De Cecotec readywarm 6800 sky smart

Laatste update: 21 juni 2023

Weet je nog dat je vroeger thuiskwam na een dag werken en een hele stapel met brieven zag liggen? Je ging langzaam door het witte papier, kijken welke aan jou geschreven was, aan de keukentafel. Het huis was lekker warm en de pastasaus stond al sinds vanochtend op het vuur te garen.

Tja. Goede tijden. Tegenwoordig komen die brieven via de mail, is je huis ijskoud en het is altijd een traantje als je de energierekening binnenkrijgt. Anno 2024 is het geen luxe meer om op skivakantie te gaan, maar om je huis overdag te stoken. Helemaal in combinatie met je gasfornuis.

Hoge prijzen; hoe kun je die lager krijgen?

Een van de beste manieren om je hoge energierekening te verkleinen, is door de grootste kostenpost weg te nemen: de kachel. Vandaag kijk ik naar een elektrische kachel: de cecotech readywarm 6800 ceramic sky smart voor gemiddeld 70,-.

Dit vind ik fantastisch: 

  • Hij stopt automatisch met verwarmen als de kachel oververhit is
  • De elektrische kachel is heel gebruiksvriendelijk. Het apparaat spreekt echt voor zich. 

Dit vind ik niet ideaal: 

  • Afstandsbediening is goedkoop en lelijk, maar die heb je niet per-se nodig
  • Door de afmetingen weet ik niet zo goed waar ik ‘m neer moet zetten
  • Prijs iets aan de hoge kant

Mijn huidige situatie

Sommigen zijn gemaakt voor de winter: ik ben dat niet. Koude neus, koude handen; dat is mijn realiteit. Daarom vond ik het een fijn idee dat ik een elektrische kachel voor mijn neus kan zetten, die ook nog eens in mijn richting blaast. 

Op de doos staat dat de de ideale ruimte ongeveer 20 vierkante meter is. Mijn woonkamer is net zo groot, dus het is een perfecte testruimte.

Mijn eerste indruk van de Cecotec Ready Warm 9500 Force

De kachel wordt geleverd in een doos met handleiding en een afstandsbediening erbij. Die afstandbediening is een leuk idee, maar vreselijk uitgewerkt. Hij is dun en goedkoop en om heel eerlijk te zijn ben ik ‘m daarom ook kwijtgeraakt. Voegt niet echt iets toe.  

De elektrische kachel is nog vrij hoog; ik gok zo’n 60 centimeter. Daardoor kun je ‘m niet echt handig ergens neerzetten. Als ik ‘m midden in de woonkamer zet, dan wordt m’n huis wel warm, maar dan val ik er ook de hele tijd overheen. Het is een handig formaat als je ‘m even gebruikt en daarna weer wegzet, maar ik zou ook niet weten waar ik de elektrische kachel neer zou zetten.

Verder is de kleur mooi en ziet hij er professioneel uit. Geeft het die échte luxe feel? Nee, maar hij is wel prima afgewerkt. De knopjes aan de bovenkant zien er ook mooi uit.

De stekker is ongeveer een meter lang. Als je ‘m niet bij het stopcontact wilt gebruiken, moet je dus een verlengsnoer gebruiken. Ik weet ook niet hoe ze dat anders moeten oplossen, maar je bent wel afhankelijk van de stroompunten in je huis. 

De kachel heeft meerdere functies: temperatuur verhogen, temperatuur verlagen, dat hij niet beweegt tijdens het ventileren, timer, modus en aan/uit. Vrij simpele knopjes.

De elektrische kachel in gebruik

Voordat je de kachel gebruikt, moet je ‘m eerst op stabiele grond zetten. Je kan er dus niet spontaan het hele huis mee rondlopen als die aanstaat. Ik weet niet zo goed waarom je dat ook zou doen. Het geeft mij een veilig gevoel, omdat de kachel niet ineens kan omvallen en mijn hele huis laat afbranden. 

Ik liep even te worstelen met het aanzetten van de elektrische kachel, maar het blijkt dat er op de achterkant nog een schakelaar zit. Ik weet ook niet zo goed waarom die daar zit eigenlijk. 

De verschillende knoppen op de elektrische kachel zijn makkelijk in gebruik. Je weet wat-wat is en is daardoor erg gebruiksvriendelijk. Ook houdt de kachel rekening met de temperatuur in de kamer. Ik kan dus een timer aanzetten, zodat de hij ‘s nachts aangaat en rekening houdt met de temperatuur in zijn omgeving, handig!

In de handleiding staat dat de kachel bij oververhitting automatisch uit gaat. Dat vind ik ook een veilig en fijn gevoel. Zo hoef ik niet bang te zijn voor een zwarte, afgebladderde woonkamer als ik naar de Albert Heijn ha. 

Je kan de kachel ook makkelijk schoonmaken door de achterkant eraf te schroeven.

Is deze elektrische kachel goedkoop?

Deze elektrische kachel verbruikt 2000 watt. Dat is 2 KwH= kilowatt per uur. 

Toen ik ‘m ‘s avonds aandeed, duurde het 45 minuten voordat mijn hele woonkamer warm was. Mijn woonkamer is ongeveer 20 vierkante meter, dus het is een prima testruimte. 

Stel: je wilt ‘s ochtends en ‘s avonds even je kachel aan, dan is dat in totaal 90 minuten. 

Volgens het CBS kost 1 kWh in september 2022 gemiddeld 0,71 cent. Dan is de som: aantal kilowatt/60 minuten (een uur) x aantal minuten dat je de kachel gebruikt x 0,71 cent. Onze som wordt dan: 2kwh/60x90x0,71= 2,13,- eurocent. Het kost per dag meer dan 2,- om je kleine woonkamer of grote slaapkamer te verwarmen. 

Raad ik het product aan?

Ik weet het niet zo goed. Het is een prima vervanging voor je kachel, helemaal met de huidige gasprijzen. Hij is mega-gebruiksvriendelijk en ook vrij onopvallend. Toch ben ik niet dol-enthousiast. De afstandsbediening (die nog steeds verdwenen is), heeft geen toevoeging en het snoer is eigenlijk ook net te kort.

Ook voor 70,- verwacht ik iets meer van zo’n klein ding. Het is prima, maar je had ‘m bij wijze van spreken ook bij die bakken in de Lidl kunnen kopen. Mocht je een garage of zolder hebben waar je ‘m kunt plaatsen als je er klaar mee bent, dan is het echt een prima apparaat. Maar dat is het: prima. 

Hij is dus ideaal als je je zolderkamer wilt opwarmen, maar onhandig voor een kleine woonkamer of andere iets grotere ruimte.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Eva Hoogland
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer