Is zonnebrand slecht voor je huid?

Laatste update: 29 juni 2022

De laatste tijd is er veel te doen omdat op sociale media opgeroepen wordt om geen zonnebrand te gebruiken omdat dit mogelijk kankerverwekkend zou zijn voor de huid. Dermatologen en andere artsen maken zich echter grote zorgen om deze oproepen. Ze wijzen juist op het belang van goed smeren.

Waarom moet je zonnebrand gebruiken?

Blootstelling aan de zon kan op de lange termijn kanker veroorzaken. Huidkanker begint meestal als een melanoom. Behalve goed smeren is het dus ook belangrijk regelmatig oneven moedervlekken te controleren bij de dermatoloog.

Ondanks de gezondheidsvoordelen van zonnebrand, kun je bij het gebruik wel hier op letten:

● Het opdrinken van een hele fles zonnebrand is niet gezond, maar dat zal je niet snel doen

● Soms worden zonnebrand echter wel aangevuld met parfums of andere toevoegingen die niet goed zijn voor onze huid

● Zeker op je gezicht is het goed om eerder te kiezen voor een zonnebrand die de gevoelige huid gezond houdt en geen onnodige toevoegingen bevat

  Zonnebrand soms wel slecht voor kleding

  In tegenstelling tot je huid, kan zonnebrand wel slecht zijn voor de kleding die je draagt. Het kan rare gele vlekken afgeven in sommige gevallen. Kies in dat geval voor een zonnebrand die speciaal is gemaakt om niet te plakken of vlekken. Het is ook bijzonder belangrijk om de zonnebrand op te smeren en te laten drogen voordat je dat ene leuke witte shirt aantrekt. Vlekken in kleding zijn dus zeker geen reden om geen zonnebrand op te smeren.

  Draag zwarte kleding en kijk uit voor piekuren

  Naast een goede zonnefactor op je huid smeren, zou je ook een hoedje of petje kunnen dragen in de felste zon en piekuren. Daarnaast is het goed de schaduw van een parasol of zonnekap op te zoeken rond het middaguur. Tot slot beschermt zwarte kleding je beter tegen UV-stralen dan witte kleding. Het is dus ook een fabeltje dat zwarte kleren niet geschikt zijn voor de zomer.

  Over de auteur

  Make-over Martje

  Martje heeft jaren geleden gewerkt als schoonheidsspecialiste en nagelstyliste. Nu houdt ze zich op een andere manier bezig binnen de beautybranche. Ze test producten, geeft advies, doet make-uptutori... Lees meer