Testen en reviewen: de Cecotec Convector ReadyWarm 6500 Turbo Convection

Laatste update: 21 juni 2023

Koude nachten, hoge energieprijzen: het is deze winter aardig fris in heel wat woonkamers. Beter nog zelfs: mijn zus vertelde dat het in haar studentenhuis slechts 13 graden is. Tja. En om dat – en de prijzen- te overleven, is het goed om naar alternatieven te kijken. Een elektrische kachel bijvoorbeeld.

Vandaag testte ik de Cecotec Convector ReadyWarn 6500 Turbo Convection. Een spannend apparaat is het niet, maar praktisch is-ie wel. Ván een merk waar ik al een keer eerder de kleine en de staande kachel over reviewde.

Hoe ik deze kachel heb getest

De Cecotec heb ik vergeleken op basis van 4 elementen:

Design
Staat het mooi naast mijn bank?

Gebruiksvriendelijkheid
Werken de knoppen?

Resultaat
Is het warm?

Prijs/kwaliteit
Kan ik beter mijn kachel aanzetten?

Wat is de eerste indruk?

Een kleine doos en ook… een vrij kleine kachel. Dat verbaasde mij om eerlijk te zijn. In mijn woonkamer heb ik een kachel tegen de muur staan en daar past deze kachel misschien wel 8 keer in. Ook is de kachel vrij licht: lekker handig als je ‘m snel wilt opbergen of tijdelijk ergens wilt neerzetten. 

De onderkant wordt apart geleverd. Je moet die zelf nog even vastschroeven. Als je dat hebt gedaan, staat de kachel op 2 plastic handvatten; ik denk dat je het zo het beste kunt omschrijven. Dat vind ik jammer, want daardoor wordt de gehele look vrij goedkoop. 

Als je in de kachel kijkt, zie je dat het ook niet fantastisch is afgewerkt: de kabels zitten er een beetje verfrommeld in. Is dat een dealbreaker? Wel als je graag in je kachel kijkt. Ik lig er persoonlijk niet zo wakker van.

Verder wordt de kachel geleverd met een handleiding, maar daar heb je niet zo veel aan. Er staat bijvoorbeeld niet in hoe je de kachel vastmaakt aan de onderkant en het boekje legt ook niet uit waar de knoppen aan de zijkant voor zijn. Wil je je kachel optimaal gebruiken? Dan moet je zelf even testen en draaien. 

Ook komt de kachel met een korte stekker. Even rekening houden met je stopcontact, voordat je een warme keuken hebt maar ligt te rillen in bed. 

Hoe is het design?

Om eerlijk te zijn: ik werd niet overdonderd door het design. Ik heb eerder geschreven over Cecotec en bij de de cecotech readywarm 6800 ceramic sky smart en de Cecotec ready warm 9500 force viel het design ook erg tegen. Zoals ik zei: de onderkant en de zijkant zijn allebei van plastic. Door het metaal aan de voor- en zijkant, vind ik dit wel de beste optie van de drie. Er is verder een beetje blauw verwerkt in de kachel: een mooie touch. 

Verder heb je op de kachel 3 schakelaars en 1 draaiknop. De schakelaars zien er goed en duidelijk uit: het lichtje brandt als-ie aanstaat bijvoorbeeld. De draaiknop daarentegen, ik weet het niet zo goed. Bij de Cecotec ready warm 9500 force was de draaiknop ook erg goedkoop.

Op de vraag: staat-ie mooi naast mijn bank? Nou. Hij is gewoon zwart en er komt warme lucht uit. Hij is lekker klein, dus hij valt niet echt op. Verder let je ook niet heel erg op kachels, lijkt me. Ik ben nog nooit in een huis waarvan ik zei: ‘ziet er prachtig uit allemaal, maar jammer van die kachel’. Gewoon prima dus. 

Is de Cecotec convector ReadyWarm 6500 Turbo Convection makkelijk te gebruiken?

De Cecotec is wel echt klik-en-klaar: stekker erin en hij doet het. Je moet wel even de onderkant vastschroeven, maar als je dat een keer hebt gedaan, zit het er gewoon op. 

En dan: de knopjes en de draaimogelijkheden. De knoppen werken goed: de eerste twee schakelaars bepalen een beetje de warmte van je kachel. Daaronder staat nog een knop, gemaakt voor de ventilatie. Als je wilt dat het gezoem stopt, maar je wel lekker warm blijft? Dan biedt deze kop daar de oplossing voor.

Verder: de draaiknop. Eerder had de Cecotec ready warm 9500 force ook een draaiknop zonder functie en ook hier kan ik niet echt achterhalen wat het precies doet. Als je de knop op een kwart zet, valt het gehele apparaat uit. Dat is blijkbaar te minimaal. Maar als je ‘m vervolgens volledig verdraait, gebeurt er vrij weinig bijzonders. Het apparaat werkt ook prima zonder. 

Maar als je kijkt naar het gehele plaatje: ja. De Cecotec is makkelijk te gebruiken. De aan-uit knopjes zijn niet fantastisch, maar ze doen het wel. De kachel is ook lekker licht, waardoor je ‘m er ook mee kunt traplopen of even snel in een andere kamer neerzet. 

Als je de kachel voor het eerst aanzet, ruik je wel een rooklucht. ‘Gevolg van stoffen die overblijven van het productieproces’, beschrijft de handleiding. Het stinkt even, maar niks ernstigs. Verder zoemt het apparaat ook. Als je nou een spannende serie kijkt, midden in de plot zit en het hele moment wordt geruïneerd door je kachel, dan kan dat wel vervelend zijn. Maar ook dat valt op te lossen.  

Krijg ik een warm resultaat?

Absoluut. Door de ventilator en het verwarmingselement, is het binnen no-time warm in je woonkamer. Daardoor hoef je de kachel ook niet de hele tijd aan te staan. Handig, helemaal als je wilt besparen. 

Tegenwoordig kun je in veel huizen je woonkamer alvast opwarmen door gewoon op de app de klikken en de gewenste temperatuur in te stellen. Dat moet je niet verwachten bij deze kachel. Het is gewoon een klik systeem: je klikt ‘m aan en je klikt ‘m ook weer uit. Niet op afstand; zo hip is de Cecotec niet.  

Prijs/Kwaliteit

Kijk: een elektrische kachel kan wel zo mooi zijn en zo fantastisch werken, als het ding meer dan 700,- kost, is de pret snel voorbij. De prijs is dus hartstikke belangrijk. En als ik kijk naar wat je krijgt? Dan vind ik het een hele nette prijs/kwaliteitverhouding. Juist door het compacte formaat, kun je ‘m prima op zolder zetten als het wat warmer wordt.

Is de Cecotec Conventor Readywarm Eva-Approved?

Voor minder dan 50,- een betrouwbare kachel die je warmte geeft? Ja. Dat heeft deze kachel allemaal. En eerlijk: je koopt een kachel omdat je lekker op de bank wilt zitten, niet vanwege het geweldige design. Is het een mooie apparaat? Nee. Werkt het logisch? ook niet. Maar werkt het? Zeker weten. 

De kachel is dus Eva-approved. Zeker in verhouding met de prijs.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Eva Hoogland
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer