tussen de twee planken te kunnen klemmen.

Anti slip steunen

Toch kun je ook gebruik maken van de klemmen die zijn meegeleverd. Met deze steunen kun je ook een plank op het werkblad klemmen. Daarbij kun je de twee werkbladen via een hendel afzonderlijk of tegelijkertijd verplaatsen.

Helaas hebben we nog wel twee minpunten die we willen vermelden. Zo is de hoogte van de werkbank niet te verstellen. Daarnaast neemt de werkbank ook veel ruimte in als deze is ingeklapt, zeker als we dit vergelijken met de andere werkbanken. De afmetingen zijn als volgt:

 • Breedte: 670 millimeter
 • Hoogte: 1090 millimeter
 • Diepte: 210 millimeter

De beste zware workmate van 2022 vanwege de draagcapaciteit van 550 kilogram, het stevige stalen frame en het lichte gewicht.

Product Opvouwbaar Belastbaar gewicht Gewicht Afmetingen werkblad
BLACK+DECKER WM536 BLACK+DECKER WM536
Beste koop workmate
250 kg 8 kg Diepte: 19,5 cm Breedte: 61 cm Bekijk prijzen
BLACK+DECKER WM825-XJ BLACK+DECKER WM825-XJ
Best geteste workmate
250 kg Diepte: 54,1 cm Breedte: 74 cm 13,8 g Bekijk prijzen
Bosch - PWB 600 Bosch - PWB 600
Beste workmate in hoogte verstelbaar
250 kg 11,6 kg Diepte: 68 cm Breedte: 68 cm Bekijk prijzen
STANLEY Fatmax STANLEY Fatmax
Beste Stanley workmate
450 kg 10,5 kg Diepte: 60 cm Breedte: 85 cm Bekijk prijzen
BLACK+DECKER WM1000 BLACK+DECKER WM1000
Beste heavy weight workmate
550 kg 8 kg Diepte: 21 cm Breedte: 67 cm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit