Ons review proces

Blenders met ijsfunctie, een thermosbekers of een airfryer met max. 180 graden gaat: als je zoekt naar een product, heb je heel erg veel keuze. Maar welke keuze past eigenlijk het beste bij jou?

Daarom struin ik het internet af naar de beste producten, die ik vervolgens zelf test. Maar dat testproces, hoe ziet dat eruit?

Zo selecteren wij

Voordat je een product in mijn koopgids vindt, zitten er al uren aan onderzoek, overwegingen en testen in. Op het moment ik een onderwerp onder handen nemen, dan gaat dat zo:

Vooronderzoek:

Een nieuwe koopgids start altijd bij een nieuw onderwerp, bijvoorbeeld blenders. Dat begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker: als je een blender koopt, waar gebruik je ‘m dan precies voor?

Als ik weet waar je een product voor gebruikt, begin ik met onderzoeken.
Welke blenders zijn op dit moment populair? Welke komen goed uit andere testen? Wat zeggen de reviews op verkoopsites?

De criteria

Uit dat onderzoek komen vervolgens een paar goede producten, waar ik verder in duik. Ook hier stel ik weer vragen als: welke functies heeft het product en sluit die aan bij de gebruiker? Is het merk van het product betrouwbaar? En ook: vraagt het merk er een goede prijs voor?

Terug naar die producten. Van de tientallen opties zijn er inmiddels maar een paar concrete producten overgebleven. Weer leg ik onze basisvraag neer: waar gebruik je ‘m voor?

Bij een blender is dat bijvoorbeeld om smoothies mee te maken, om harde ingrediënten te vermalen of om simpel beslag te blenden.

Heb ik die criteria vastgesteld? Check. Dan ga ik door naar het laatste punt: de prijs.

Je kan een heel prijzig product kopen of juist een budgetvriendelijke. Maar: wat krijg je daarvoor terug? Ik neem daarom producten uit verschillende prijscategorieën. Uiteindelijk kijk ik in onze koopgids ook naar de prijs/kwaliteit. Heb je een goedkoop product met goede resultaten? Dan eindigt die hoger dan een prijzig product met goede resultaten.

De expert

Aan het einde raadpleeg ik vaak nog een expert. Dit is iemand die het product óf veel gebruikt of er veel vanaf weet. Ik interview de expert met vragen als: waar moet je op letten als je dit product koopt? Hoe kun je de levensduur van het product verlengen? En wat zijn de belangrijkste functies die op het product moeten zitten?

Met de informatie van de expert en mijn eigen onderzoek naast elkaar, zoek ik de producten uit. Op het moment dat ik de juiste producten hebben gekocht, begint het leukste deel van ons testproces: het testen zelf!

Helaas lukt het mij niet altijd om een expert te bereiken of beschikbaar te krijgen voor een interview. In die gevallen leun ik zwaarder op ons eigen onderzoek en beschikbare bronnen om de producten uit te zoeken. Ondanks deze uitdaging blijft het doel ongewijzigd: de juiste producten selecteren die aan mijn criteria voldoen.

Ons testproces

Ik test vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik daarmee begin, heb ik al een document vol staan met testcases, vragen en criteria. Die haal ik rechtstreeks uit ons vooronderzoek én uit het gesprek met de expert.

 

Voorbeeld van een uitgewerkte test case

Ik kijk of het product goed functioneren en of onze criteria voldaan zijn. Zo heb ik moeilijke smoothies met chiazaadjes gemaakt met de blender, gekeken of de antwoorden van de weegschaal consistent bleven als ik er 4x op stond, en met een pak rijst de consistentie gemeten.

Onze testbijkeuken

Een kamer met verlichtingsapparatuur en een keuken.

Een kijkje achter de schermen

Aangezien onze gebruikers de producten thuis gebruiken, test ik dus ook: thuis! Zo heb ik toegang tot dezelfde, simpele hulpmiddelen. Ik kijk naar de resultaten van de testen, leg ze naast elkaar en bepaal dan welk product het beste uit de test is gekomen.

Na alle testcases, koppel ik de winnende producten vaak ook aan een productkenmerk. Bij blenders is dit bijvoorbeeld: de beste blender voor smoothies, waarbij de blender tijdens de test de allerbeste smoothies maakte. Vaak maak ik ook gebruik van beste koop (waarbij ik kijk naar prijs-kwaliteit), beste budget (welke goedkoop is én goed werkt) en best geteste (die het allerbeste werk, ongeacht de prijs). Hieruit creëer ik dan de koopgids, die jij weer vindt op onze website!

Op het moment dat jij een koopgids van ons leest, lees je de 5 winnaars. We testen vaak meer producten, die de uiteindelijke lijst niet halen. De criteria die we hebben gebruikt lees je per koopgids. Dit geldt ook voor de manier waarop we hebben getest. Alle belangrijke informatie op 1 plek!

Jasper tijdens het testen van de weegschalen

Alles wordt hergebruikt

Twee mannen staan met ballonnen voor een kantoor.

Jasper met Wim van de Arme Kant van Zeewolde

Na het testen, heb ik natuurlijk de producten over. En die worden nooit weggegooid of in de kast gezet. In plaats daarvan omarm ik een beleid van verantwoordelijkheid en zorg voor het milieu.

Mijn benadering is eenvoudig: producten die na de tests nog in uitstekende staat verkeren, krijgen een nieuw doel. Ik geloof in het hergebruiken.

Sommige van deze hoogwaardige producten bied ik aan via platforms zoals Marktplaats, waardoor anderen de kans krijgen om te profiteren van de kwaliteit die wij hebben ervaren. Anderzijds schenk ik met plezier veel van onze overgebleven producten aan de Arme Kant van Zeewolde.

Wat is jouw ervaring?

Stel: jij hebt een vervelende óf juist een hele fijne ervaring met een product? Dan hoor ik dat graag! Ik schrijf voor de consument en die consument; dat ben jij!

Je mening, kijk en beleving zijn voor ons super relevant. Wil je dat met mij delen? Heel graag!

Neem contact op