Beste zonnebrand 2023. 5x de beste zonnebrandcrèmes

Laatste ge-update in door Make-over Martje

Met de stijgende temperaturen in Nederland van de afgelopen jaren, is het smeren van zonnebrandcrème steeds belangrijker geworden. Wist je dat je zelfs kunt verbranden als je in de schaduw staat of als het bewolkt is? Dit benadrukt nog maar eens het belang van zonnebrand. Daarom hebben we hier verschillende zonnebrandcrèmes met elkaar vergeleken.

Ondanks dat je varianten als crème, lotion of spray hebt, hebben we hier gekeken naar de beste smeerbare zonnebrand van 2023. Deze hebben we vergeleken op basis van inhoud, de beschermingsfactor, UVA- en UVB-bescherming en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is de Niveau Sun Protect & Hydrate door ons panel benoemd tot de beste zonnebrand van 2023!

Product UVA en UVB Bescherming Inhoud Beschermingsfactor
NIVEA SUN Protect & Hydrate NIVEA SUN Protect & Hydrate
Beste koop
200 ml 50 SPF Bekijk prijzen
Biodermal Zonnebrand Biodermal Zonnebrand
Best geteste
175 ml 50 SPF Bekijk prijzen
NIVEA Sun Babies & Kids Sensitive Protect NIVEA Sun Babies & Kids Sensitive Protect
Beste voor baby & kind
270 ml 50 SPF Bekijk prijzen
Biodermal Zonnebrand - Matterende Zonnefluïde Biodermal Zonnebrand - Matterende Zonnefluïde
Beste voor gezicht
40 ml 30 SPF Bekijk prijzen
Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème SPF 30 Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème SPF 30
Beste natuurlijke creme
100 ml 30 SPF Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 1 april 2023
NIVEA SUN Protect & Hydrate Bekijk prijzen
Inhoud: 200 ml
Beschermingsfactor: 50 SPF
UVA en UVB Bescherming: Ja
Hierom zijn we fan:
Uitdroging - UVA/UVB-bescherming - Water resistent - Hawaïaanse wet
Let hierop:
Ondersteboven spuiten - Textiel

Geschikt voor: Consumenten met een gevoelige huid en oog voor het milieu.

We beginnen deze review natuurlijk met de beste zonnebrand van 2022, de Nivea Sun Protect & Hydrate. Met deze zonnebrand voldoet Niveau aan de Hawaïaanse wet die in 2018 is aangenomen. Het product is onder meer vrij van:

 • Oxybenzone
 • Octinoxate
 • Andere schadelijke stoffen

Hierdoor hebben koralen en vissen er geen last van als je met deze zonnebrand het water in gaat. Doordat het product ook nog eens water resistent is, hoef je niet na elke zwembeurt opnieuw in te smeren. Doe dit wel als je je na het zwemmen direct afdroogt!

Droge huid

Zoals de naam van de zonnebrand al zegt, is deze zeer geschikt voor mensen met een droge huid. De ingrediënten in het product zorgen namelijk voor langdurige hydratatie, zodat uitdroging voorkomen wordt. Dit voorkomt niet alleen irritatie, maar kan ook het onprettige gevoel tegengaan.

Daarnaast biedt de zonnebrand bescherming tegen zowel UVA-straling als UVB-straling. Hierdoor voorkom je schade aan de huid op de korte en lange termijn. Blijf wel regelmatig smeren om beschadiging tegen te gaan.

Tijdens het insprayen

Tijdens het insprayen moet je rekening houden met een tweetal punten. Allereerst is het niet mogelijk om ondersteboven de sprayen. Hierdoor is het wat lastiger om bijvoorbeeld je voeten en benen in te sprayen, zeker als je al vette handen van het smeren hebt.

Daarnaast moet je ook opletten met textiel. Komt het product namelijk in aanraking met textiel, dan kan dit vlekken achterlaten. Zorg er dus voor dat je niet in de buurt van textiel aan de gang gaat.

De beste zonnebrandcrème van 2022 vanwege het water resistent aspect, de goede bescherming en het oog voor het milieu!

Biodermal Zonnebrand Bekijk prijzen
Inhoud: 175 ml
Beschermingsfactor: 50 SPF
UVA en UVB Bescherming: Ja
Hierom zijn we fan:
Kinderen vanaf 0 jaar - Geen parfum - Triple Moist Complex - Compact
Let hierop:
(Winter)sport - Antirimpel

Geschikt voor: Mensen met een droge huid die graag het water in gaan.

Na allerlei tests te hebben voltooid, is de Biodermal Zonnebrand als best geteste zonnebrand van 2022 naar voren gekomen. Dit komt allereerst vanwege het Biodermal Triple Moist Complex dat gebruikt is. Dit maakt zelfs een hydraterende dagcrème overbodig. Hiervoor zijn drie belangrijke ingrediënten gebruikt:

 • Propanediol
 • Glycerine
 • Diglycerine

Deze ingrediënten vormen een beschermend laagje op het huidoppervlak, waardoor je huid zacht, gehydrateerd én glanzend is. Daarnaast is er geen parfum gebruikt, waardoor de huid niet gaat irriteren bij langdurig gebruik.

Compacte verpakking

Het grote voordeel van de verpakking is dat deze erg compact is. Hierdoor kun je deze moeiteloos meenemen voor een dagje strand. Met een inhoud van 175 milliliter moet je wel opletten als je meerdere dagen op vakantie gaat. In dat geval kan het te weinig zijn.

Doordat je de zonnebrand ook voor kinderen vanaf 0 jaar kunt gebruiken, hoef je ook niet meerdere tubes zonnebrand mee te nemen.

Niet te gebruiken voor wintersporters

Toch is de zonnebrand ook weer niet voor iedereen geschikt. Zo is deze niet geschikt voor (winter)sporters. Het zweet zorgt er namelijk voor dat de zonnebrand haar werking verliest en je alsnog kunt verbranden.

Daarnaast is deze ook niet geschikt voor mensen die rimpels willen vermijden. Er zitten namelijk geen anti-rimpel ingrediënten in. Hiervoor zul je dus aparte crèmes moeten aanschaffen om dit te voorkomen.

De best geteste zonnebrand vanwege de Triple Moist Complex, de compacte verpakking en het ontbreken van parfum.

NIVEA Sun Babies & Kids Sensitive Protect Bekijk prijzen
Inhoud: 270 ml
Beschermingsfactor: 50 SPF
UVA en UVB Bescherming: Ja
Hierom zijn we fan:
Gevoelige kinderhuid - Parfumvrij - Water resistent - Grote verpakking
Let hierop:
Ondersteboven - Prijs

Geschikt voor: Ouders met kinderen, eventueel met een gevoelige kinderhuid

Wil je je kinderen optimaal beschermen tegen de zon, dan is de Nivea Sun Babies & Kids zonnebrand perfect. Vanwege de speciale ingrediënten is het een van de beste zonnebrandcrèmes voor kinderen met een gevoelige huid.

Water resistent

Aangezien we ook willen dat kinderen lekker kind kunnen zijn, is deze zonnebrand zeer water resistent. Op die manier kunnen je kinderen verschillende keren in en uit het water, zonder dat zij zich telkens opnieuw moeten laten insmeren. Droog je je kinderen in de tussentijd af, dan moet je ze wel opnieuw insmeren.

Daarnaast zien we ook dat er geen parfum is gebruikt bij deze zonnebrandcrème. Ondanks dat dit vaak lekker ruikt, kan het ook voor irritatie zorgen bij kinderen. Het is daarom een goed teken dat Niveau dit niet gebruikt heeft.

Bij het aanbrengen van de zonnebrand moet je er wel rekening mee houden dat je de flacon niet ondersteboven kunt gebruiken. Dit is wel een nadeel, aangezien dit het een stuk gemakkelijker maakt om de zonnebrand te gebruiken.

Grote verpakking

Een ander groot voordeel van deze goede zonnebrand is dat deze komt in een verpakking van maar liefst 300 milliliter. Hierdoor is de verpakking een stuk groter dan bijvoorbeeld:

Let er daarbij wel op dat de prijs een stuk hoger ligt dan bij de andere zonnebrandcrèmes in deze review.

De beste zonnebrand voor je kinderen vanwege het water resistente aspect, parfumvrije ingrediënten en grote verpakking.

Verkrijgbaar bij:
Biodermal Zonnebrand - Matterende Zonnefluïde Bekijk prijzen
Inhoud: 40 ml
Beschermingsfactor: 30 SPF
UVA en UVB Bescherming: Ja
Hierom zijn we fan:
Kleine tube - Triple Moist Complex - Puistjes - Make-up
Let hierop:
Familie - Parfumvrij

Geschikt voor: Mensen die vaak alleen met het gezicht in de zon gaan, zoals op wintersport

Wintersporters opgelet! Deze Biodermal matterende zonnebrand is ideaal voor mensen die regelmatig op wintersport gaan. Het is een zonnebrand die specifiek gebruikt kan worden voor het gezicht, zowel door mensen met een lichte huid als donkere huid. Andere redenen waarom deze voor wintersporters geschikt is, zijn:

 • Kleine tube
 • Gebruik met make-up
 • Handige dispenser

UV straling

Het is natuurlijk algemeen bekend dat de witte sneeuw kan zorgen voor het sneller verbranden van de huid. Deze compacte verpakking zorgt ervoor dat je de tube tijdens het skiën of snowboarden handig mee in je zak kunt nemen. Ook kun je deze gewoon op make-up aanbrengen.

Daarnaast is deze ook zeer geschikt voor het voorkomen van puistjes. Dit komt omdat er Zinc PCA als ingrediënt is gebruikt. Hierdoor krijg je minder snel een vettige huid en gaan je poriën ook niet dichtzitten. Het Triple Moist Complex dat we eerder al zagen bij de Biodermal zonnebrand zorgt voor een gehydrateerde huid.

Parfumvrij

Let er wel op dat er bij deze zonnebrand wel parfum is gebruikt. Dit kan gaan irriteren, zeker als je onder de helm veel gaat zweten of in de middag langdurig in de zon gaat zitten. Heb je last van overmatig zweten of snel last van een geïrriteerde huid, dan is het wellicht geen goed idee om deze zonnebrand te kopen.

Doordat het een kleine tube is, is het wellicht minder handig als je met de hele familie op wintersport bent. In dat geval kan het zijn dat je meerdere tubes nodig hebt gedurende de vakantie. De 40 milliliter die nu door Biodermal gebruik is, is dan aan de kleine kant.

De ideale dunnere zonnebrandcrème die speciaal ontwikkeld is voor wintersporters!

Verkrijgbaar bij:
Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème SPF 30 Bekijk prijzen
Inhoud: 100 ml
Beschermingsfactor: 30 SPF
UVA en UVB Bescherming: Ja
Hierom zijn we fan:
Geen witte was - Winter(sport) - Tube - Natuurlijke ingrediënten
Let hierop:
Alleen lichaam - Kleine tube

Geschikt voor: Consumenten die de voorkeur geven aan het gebruik van natuurlijke ingrediënten

En tot slot hebben we nog de beste zonnebrand crème voor het lichaam. Als een van de grote voordelen is dat deze crème geen witte waas achterlaat, ook niet als je wat meer smeert. Je kunt deze daarom gebruiken voor wintersport, maar ook voor alledaags gebruik.

UV stralen

De crème beschermt tegen schadelijke zonnestralen, zowel UVA- als UVB-straling. Hierdoor wordt je huid beschermd tegen verbranding, maar heb je ook onderhuidse bescherming. Het biedt daarom goede zonbescherming voor de lange en korte termijn.

Dit komt mede door het gebruik van natuurlijke ingrediënten, waaronder bijvoorbeeld:

 • Lijnzaadolie
 • Avocado olie
 • Lycosol

Het gebruik van de tube heeft zowel een voordeel als een nadeel. Het grote voordeel is natuurlijk dat je deze gemakkelijker mee kunt nemen, doordat je deze probleemloos in je zak kunt doen. Het nadeel is echter wel dat deze maar een inhoud heeft van 100 milliliter én dat deze minder goed tegen druk kan. Komt er druk op de tube te staan, dan kan het zijn dat de zonnebrand eruit komt gelopen.

Vroegtijdige huidveroudering

Let er wel voor op dat deze tube alleen geschikt is voor het lichaam. Wil je vroegtijdige huidveroudering tegengaan, dan zijn er nog allerlei andere natuurlijke producten van Naïf die je kunt gebruiken, waaronder:

 • Näif natuurlijke verkoelende after sun met aloë vera
 • Naïf zonnebrandcrème met SPF 50
 • Naïf zonnebrandcrème voor het gezicht

De beste zonnebrand voor het lichaam met natuurlijke ingrediënten en een handzame tube!

Product Inhoud Beschermingsfactor UVA en UVB Bescherming
NIVEA SUN Protect & Hydrate NIVEA SUN Protect & Hydrate
Beste koop
200 ml 50 SPF Bekijk prijzen
Biodermal Zonnebrand Biodermal Zonnebrand
Best geteste
175 ml 50 SPF Bekijk prijzen
NIVEA Sun Babies & Kids Sensitive Protect NIVEA Sun Babies & Kids Sensitive Protect
Beste zonnebrand baby & kind
270 ml 50 SPF Bekijk prijzen
Biodermal Zonnebrand - Matterende Zonnefluïde Biodermal Zonnebrand - Matterende Zonnefluïde
Beste zonnebrand gezicht
40 ml 30 SPF Bekijk prijzen
Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème SPF 30 Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème SPF 30
Beste zonnebrand creme
100 ml 30 SPF Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 1 april 2023
Door:
Make-over Martje

Martje heeft jaren geleden gewerkt als schoonheidsspecialiste en nagelstyliste. Nu houdt ze zich op een andere manier bezig binnen de beautybranche. Ze test producten, geeft advies, doet make-uptutorials en geeft shoptips. Haar ervaringen deelt ze op YouTube en op andere sociale mediakanalen, onder de naam Make-over Martje. In haar vrije tijd doet ze aan salsadansen.