Wat is zwangerschapsyoga?

image

Zwangerschapsyoga is een vorm van yoga. Yoga is een beoefening die de spieren en gewrichten rekt, buigt en versterkt.

In deze vorm worden vrouwen aangemoedigd om meer over hun innerlijke zelf te leren en contact te maken met hun kind door middel van verschillende yogahoudingen. Het doel van zwangerschapsyoga is om de aanstaande moeder te ondersteunen bij een gezonde zwangerschap en een bevredigende bevalling.

Wat zijn de voordelen van zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga heeft aangetoond angst te verminderen, het energieniveau te verhogen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Een ander voordeel is dat het de baby helpt om zich psychisch te ontwikkelen door zijn/haar tastzin, smaak en beweging in de baarmoeder te verbeteren.

Zwangerschapsyoga kan alleen, thuis, met je partner of met een groep aanstaande medemoeders worden beoefend, maar ook tijdens elk trimester, van begin tot eind.

Deze vorm van prenatale oefening kan ook pijn verminderen door spanning in het lichaam los te maken, wat een bijkomend voordeel is voor zwangere vrouwen die lijden aan chronische pijn of andere medische aandoeningen.

Hoe kies je een goede yogamat?

Het kiezen van de juiste mat voor je praktijk is een belangrijke beslissing. Dit zijn een van de dingen waar je rekening mee kan houden:

  • Het materiaal
  • De maat
  • De grip

Organische matten zijn gemaakt van rubber, terwijl polymatten meestal van plastic zijn gemaakt. Het verschil in materiaal kan veranderen hoe de mat aan je voeten voelt. Voor sommige mensen is het natuurlijke gevoel van rubber comfortabeler dan het plastic gevoel van polymatten. Aan de andere kant geven sommige mensen de voorkeur aan polymatten omdat ze minder duur zijn en machinewasbaar.

De maat van de mat hangt af van het soort yoga dat je beoefent: er zijn matten die gemaakt zijn voor bikram- of ashtanga-yoga, terwijl andere zowel als thuismat als yogastudiomat kunnen worden gebruikt.

De grip is een van de belangrijkste kenmerken om naar te zoeken in een yogamat. Je wilt er een vinden die niet bezwijkt als je in bepaalde poses bent. Het moet blijven zitten, zodat het comfort en stabiliteit kan bieden tijdens je oefeningen.

Ben jij benieuwd naar welke yogamatten wij hebben uitgekozen voor dit jaar? Dan vind je hier een link naar de top 5 beste yogamatten van 2021.