Beste zakmes 2023. 5x de beste multitool zakmes

Laatste ge-update in door Jasper

Wist je dat de Romeinen 1800 jaar geleden al een zakmes bedacht wat eruit zag als een Zwitsers zakmes? Vandaag de dag zijn zakmessen een onmisbare hulp bij heel veel klusjes. Met een goed zakmes snij je snel touwen door of maak je van een tak een handige stok.

Er zijn veel zakmessen waaruit je kunt kiezen. Ben je op zoek naar het beste multitool zakmes met handige extra functies of wil je graag het beste Victorinox zakmes hebben? Of zit je op scouting en wil je graag weten wat het beste vouwmes is?

Met deze review helpen we je om voor jou het beste zakmes te kiezen. Wil je alvast weten wie er de eerste plaats kreeg in onze zakmes test? Het Survival zakmes outdoor vonden wij het beste zakmes van 2023, o.a. door de handige opening met één hand en de goede grip.

Survival zakmes outdoor Bekijk prijzen
Inklapbaar lemmet: Ja
Aantal functies: 3
Lengte: 20,5 cm
Hierom zijn we fan:
Klapt met één hand open – Lemmet van rvs en titanium – Fijn handvat
Let hierop:
Design is smaakgevoelig – Een veermechanisme kan op termijn kapot gaan

Zoek je een zakmes voor je hobby? Dan is dit Survival zakmes outdoor een prima keuze. Dit zakmes is het eerste mes wat we hier voor jou reviewen. Onze eerste indruk is goed. Het zakmes ziet er heel mooi uit en voelt zwaar aan. Het geeft daardoor de indruk dat het van een goede kwaliteit is.

Dit is een groot mes van 20, 5 cm wat je met één hand kunt openklappen met behulp van een duimvergrendeling. We konden het mes goed vasthouden dankzij het stevige en prettig gevormde handvat. De carbonlook zal niet iedereen mooi vinden, maar het oogt wel chique.

We hebben met dit mes een banaan in plakjes gesneden en er wat stugge touwtjes mee doorgesneden. Het mes klapte daarbij niet dicht en dat was heel prettig omdat we zo goed kracht konden zetten op het mes.

Het lemmet is scherp en gemaakt van roestvrij staal met een titanium afwerking. Wij vonden het lemmet er goed uitzien en het sneed moeiteloos door harde en zachte dingen heen. We konden het mes ook heel eenvoudig onder de kraan afwassen en daarna voorzichtig afdrogen.

Beste koop zakmes 2022

De prijs van dit zakmes is uitstekend, als je ziet wat je ervoor krijgt. De pluspunten nog even op een rijtje:

 • Broekclip waarmee je het mes aan je broek hangt
 • Roestvrijstalen lemmet
 • Prettig handvat

Het veermechanisme waarmee het mes openklapt, kan in de toekomst een zwak punt worden. Helaas konden we dat hier niet testen, maar de tijd zal het uitwijzen. Voorlopig vinden wij dit Survival zakmes de beste koop zakmes van 2022 door de kwaliteit en de gunstige prijs.

Dit zakmes kun je klein opvouwen en aan je broek hangen

Verkrijgbaar bij:
Victorinox Swiss Army Mountaineer Bekijk prijzen
Lengte: 19 cm
Inklapbaar lemmet: Nee
Aantal functies: 18
Hierom zijn we fan:
Levenslange garantie – Zware kwaliteit – 18 functies in één zakmes
Let hierop:
Klapt niet met één hand open – Soms is het lastig om de tools uit te klappen

Het echte Zwitserse zakmes mag natuurlijk niet ontbreken in onze review. Daarom is dit mes van Victorinox, de officiële fabrikant van Zwitserse legermessen, de tweede op onze testlijst. We testen hier de Mountaineer uitvoering die maar liefst 18 functies heeft, zoals een blikopener en een pincet.

Dat zijn er dus heel wat meer dan het Survival zakmes outdoor wat we hiervoor getest hebben. De vraag is natuurlijk wel of je alle 18 functies ook echt nodig hebt. We kunnen ons voorstellen dat dit mes goed van pas komt als je bijvoorbeeld met je kooktoestel aan de gang gaat bij het kamperen.

Toen we dit mes uitpakten leek het wel of we een kadootje hadden gekregen. Het zit namelijk in een heel mooi doosje en het mes zag er schitterend uit. Het voelde zwaar aan en was mooi afgewerkt. Een groot pluspunt is dat je van de fabrikant een levenslange garantie krijgt op dit mes.

Omdat het mes nog nieuw was, was het soms moeilijk om de mesjes eruit te krijgen. Dit mes klapt niet met één hand open, zoals het Survival zakmes. Je moet het dus altijd met twee handen vasthouden als je een van de tools wilt gebruiken.

Best geteste zakmes met 18 functies

Met een uitgeklapte lengte van nog geen 20 cm en een ingeklapte lengte van 9 cm is dit mes iets korter dan het Survival mes. Het past dan ook makkelijk in je broekzak.

De belangrijkste verschillen met het Survival mes zijn verder:

 • Levenslange garantie
 • Niet uitklapbaar met één hand
 • Geen broekclip

Vanwege de levenslange garantie, kwaliteit en de veelzijdigheid geven wij dit zakmes de titel Best geteste zakmes 2022.

Dit zakmes heeft 18 verschillende functies

Verkrijgbaar bij:
14 in 1 Multitool Zakmes Bekijk prijzen
Inklapbaar lemmet: Nee
Aantal functies: 14
Lengte: 11 cm
Hierom zijn we fan:
Met bitset – Gemaakt van RVS – Inclusief draagtas
Let hierop:
Schroevendraaier niet zo stevig – Geen priem en pincet

Het derde zakmes wat we hier reviewen is eigenlijk een soort combinatie van de twee messen die we hiervoor hebben gereviewd. Dit mes is namelijk een multitool en een jachtmes in één. Dit mes werkt met bitjes waarmee je schroeven kunt vastdraaien. Aan het mes zelf zitten ook wat hulpstukken.

Onze eerste indruk van het mes was goed. Toen we het uitpakten, kwam er een handig tasje met een drukknoop tevoorschijn, waarin je het mes en de bitset kunt meenemen. Aan het mes zelf zitten de volgende tools:

 • Zaagblad
 • Tang
 • Schroevendraaier
 • Flesopener
 • Blikopener

De bitset is handig als je bijvoorbeeld een schroef van je campingstoel wilt vastdraaien of in huis een schroefje wilt vastzetten. Je hebt dan geen boormachine nodig. We moesten wel wennen aan de bitjes. Je kunt er namelijk niet heel veel kracht mee zetten. Dan heb je echt een boormachine nodig.

Het mes is ingeklapt 11 cm lang en helemaal gemaakt van roestvrij staal. De handgreep is gemaakt van stevig aluminium en ligt goed in de hand. Het bijgeleverde tasje kun je aan je broek hangen en dat is wel makkelijk als je het mes wilt meenemen.

Beste multitool zakmes met extra bitset

Met dit zakmes heb je allerlei gereedschap bij je. Het verschil met de Victorinox Swiss Army Mountaineer Multitool is dat je bij dit zakmes een bitset krijgt. En dit zakmes heeft dan weer geen priem en pincet zoals bij het Victorinox mes wel het geval is.

De extra voordelen van dit 14 in 1 Multitool Zakmes zijn:

 • Met ingebouwd veiligheidsslot
 • Geschikt voor links- en rechtshandigen
 • 14 functies in één zakmes

Omdat dit mes zoveel kan, is het wat ons betreft het beste multitool zakmes van deze test.

Dit multitool zakmes kun je niet met één hand openen

Verkrijgbaar bij:
Victorinox Huntsman Zwitsers zakmes Bekijk prijzen
Inklapbaar lemmet: Nee
Aantal functies: 15
Lengte: 16 cm
Hierom zijn we fan:
Levenslange garantie – 15 functies – Ingebouwd veiligheidsslot
Let hierop:
Niet openklapbaar met één hand – Geen beschermtasje

Het Victorinox Huntsman zakmes is het volgende zakmes wat we hier testen. Eerder hadden we al het Victorinox Mountaineer zakmes en nu proberen we een ander type mes van dit Zwitserse kwaliteitsmerk.

Bij het uitpakken zien we wederom een kwalitatief, zwaar en mooi mes tevoorschijn komen. Ook dit mes wordt geleverd in een mooi doosje. Het mes heeft maar liefst 15 functies, waaronder een groot lemmet, blikopener, schaar, kurkentrekker en houtzaag.

Het mes is gemaakt van roestvrij staal en heeft ingeklapt een lengte van 9,1 cm. Net als het Mountaineer zakmes komt ook dit zakmes van Victorinox met een levenslange garantie. Het heeft alleen minder functies en je kunt het niet met één hand openklappen, zoals het Survival zakmes.

Dit mes heeft veel functies. Sommige vonden we wel wat lastig uit te klappen, maar dat kan ook komen omdat het een nieuw mes is. Dit mes is net zo onmisbaar als een tent en een verrekijker als je gaat wildkamperen. Maar het is ook perfect voor alledaags gebruik.

Beste Victorinox zakmes van goede kwaliteit

Deze zakmessen staan bekend om hun goede kwaliteit. Dat zie je aan het roestvrijstaal en de stevigheid van het mes. Je neemt het makkelijk mee dankzij het kleine formaat.

Dit Victorinox zakmes heeft de volgende pluspunten:

 • Scherpe messen
 • Veel handige tools
 • Goede kwaliteit

Wat ons betreft is dit het beste Victorinox zakmes door de handige functies en de goede kwaliteit van de messen en extra tools.

Op dit zakmes krijg je een levenslange garantie

Verkrijgbaar bij:
Opinel No.8 Zakmes Bekijk prijzen
Inklapbaar lemmet: Nee
Aantal functies: 1
Lengte: 11 cm
Hierom zijn we fan:
Makkelijk mee te nemen – Kwalitatief mes – Scherp lemmet
Let hierop:
Houten handvat – Lemmet kan soms roesten

Na alle zakmessen en multitools testen we nu een vouwmes. Het laatste mes uit deze review is het Opinel No.8 zakmes. Dit mes is geschikt voor bijna elke hobby, vanwege de eenvoud en de kwaliteit. Het is namelijk niets meer en niets minder dan een handig snijmes wat je kunt in- en uitklappen.

Opinel maakt al meer dan een eeuw zakmessen, oorspronkelijk voor de boeren in de omgeving van de Franse Savoie. Het Opinel zakmes is inmiddels wereldwijd zeer bekend. Wat ons opviel was dat het mes lekker licht is en comfortabel aanvoelt. Het is erg makkelijk om er mee te snijden.

De handgreep is van hout gemaakt en het viel ons op dat dit niet gelakt was. Als het nat wordt, zal het dus langer nat blijven en gaan verkleuren. Dat vonden we wel een minpunt. Het lemmet is gemaakt van roestvrij staal , maar uit een paar gebruikersreviews blijkt dat het soms kan roesten.

Wij vonden het wel lastig om het mes uit te klappen omdat het vrij diep in het handvat zat. Eenmaal uitgeklapt hebben we het gebruikt om een appel te schillen en in stukjes te snijden. Dat ging prima want het mes klapte niet terug. Dat komt door de speciale Virobloc vergrendeling.

Beste vouwmes voor elke dag

Dit vouwmes is 19,5 cm lang als het is uitgeklapt. Het is dus een flink mes. In vergelijking met de multitool zakmessen die we hier ook getest hebben, heeft dit mes geen extra functies. Het is het beste vergelijkbaar met het Survival zakmes, wat ook alleen maar kan snijden.

De verschillen tussen deze twee messen zijn:

 • Het handvat van het Survival mes is van kunststof ipv hout
 • Het Survival mes kun je met één hand uitklappen, dit mes niet
 • Het Survival mes heeft een lemmet met titanium afwerking. Het lemmet van dit mes is van gepolijst staal.

Dit mes kun je vergrendelen zodat het open blijft tijdens het snijden

Product Inklapbaar lemmet Aantal functies Lengte
Survival zakmes outdoor Survival zakmes outdoor
Beste koop zakmes
3 20,5 cm Bekijk prijzen
Victorinox Swiss Army Mountaineer Victorinox Swiss Army Mountaineer
Best geteste zakmes
18 19 cm Bekijk prijzen
14 in 1 Multitool Zakmes 14 in 1 Multitool Zakmes
Beste multitool zakmes
14 11 cm Bekijk prijzen
Victorinox Huntsman Zwitsers zakmes Victorinox Huntsman Zwitsers zakmes
Beste victorinox zakmes
15 16 cm Bekijk prijzen
Opinel No.8 Zakmes Opinel No.8 Zakmes
Beste vouwmes
1 11 cm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit