De elektrische kachel van Cecotec ready warm 9500 force

Laatste update: 23 november 2022

Als ik denk aan een elektrische kachel, dan denk ik aan onze grote, onhandige witte kachel die altijd op zolder stond. Hij stonk ook altijd als-ie aan ging en binnen no-time was de hele zolder een sauna. Tegenwoordig heb je betere, goedkopere en hopelijk ook frissere opties. 

Hoge gasprijzen en koude winterdagen: we gaan komende weken niet echt een ideale periode in. En om te voorkomen dat ik ineens een energietoeslag krijg van 700,-, ga ik op zoek naar alternatieven. Deze week: een klein, elektrisch kacheltje. Ook wel bekend als de Cecotec Ready Warm 9500 Force. 

Dit vind ik fantastisch: 

  • Lekker klein, dus je kunt de kachel makkelijk opruimen
  • Heeft ook een ‘koelfunctie’ dus je kunt ‘m ook gebruiken om je kamer te koelen in de zomer. 
  • Maakt de ruimte heel snel warm

Dit vind ik niet ideaal: 

  • Hij is massief plastic dus niet heel aantrekkelijk om te zien
  • Heeft niet echt een sluimerstand, dus hij staat of heel hard aan of juist helemaal niet
  • De stekker is vrij kort 

Mijn huidige situatie

Veel mensen om mij heen hebben een ongelofelijk hoge gasrekening. Bij sommigen is dit zelfs verdubbeld. Maar ik heb geluk gehad: ik woon in een huurhuis en bij mij is alles inclusief. Het had gekund dat mijn huisbaas de rente omhoog had geknald, vanwege de huidige situatie, maar ik heb nog niks gehoord. Dus ik blijf wijs stil.

Verder: ik woon klein. Samen met mijn vriend woon ik in de binnenstad van Groningen in minder dan 40 vierkante meter. Ik denk dat als wij allebei een uur lang heel hard uitademen, dat onze woonkamer gewoon warm zou worden. Dan is zo’n kleine kachel ideaal om te testen. Ik zette ‘m neer in mijn slaapkamer en wachtte wat het zou doen.

Mijn eerste indruk van de Cecotec Ready Warm 9500 Force

De kachel komt geleverd in een doos. Verder zit er in de doos alleen nog een gebruiksaanwijzing, dus ruimte-technisch neemt het apparaatje niet zo veel plek in beslag. Het is ongeveer 30 centimeter hoog en 15 centimeter breed. Lekker klein dus. Ideaal als je ‘m na het opwarmen van je kamer gewoon wilt opbergen.

Verder zie ik dat hij 4 verschillende standen heeft en dat je aan de draaiknop kan bepalen hoe ‘hard’ je wilt dat je kamer opwarmt. De stekker is ongeveer een meter, dus de kachel moet dichtbij de stopcontact blijven. 

De elektrische kachel in gebruik

Voor de test zette ik de elektrische kachel in de slaapkamer. De doos raadt aan om het product in ruimtes van 15 vierkante meter te zetten en dat haalt mijn slaapkamer wel. 

De kachel wordt warm doordat er een ijzertje in de ventilator zit. Dat ijzertje wordt heel warm en die warme lucht wordt via de ventilator door de kamer geen geblazen. Je kan zelf moeilijk bij dat ijzertje komen, aangezien er massief plastic omheen zit. Het is daarom ook veilig voor kinderen.

Daarnaast heeft de kachel ook een min/max stand die je bedient door een draaiknop. Ik heb geen idee waarom die er op zit, want dat deed vrij weinig. Tussen de turbo en de ecostand voel ik vooral verschil in warmte. 

Verder heeft de kachel 4 standen: uit, koud, eco en turbo. En om te kijken of dit nou een geldbesparende optie is, koos ik voor de eco. Als je nou echt specifiek zoekt naar een elektrische kachel die alleen opwarmt, bekijk dan even onze vergelijking van meerdere elektrische kachels.

Ik besloot ‘m aan te zetten en kwam minder dan 10 minuten later weer terug om mijn slaapkamer warm terug te vinden. Ja. In 10 minuten. Wanneer je deze elektrische kachel de hele nacht laat draaien, word je wakker in badend zweet. Ik raad daarom aan om de deur dicht te houden, ‘m gewoon even aan te zetten en na 10 minuten weer uit te zetten.

Is een elektrische kachel goedkoop?

Met de hoge gasprijzen op het moment, is het niet moeilijk om snel een goedkopere optie te vinden. Deze elektrische kachel verbruikt 2000 watt. Als je dat even snel berekent, kom je uit op 2 KwH = 2 kilowatt per uur. 

Nu weten wij dat we onze elektrische kachel maar 10 minuten aan hoeft te staan. Stel: je wilt ‘s ochtends en ‘s avonds even je kachel aan, dan is dat in totaal 20 minuten. Volgens het CBS kost 1 kWh in september 2022 gemiddeld 0,71 cent. Dan is de som: aantal kilowatt/60 minuten (een uur) x aantal minuten dat je de kachel gebruikt x 0,71 cent. Onze som wordt dan: 2kwh/60x20x0,71= 0,48,- eurocent. Het kost per dag minder dan 50 cent om deze elektrische kachel te gebruiken. 

Als je de kachel dus de hele maand gebruikt, ben je ongeveer 14,20,- euro kwijt. Dat is voor 1 slaapkamer. Heb je 3 kinderen en wil je zelf ook warm slapen? Dan is dat getal toch wel 56,80,- euro per maand. 

Raad ik het product aan?

Als je voor een lage prijs een elektrische kachel zoekt om je slaapkamer mee op te warmen? Dan absoluut. Het is een klein ding, stoken is niet duur en je kan ‘m makkelijk opbergen.
Mijn kamer was binnen no-time echt warm en je kunt ‘m online al voor ongeveer 30,- scoren. Ook is het product veilig: je kan ‘m prima in de kamer van je kind zetten.

Het nadeel aan de kachel is het uiterlijk. De min/max-knop werkt niet, hij is vrij lelijk en de stekker is kort. Mocht dat allemaal geen probleem zijn? Dan zou ik deze elektrische kachel aanraden.

Over de auteur

Eva Hoogland
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer